Monday, 31 December 2012

Selamat tahun baru 2013


selamat thn baru :D..nak tulis ape lagi ye ek?haha..azam?baru nak pk..organize baru print..hope thn nih lebih terurus..thn nih start kimi sekolah..so start bangn awal balik selepas stop jadi cikgu..ekeke..next baby caming..so bertambah lagi satu tanggungjawab..hope saye menjadi kuat dan tabah..terdengar dlm radio td ader org tu azam thn nih supaya amalan dier lebih dr thn lepas..rase nye saye pon begitu..tua sudah..31thn..


  • Semoga tahun ini kita melihat sesuatu perkara yang berlaku dan mengatakan " Saya bertanggung jawab" tidak ada lagi sifat menyalahkan orang lain. Semua peristiwa negatif dilihat sebagai ujian untuk lebih dekat dengan Allah dan tanya diri apa kita boleh belajar " Hentikan mengeluh dan mengadu nasib pada manusia tapi mengadu pada Allah, Ubah dunia dalaman untuk ubah hasil kehidupan
  • NIat kejar akhirat mulai tahun ini- in shaa ALlah dunia akan kejar kita- Dato FAdzilah Kamsah
  • Mulakan hari ini dan tahun ini dengan banyak doakan orang dan hentikan kritik orang
tp rase menang nak jadi org baik lah..ekeke..x nak pk bukan bukan positif..n fokus dlm mendidik anak anak..homeschool..menjaga hal rumah tangga..kurang fesbuk..menjadi isteri terbaik dan ibu terbaik..menantu cukup mkn x pe...ekeke..janji aku buat yg mane tanggung jawab aku..tanggungjawab sebagai anak..kakak adik..kakak ipar adik ipar.....tp yg paling penting..tanggung jawab sebagai hamba allah..nak banyak sedekah..hilangkan sifat kedekut tu..byk bersabar..insyaAllah...wah dah lama hidup tanpa azam..rase mcm org akak gelakkan jerk bila suri rumah ader azam..tp aku aku rase biler berazam..kije dlm schudule..aku akan jadi org yg hebat..plus ader mase tuk suami dan diri sendiri..bukan anak jerk

Tuesday, 25 December 2012

update gambo shj

gambo sebelum amik result darah


koleksi lego yg berjaya di kumpul



Tuesday, 11 December 2012

aku terima nikah nye-result darah

mcm biasa bangun pagi dgn keazaman yg tinggi x nak fesbuk..haha..wajib ler bukak jugaks kan..aku bgn kimi x bgn lagi..pastu nengok cerita "aku terima nikah nya" huhu..sorry to say x best sgt pon..haha..mungkin aku dgn laki x mantik camtu..muahaha..ayat dengki..mcm tu ker ek org lain?lari lari dlm umah..ckp ayat jiwang mcm tu?then laki dier koma sebulan..hilang ingatan sebulan..baru 2 bln x dpt dah nak penat..kitong nih laki naik kapal..4 bln tu paling kurang..8 bln pon penah jejak..bg aku la..ok jerk..x der la sampai nak goda laki lain ke nak curang ke(dlm cerita dier x curang pon) maksud aku boleh tahan jerk kalo 8 bln x dpt nafkah batin..tp tah la..aku ader gaks la fly g bintulu..in between 8 month..tp takat sebulan dua x dpt..aku rase ok lagi..apakah cerita pasal benda nih disinih..bleh ker?ker nih kire cerita dlm kelambu?

ok motif nak cerita hal hal semlm..semlm aku cuba bangkit..seperti nak dekat tgh cerita aku terima nikah nye..memang sometimes aku rase aku jerk berusaha untuk hubungan aku dgn laki aku..tp laki aku usaha lebih sket kot dr mamat tu..aku lah yg byk ckp..aku buat itu ini..memang rase penat..penat menunggu..tp sebab dah selalu kena mcm tu..biler aku dah malas nak tunggu baru chenta dier hadir..hahaha..jiwang sioot..

---------------------------------------------------------------------------------------------
semlm aku bangkit dr kesedihan..aku masak..nasi goreng ikan..grg ayam..masak sup ..masak ayam masak merah..kelas ko jah..4 lauk..selalu aku masak nasi jerk..aku dgr lagu..x fesbuk x what apps..tak tu kalo aku kurang la..same mcm org lain..x mcm aku yg kronik..tgh aku what apps dgn nadia..tetiba dpt call dr naluri..org tu ckp doc soh dtng petang nih kul 4 result darah...huwaa takut nyer aku rasa..y so urgent?baru jerk aku pegi rabu ..selasa dah soh pegi..semlm aku pk baru 3 hari..nih baru aku pk seminggu..n semlm laki aku ckp dier check dr  2 3 jam dlm sehari dah dpt result...tp mase tu aku tetau..so aku jadi cuak dan jakun..laki laks..huhu maybe tgh marah..kapal dah masuk sendai..tp dier off hp..bukan x der whatapps...(jab agi aku sambung bab dier) selera mkn dah x de..penat aku masak..aku start google ape yg selalu kuar dr result test darah..asal x ckp guna phone jerk?seksa nyer menunggu dr kul 1 ke kul 4..tu basib baik aku ok jerk..kalo aku kata esok..mau penat aku risau..atleast aku g kul 4..mane tau terbuka hati laki aku call leh ngadu..walaupon merajuk..tp aku still need dier...a feww comment kat fesbuk..yg  doakan..tq sgt..yg menakutkan aku..huhu malas nak ckp ape..tp aku memang takut..membayangkan aku di sepital.. kimi nak anto umah mil..dah sakit berpisah dgn anak..itu sgt x mampu..memang aku fikir soh mak dtng gaks..aku sanggup byr setiap gaji ahri cuti mak tu..pelan pelan aku mkn..suap kimi mkn..siap..kul 4 aku kuar..dlm kereta rase nak nagis sgt..ya aku memang nagis..i wish pegi amik result tu dgn dier kot..even nadia ader offer teman..tp baik lah aku simpan sendiri..dua kali pusing x parking..kimi tido..nak tak nak double parking (lupa nak cek keta ader crash ke tak) nak dukung kimi..mase tunggu tu mata aku dok tgk gaks keta..tp x berape nampak..kimi tido atas aku..org ramai..maybe sebab selangor cuti..aku baringkan kimi..pasrah tinggal kimi n ubah kereta..sebab tgk dah kosong..so lega sket hati nak jumpa doktor..masuk jerk..x lame doc panggil..pasrah lagi tinggal kimi kat luar..doctor dah mcm cam aku sebab selalu sgt tabur duit situ kot..haha..at first kitorng diskus pasal kecelaruan darah kami..aku B..laki aku A..dan anak kami O..huhu..terungkai sudah setelah 3 thn aku risau..memang wajib la aku x curang..sebab aku ingat lagi pas period..aku mandi wajib kat bintulu..then naik kapal..then aku peknen..takkan ler ader laki lain nak berani seludup masuk bilik kami atas kapal tu..nak kena rimbuk dgn laki aku..?then pasal darah aku..darah merah aku kurang..aku rase betul ler kot sebab aku selalu gaks rase nak pitam..plus aku selalu skip ubat..

doc: penah amik test thalassemia x?
aku: x penah
doc:saye suspek awak ader thalassemia.

glup..tetau nak ckp..tp aku still senyup n ckp..maybe sebab x mkn ubat..sebab balik dr naluri rabu lepas..aku jumpa ubat doc kasi yg bulan lepas..so berape byk aku skip kan..boleh ader balance sebulan ubat..tu pon sebelum tu ader agi aku skip..kuar byr..kejutkan kimi tido n balik..memang memacam aku pk..aku penah gaks baca thalassemia nih..huhu..sampai parking enchik somi call..time tu air mata aku laju jerk kuar..tp sebab nak parking dier ckp nanti 10 min dier call..balik umah..baru laki aku on wifi..dier whatapps aku..tanye nak call ker?aku ckp ikut la..tp aku rase nak nagis...huhu..dier dgn ego dier..dgn marah dier..jual mahal dier..huhu..aku dah biasa..tp end up dier akan tunjukkan kasih sayang dier..berwhataaps sampai kul 10.30 baru aku suap kimi mkn..tah la doc firdaus ckp..kalo dier..dier x der la test thalassemia..it just aku kena mkn zat besi mcm kerang tu lebih..so aku tido dgn tenang gaks laks..plus x harap enchik somi call pagi seperti selalu..

----------------------------------------------------------------------------------------

aku dah lupa what happen ari sebelum tu..tp 3 4 ari sebelum tu memang byk buat aku nangis.tah..cukup cukup sudah..aku still kompius yg mane satu.

stop dulu..nak layan kimi...

Wednesday, 5 December 2012

minggu ke 27..3rd trimester..

perasaan mau merajuk dgn kimi kite beli beg kat dier..rm90..dier x nak plaks..nangis marah kite...huhu..sakitnye hati..hadoi..g jusco x sampai 15min..kimi tertido..bgn marah nak troli..dah tu marah sgt x nak beg tu..aku pon mcm tersalah pilih sebab ade..kelepet sket..tah lah hope papa dier x marah..pastu rase mcm besar..tp betul la kot sebab tulis preschool...




------------------------------------------------
bgn pagi x de email lagi..kalut kalut siap g klinik..x de parking..aku double parking jerk..masuk kasi kad..adik tu kasi cawan cek kencing..dah sudah tu..timbang berat..duduk kejab jerk dah leh masuk jumpa doktor..try tgk.jantina x berape nampak..tp doktor ckp gurl..nak scan muka x leh gaks..sebab dier mcm sujud..pusing kanan pon x nampak..hope sume ok..oleh sebab ramai sgt ckp.perut aku besar..so doktor cek berat dier kot..normal..cantik jerk..so perut ku besar memang sebab lemak..lilitan kepala ok..tulang blakang ok..

as dah 27 minggu..dah masuk 3rd trimester so amik darah..so aku pon ckp kebezaan darah aku..laki aku dgn kimi..tp aku sendiri x pasti aku darah ape..so nanti aku kena cari balik rekod laki aku..rekod kimi..rm170 kena sbb amik darah..end up doktor x print lagi gambo baby tuk laki ku..mkn dgn ina..g longwan..abis rm53..baju..bra..bowling..chair..anto ina balik balik opis..singgah diamond square topau lauk for kimi sebab tadi dier makan aiskem shj..balik umah...sampai umah bukak email dpt email..enchik somi ckp.."beg transformers...ade lampu??? oohhh sukerrr... beli, beli, beli... tapi satu je la, tapi cepat nanti abis. " 
maka aku pon kuar balik gerak ke jusco..



nih muka kimi semlm mase nak beg tu..sampai x nak balik..huhu..


bubye week 26...



Friday, 30 November 2012

bad n good days

alhamdullillah hari nih hari yg best..kimi bgn awal..9.30 pagi dah siap mandi n pakai baju(still lambat kalo g sekolah)aku yg malas mandi nih buka fesbuk laju laju..basuh pinggan..hayak..sikit laks pinggan nak dibasuh(kalo hari hari mcm nih kan bagus..x de lagi bagus) so kena la mandi gaks..sebab melambat lambatkan..aku siap mandi 10.30..even dok ckp diri sendiri mandi..stop fesbuk..stop fesbuk..huhu kenape aku sgt ketagih tah..nway x der plan nak g mane..tp malas masak..masih sayang dapurku yg suci murni tu


ops ader gambo megi laks..kantoi..dah dua kali mase peknen nih mkn megi..cian baby..saje singgah shell nak cek taya..end up kimi nak roti..dah beli roti..bangla tu dok soh aku beli keta lego shell rembat ler 3..kasi rm50 balance huhu..kecik nye value duit sekarang..harga kereta rm14.50 aku rase..lupa sudah..buat pusing seround..singgah kedai minang..beli dua lauk jerk kalo 3 kompem x abis..nasi aku dah masak mase basuh pingan..bile balik umah bersemangat la nak kemas umah..bukan sebab enchik somi nak balik pon..tp sebab esok enchik somi masuk port bintulu..(pelik kan bini kapal nih?ekekek)tp sakit belakang yg amat..aku rest..makan..tp semangat tu lebih..so aku buat pelan pelan..even x larat vakum aku gagah jugaks dr hall ke dapur..semangat jugaks..bile kawan kawan kata tempat nak buat islamic playclass tu not available..so aku offer umah aku..bukan nak tayang umah..tah tetiba hati dibuka tuk buat baik sediakan tempat untuk majlis ilmu..even 4 kids..kemas seket sambil fesbuk..sambil buat keta lego..seronok mcm aku budak kecik la..kimi x leh buat ler benda tu kecik sgt..berjaya suap dier mkn nasi..tah aku rase nikmat sgt kalo dpt kasi dier mkn..tp rase bersalah kalo dier x kenyang..rase bersalah kalo marah dier..dan sgt bersalah bile dier ajak main tp aku fesbuk..mcm mane tah aku nak stop gian nih..

------------------------------------------------------------------------------

semalam hari yg sgt teruk untuk aku..sampai ke pagi aku x dpt email..aku rase nak mengamuk sgt..aku rase sakit hati..aku menangis..dan menagis..nasib baik aku janji kuar dgn ina..so aku siap jugaks..kimi bgn lamabt..aku keseorg tu yg buat aku ader peluang tuk menangis..menangis rindukan dier..aku marah dier x ingat anibeseri..walhal aku sendiri x ingat..aku hantar email marah marah..kimi bgn siap dan kami keluar..amik ina..kami ke cimb..kemudian mkn di carefour..kemudian hantar ina ke opis..itu pon jadi 2.30aku ke carefour balik kerana nak beli anibeseri kad..msgrib hari sebelum tu lepas aku sedar aku x hengat anibeseri rase bersalah sgt..kimi amik buku n cookies..sampai kaunter..what the hell kad tu sampai rm11.90..kat besar tu bodo biasebukan 4 ringgit ker?rm5 pom aku dah rase mahal..buku kaler kimi tu baru rm2.90..berpage page..cover depan kaler kot..so aku refund..masuk kedai buku..baru pilih setengah..kimi nak shin..tau lah toilet carefour wangsa maju tu..hujung..nun..kedai buku hujung nun..jalan ler aku ke toilet...penat tau dgn nak bukak kasut..lantai kotor..buka seluar..nak cuci lantai..hadoi hai..kalo kat oversea toilet la tempat yg bersih..tp malaysia..HARAM..jangan harap..memang x der yg bersih..umah aku jerk kot..hahaha..jalan balik ke kedai buku..jauh nye dgn perut ku 6 bln nih..x sempat cari pon dier ckp dier berak..dah berak..to be cont

terjaga pulaks kimi..mungkin termimpi aku marah dier semlm..aku tanye dier dah berak belum dier ckp dah..aduhai ditangan nye belon..dekat kedai buku tu memang x der kad anibeseri..jalan ler aku dgn kimi lagi ke toilet..repeat again bukak kasut buka seluar..basuh toilet..tgk x berak..wah ngamuk sakan aku..kalo x berak..x perlu ke toilet..kat kedai buku boleh pakai pullup pempes..lagi bersih..geram tersgt geram..dpt la secubit(sila jgn ikut)aku bebel bebel marah..tah le dier paham ke tak..aku sgt hot..memang rase berasap kat telinga..memang muka marah nak mampus..dier biar aku pegang tangan dier ikut kemana aku pegi..aku amik sume kat anibeseri kat carefour..cek harga..sumer rm11.90..satu jerk rm9.90  sgt boleh   sgt boleh kaye kalo sekeping kad rege camtu..kenape aku beli kat carefour?sebab sini ader pej pos skali..amik yg 9.90..g bayar..sakit hati kan bile beli satu brg..nak beratur kat below 10 iteks ramai..yg byk brg dua org..pastu dah beratur kat dua org..harap lagi cepat..mangkuk hayun depan tu palsk credit card ier mcm HARAM  dah dua kali aku kena beratur dgn foreign mcm nih kad aper diorg pakai x same mcm kite..x der line kat blakang..x der num kad depan..pastu soh sign x nak macam SIAL  byk laks ayat x senonoh..kali nih..so tukar line..nasib brother tu kasi..tp pon dier lebih 10 items bratu kat 10 items..casher tu sibuk nak tgk kes casher sebelah..huhu..siap nalh ke pej pos..kimi duduk dier penat byk jalan..td dgn ina dr keta ke food cour balik ke kereta..repeat again..lepas anto ina ke opis..tulis sket kat laki..even dlm hati masih marah..nak masuk kad dlm sampul x muat laks..berape kali aku potong x lepas..cis cis..what a bad days!! huhu..kesian sgt kimi..aku kasi dier masukkan surat..tgk dier happy..aku happy balik..tanye dier lapar..dier kata nak makan teh..so jalan..tp x ke foodcourt just ke kedai endon sebelah mc d..keranaaku sgt peant..biar ler mahal pon..kimi mkn kukis dier tadi..sian dier kan?i'm bad mama..i know..fikir nak tapow..tp x der yg menarik..kami balik..kimi tido dlm keta..sgt penat..terpaksa kejutkan dier jalan..even x der brg..sampai di rumah..tiupkan belon..kaler..erk..still x leh tinggal habit fesbuk..hati sungguh kosong..tp bukak email..x der lagi..malas nak tulis tp bile cek duit laki aku kasi lebih sket dr yg aku masuk cimb td..so aku email la..aku tau malam nih dier mesti call aku pujuk..tp tah lah hati masih kosong..but i'm happy dier call cume rase bersalah kalo aku marah dier kimi jadi mangsa..kalo x sabo leh kena tangkap aku nih..huhu..jahat gile aku..bile dier tido..aku rase bersalah..aku duduk..tgk kimi..dan aku fikir kosong..aku muhasabah diri..ya mungkin ader aku gosip..aku ader buat salah so dtng musbah ini..solat isyak..dan cuba maafkan sume org yg aku sakit hati..dah sakit hati aku g ngate plaks..tu kot buat dtng musibah tu..aku maaf kan semua..kimi..if ader..dier tukan ahli syurga..maafkan ibu mertua..maafkan jiran ibu mertua..maafkan enchik suami..maafkan capt kapal..maafkan AO yg dok guna pc sampai laki aku x sempat email..ke sape shj..aku tido dgn tenang..sehingga aku dikejutkan kimi..dan punyai hari yg hebat....aku x cerita langsung pada suami atau kakak yg rapat dgn ku..hanya disini..dan aku x kan cerita lagi..menggunakan mulutku..sbb aku rase aku jahat sgt!!

Wednesday, 28 November 2012

25 minggu

anibeseri 4 hari yg lalu..daku baru perasan harinih..tu pon sebab bukak blog..apakah?
huhu..maaf enchik suami..tp awak pon x wish saye




* Ibu dilarang mencaci atau mengumpat, membuat fitnah, iri hati juga bergaduh terutamanya dengan ibu mertua. Perbuatan tersebut dipercayai akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir. Ibu mengandung juga akan mengalami kesulitan semasa melahirkan anak. Yang sebenarnya, tujuannya larangan di sini adalah untuk melahirkan rasa hormat kepada orang tua da selalunya ibu mertua turut menjaga dan membantu sewaktu dalam pantang.

* Ibu dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan.

* Ibu dilarang keluar rumah pada waktu petang atau senja kerana dikhuatiri hantu akan menggusiknya.
Hendaklah menjauhi pergaulan dengan orang yang tidak jujur atau rendah maruahnya, kerana dipercayai ini akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir.

* Ibu dilarang melihat gerhana bulan ataupun matahari kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat atau berkulit gelap.

* Ibu dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu sewaktu hendak melahirkan anak.

* Ibu juga dilarang memikul batu kerana dikhuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh. Tidak boleh menanam pokok pisang kerana dikatakan perbuatan ini boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.

* Ibu ditegah menyusun tempurung kerana dikhuatiri anak yang dilahirkan akan botak kepalanya.

* Ibu mengandung juga tidak boleh membiarkan anak-anak melangkah perut kerana dikhuatiri anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan. Dilarang tidur pada waktu tengah hari kerana dikhuatiri kepala anak yang bakal lahir akan menjadi besar.

Selain pantang larang yang dinyatakan di atas terdapat beberapa pantang larang lagi yang bersangkut dengan suami kepada ibu mengandung:

* Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.

* Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.

* Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.

Saturday, 24 November 2012

abg n ain di kl

wah sudah lame tidak menulis..nak kata buzy sgt..x der la pon..tp sebab dah jadi kenderaan berat nih sume pon slow..tp yg bawak perut baya perut ku diorg laju lagi..huhu..kalo jumpa org bertanye dah berape bulan..sume pon ckp perut ku besar..besar dr org nak bersalin kot..huhu..biar lah..aku nengok berat aku x der la tambah byk sgt..lemak tebal kah?

abg dtng kl mlm sebelum ghaye deepavali...tp dier stay umah mertua...noin dtng kl..hari cuti awal muharam
noin dtng bawak g umah mines..umah kak ida salim..try buger klcc longwan

abg dtng bawak ke tasik titiwangsa..ke klcc ke longwan..ke umah kak ida..hadoi sekejab sgt dtng..x dpt ke mane pon sgt...huhuhu...wish diorg dtng lagi nanti..

Tuesday, 20 November 2012

pembantu rumah harian

pembantu rumah harian diperlukan..budget yg aku ade cume rm450-500..start bebila suka..kije opis hour kalo nak kurang..pon bleh..memandangkan gaji offer x banyak..bekerja kalo boleh 5 hari seminggu..tp kalo x leh bleh nego..kije mudah je..vakum mop sidai kain lipat kain cuci pinggan..kalo perlu jaga anak ku..3thn n yg dlm perut..daku x kije..just perlukan helper di saat akhir peknan dan mase berpantang..kalo ok jer..rase cocok kije dgn aku..bleh la terus bekerja sampai bebila

Wednesday, 14 November 2012

salam muharam

salam satu muharam..sgt seronok..enchik somi sampai port..adik dtng umah..mil fil bio sil dtng umah..x best org potong line..keling nak gaduh..erm ter marah kimi sebb x kencing dirumah..tp saje jer cari pasal nak kencing kat petronas..alasan x nak naik keta makcik..tp sbnrnye dier ngatuk..huhu..bersalah betul bila marah dier..

Saturday, 10 November 2012

bank - naluri - facial - jumpa bye

minggu nih agaks buzy bee cost awal bulan..ari selasa pg bank pej pos dan otk..mula dgn selasa sebab dah lupa aper yg dibuat isnin..wah terasa sungguh tua sbb kejab beno dah luper..bank g clear cek insuran keta myvi..pej pos urusan public mutual otk cari rambutan untuk kimi la..

rabu pegi montly check up kat naluri..parking ok..mase menunggu ok..pastu lunch dgn ina..dpt tahun bye peknen same bulan dgn aku..balik singgah klfc..penat gilos..niat nak g beli susu kambing jerk..3 kali g kedai baru boleh pegi sebab kimi x nak masuk kedai

khamis..msg bye..msg punye msg jadi la nak buat small reunion ari jumaat lunch break..on the spot kot..pastu azipah call soh dtng spa..haha mnegfacial dgn aman sbb kimi dibawah selian nabil..


jumaat..berdating dgn bye dgn ina..madz sempat msg sblm mandi jerk..amik bye kul doblas amik ina..g carefour sbb kimi bad mood..dier nak ke klfc lagi...balik aku bawak dier ke klfc..main kat depan kedai cina sejam lebih kot..dah penat..aku ajak dier mkn jagung..mase mkn dier teringat papa nye...sadisss huhu..


Wednesday, 7 November 2012

week 23

huhu..tetiba x mood nak tulis sebab dpt dua bad new..

  1. sume ikan gappi mati sebab semlm sibuk kat dapur...n mkn ikan tinggal tepi aquarium..dan  si kecik jaga ikan
  2. cek maybank2u upanye semlm pakai atm/debit card bukan credit card..means self sponser bukan enchik somi..kureng elaun bulan nih..
  3. berat bdn naik..huhu..
  4. sume gambo hilang sebab semlm ghajin g delete gambo dlm phone sebab memory cad penuh..abis ler sume kenangan without gambo..

Tuesday, 30 October 2012

jamu susuk dara

MASALAH KEGEMUKAN?

1) MEDICATED DEEP HEAT LOTION
2) MAGICAL SLIMMING SOAP

MASALAH KEGATALAN DAN REKAHAN PADA KULIT?
1) MASKER VAGINA
2) INTIM GEL
3) FEMININ WASH
4)MAGIC SLIMM SOAP
4) MINYAK IKAT KASIH

MASALAH HAID TAK TERATUR?
1) JAMU PENGANTIN DARA
2) JAMU AKU DARA
3) COKLAT LOVE HABIBI

PRODUK UNTUK LELAKI?
1) JAMU LELAKI JUTAWAN rm65 60bijik
2) COKLAT LOVE HABIBI
3) MINYAK IKAT KASIH

PRODUK UNTUK WANITA
1) JAMU PENGANTIN DARA
2) JAMU AKU DARA
3) JAMU JALINAN CINTA
4) COKLAT LOVE HABIBI
5) MASKER VAGINA
6) INTIM GEL
7) FEMININE WASH
8) MINYAK IKAT KASIH

PRODUK UTK PENGHIDAP KENCING MANIS?
1) JAMU EMAS

PRODUK UTK BABY?
1) MAGICAL SLIMMING SOAP
2) MASKER VAGINA

PRODUK UNTUK GADIS?
1) FEMININE WASH
2) MASKER VAGINA
3) INTIM GEL
4) COKLAT LOVE HABIBI
5) JAMU JALINAN CINTA

YANG SEDANG HAMIL?
1)FEMININE WASH
2)MASKER VAGINA

DALAM PANTANG BERSALIN?
1)JAMU JALINAN CINTA
2)FEMININE WASH
3)MASKER VAGINA
4)INTIM GEL

Saturday, 27 October 2012

selamat hari raya aidil adha

dua hari sebelum ghaye daku telah bersiap siap kemas umah..siap pack baju lagi..sehari sebelum ghaye..masih mengemas..mcm ader jerk org nak dtng kan..sehari sebelum ghaye tu..dah penat kemas umah so singgah mcd mkn dulu baru pg umah mil..dlm kul 4 sampai disana...

kimi tido..bgn dah petang mcm nak ngamuk..so ader icekrim lalu so belikan aiskem..mil fil n bil pose sunat..so mil masak laksa..mase sampai ketupat dah siap..then mil masak rendang..daku sgt la x membantu..

mlm mcm biasa kimi nak tido dpn tv..hadoi..memenag x cukup tido ler...menunggu adik ipar yg kul doblas baru gerak dr kuantan mau x 3.30 baru sampai..kimi kul 3 baru tido..maybe sebab dier sakit perut..maka bermula ler cerit birit..pg x bleh nak bangun awal..memang x g semyang ghaya jawab nyer..

lepas mil n fil balik ghaye sesi bersalam..enchik somi call guna satelit ..senyum sampai telinga..sesi makan..

pegi beraya umah mertua adik ipar..dan umah cousin suami..bila balik baru notice kunci umah mil x der..so bawak sil datang ke rumah..bawak anak sedara mandi kolam..itu jerk la pon gambo ghaye yg di ambil..lepas tu mkn kfc n pegi klinik..

sampai umah mertua kasi air garam kat kimi..dier muntah..wah saye sgt penat..mula rase nak ngamuk..memang ngamuk la...x kire bapak mertua ader..mlm tu saye laks x leh tido sakit perut..saye laks kena cirirt birit..mlm tu tido umah mil lagi...

sok nyer saye memang lembek x larat..pastu x kan saye gaks nak masak kan..so bile mil soh g mkn kat surau..saye pon drive ler gaks dlm keadaan x larat..x kan ipar saye nak masak..dier baru keguguran..huhu..

balik dr surau terus saya kemas beg..sbb rase tak larat sgt..senang lagi kalo berada dirumah..hanya saya dan kimi..

fil bagi daging..few tuk tumpang peti ais..satu beg untuk saye..mil kasi balance lauk kenduri..sgt happy dpt sup..even saye x berani nak mkn sebab sakit perut..

dah balik umah notice charge phone tertinggal..rehat jab kat umah..sebab memang lembik..tp gagahkan jugaks..pg klinik..sejam tunggu..nasib baik doc ensem..x jadi nak marah..kemudian ke rumah mil amik charger...di kasi pulaks ketupat kacang..

tgh malam dpt whatapps dr suami terchenta..alhamdullillah..

Tuesday, 23 October 2012

bowling time

 kimi nak main bowling arini..kebetulan tgh msg weena..weena call ajak g bowling plus ajak g steambot lg minggu dpn..so ckp kat kimi kul 11mandi kul 12mkn kul 1naik car..kul 2bowling..pegi bowling weena x sampai agi..bcos cikgu aja tido lg..so mama teman kimi main..tp wangsa walk x de pagar tepi longkang..kimi asyik msk longkang..sedih la dier..main setengah jerk..nasib baik 3.50harga student..pastu weena ckp on da way..g tempat main kanak2jumpa kinah..kimi nak main situ..ok la murah gaks..ade yg 50sen jerk..weena sampai..kami mkn dulu..kimi mkn wafer with aiskem..ajak kimi g bowling x nak dah..so..balik la..nasib x kena hujan..


Thursday, 18 October 2012

kes ustaz

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=397308420341676&set=a.238253742913812.58056.202752153130638&type=1&ref=nf

https://www.facebook.com/profile.php?id=100004375505480

https://www.facebook.com/MangsaPenipuanRazisIsmail?sk=wall

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4740821639691&set=a.4740801399185.2189312.1269434289&type=1............tolong

https://www.facebook.com/MangsaPenipuanRazisIsmail?ref=stream

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=397308420341676&set=a.238253742913812.58056.202752153130638&type=1&ref=nf

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4613807984429&set=a.4238798769433.2176034.1269434289&type=1&ref=nf


post terbaru isteri dia :
____________
"Assalamualaikum wbt..acap kali sy membaca tidak balas seperti ini dan yg sewktu dengannya.."istri2 ustaz ni xchek dulu ke latar belakang ustz ni?.."Termenung saya memikirkan ayat2 spt itu..brgetar hati mmbaca ayat trsebut. Rasanya mahu mnangis mengingati kisah lampau..jadi biarlah sy mnjadi org prtama yg mnceritakan serba sedikit hal sebenar. prkenalan sy dan dia kerana dia offer dirinya utk menerbitkn novel utk sy(sampai sekarng novel trsebut blm ditrbitkan.) dia datang ke sekolah saya utk mngambil copy novel trsebut.katanya dia dah mmbaca novel karangn sy dan brniat mmbntu sy utk mnerbitknnya..seperti org mngntuk disorongkn bntal kerana mmg sy sedang mncari penerbit bg novel trsebut.tiba2 dalam pada wktu itu dia melamar sy..sy diam xmemberi jawapn hnggalah dia datang ke rumah brjumpa umi(ibu saya)..kebetuln pd wktu itu azan pn brkumndang jd kami sekeluarga trmasuk dia solat brjemaah dan dia mnjadi Imamnya..kelebihan yg Allah beri padanya suara merdu dlm mngalunkn kalimh suci Al Quran..

Akhlknya..masha Allah..memang baik..pijak semut tak mati lah kata orang..katanya dia mahu sy mmbantunya dlm dakwh.sy brjumpa dgn keluarganya..tapi xseorg pun mmberi tahu pd sy yg dia ad istri sblm sy..smuanya diam mmbisu..kmudian umi sya dipujuk dgn mngatakn akn mmbawa umi mngerjakn umrah sbg mas kawin..allahu akbar..kebetuln kami skeluarga tk prnh mnjejakkn kaki ke tmpat yg paling diidam2kn itu..bahkn dia juga brjnji pda sesiapa yg mmbantu prkahwinn kami akn mmbawa mereka mngrjakn umrah..maka ramailah yg mmbntu dlm prkhwinn sy..

Pendek cerita selepas bristikhrh sy menerima lamarnnya..(trfikir juga walaupun dah bristikhrh tp mngapa dia yg mnjdi suami..sekarang sy faham mngapa sy dipilih yg oleh Allah mnjadi istrinya). 

Maka tarikh prkhwinn ditetapkn..upss..sbelum tu lupa sya nak beritahu apa pekerjaan yg diberitahu olehnya dan keluarganya kpda kami sekeluarga bahkn 1 kmpung lah..katanya dia imam singapor..tetapi 2minggu seleps prtunangn dia meminta utk prkhwinn kami dipercepatkn atas alasn jawatnnya sbgai imam singapor mungkin akn dilucutkn kerana statusnya yg tiada isteri..katanya banyak pihak yg mngadu bahawa dia tak layak mnjadi imam 1 dimasjid tersebut kerana dia mnjadi juru nikah padahal dia tiada isteri..kami brtnya kpdanya apa hbungn kait antara jawatn sbgai juru nikah dgn tiada istri?dia menerangkn bahawa yg menikahkn orng juga msti ada istri(anda fahm tak?agak pening sikit utk mnjelaskn) maka prnikahn kami pun diprcepatkn..maka jadilh sy salh seorg isterinya..dgn takdir Allah, 1 hari sewaktu sy mengikutinya brceramah kuliah subuh di sebuah masjid yg saya tak ingt namanya,kepala sy pening jadi sy rehat di dalm kereta sedangkn dia berada dlm masjid dan mmberi ceramah.dlm keadaan kepekatn subuh,sy meliht ada cahaya ditmpt duduk driver.rupa2nya torch light drpd hnd phne nya tak dimatikn maka sy mngmbil hp trsebut utk mmatikn torch light nya(sebelum hari trsebut sy xprnah sentuh hp trsebut)..tiba2 sy trbaca dlm inbox beberapa msg manja yg kerng menyenangkn..allahuakbar..rasa pening makin brdenyut mmbacanya..sy gagahi juga diri utk menelefon salah 1 nombor drpd msg trsebut..

Kedengarn suara wanita dihujung talian mnjwb pnggiln sy..jantung terus brdegup kencang..allahuakbar trnyata dia salah seorng istri dari suami saya! Tak lama slpas itu suami selesai brceramh dan dia sedari perubahn tngkah laku saya..sesampainya di rumah..sy brtanya kepadanya siapakn wanita trsebut dan dia xmngaku..tapi bukti sudah ada..akhirnya dia mngaku dan mngatakn dia telah mnceraikn wnita trsebut..(sebenarnya wanita trsebut masih brsamanya hngga kini dan dia turut brsubahat dgn suami)..sy masih memafknnya hinggalah sy mngenali pula salh seorg istrinya yg lain pula..allahuakbr..lemah sungguh rasanya saat itu..

Hinggalah..1 hari sy mndapat pnggiln darpd seorg wanita lain yg mngatakn dia adalh istri suami saya dan mngetahui hal saya melalui fb mohd razis ismail yg sy cipta..menangis dia..allah..masih segar diingatn sy peristiwa trsebut..sy juga dapat tahu kejahatn2 yg dia lakukn..hinggalah sy kuatkn diri utk mndedahkn siapa sbnrnya ‘ustaz’ ini agar tiada lg mngsa yg traniaya..

..jadi para sahabat sekalian..anda nilailah sendiri..bukan kami(istri2) tak cuba siasat latar belakngnya tp itulh namanya ketntuan Allah..macam mna pun usaha tapi jika Allah xizinkn maka ianya tetap akn jd spt kehndak Allah..

Jangnlah kerana anda yg mnyalahkn istri2nya atas alasn xsiast betul2 latar belakng maka mngsa2nya trutama istri2nya xmahu tampil mnjadi saksi krn malu..

..anda fikirlah..kita di sini bukn nak cari kesalahn tp nak mnyelamatkn saudara seislam kita diluar sana.."

Sunday, 14 October 2012

ahad yg pasti boring

huhu..tetau nak tulis aper..tp kalo enchik somi x der ahad agaks boring la..sebab kalo nak g shoping mall sure ramai org..buat haper nak g sesak bersama org lain kasi peluang kat diorg laks..

Saturday, 13 October 2012

status kat fesbuk

kalo ikutkan hati nak jerk aku tulis disitu.."warning:x payah ler nak tanye soklan bodo dan menyakitkan hati kalo dah tau laki aku x der..dgn bertanye anak aku papa mane?"nak jerk aku sumpah org tu..kalo bapak dier mati esok..ader org tanye ..mane bapak ko..baru dier tahu kot macam aner sakitnye hati..bodo bangang sungguh la org tu..nak tanye sampai dua tiga kali..stupid..suka tanye benda yg tahu..

sedih tau suami pg..tinggal sengsorang..jaga anak sengsorang x leh nak manje manje..cuba korang letak korang ditempat aku..?hari hari rase x nak jumpa org sebab mata lebam..sebab sedih..kadang ader bercakap bukan bukan pasal enchik sumi..lagi sedih hati..kite risau..kite gado..huhu..sgt sedih rase dikala ini..menunggu email sehari sekali..tanpa dpt dgr suara..kalo gado susah nak pujuk..kesian dier dpt aku yg sgt sensetif..byk bini kapal lain kuat..aku cuba jadi kuat..tp kadang aku x berdaya..pham x aku sedih?

2nd aku rase nak tulis..yg nih baik sket la"please doakan aku supaya dpt anak pompuan..sbb aku suke sgt tgk baju bajan yg diorg iklan.."huhu aku post kat sinih jerk lah..bukan ader org bace.. :D

Wednesday, 3 October 2012

peknen n breastfeed

sekarang dah lebih kurang 18 minggu peknen..kalo org tanye berape bulan bleh la kot ckp 4 bulan...ekekek..saye berjaya stop bf mase dah dua bulan kot..susah jugaks..nak neglentong..nasib baik bapak nyer ader..dier tido dgn bapak..nati sambung lah..ekekeke..

mase peknen kite akan rase sembelit kekejangan..kencing kerap kencing kotor..kembung sebu..sakit ulu hati perubahan mood..loya..sakit belakang ..payu dara keras.for me mase awal tu selalu rase penat..sekarang selalu rase sakit blakang..alhamdullillah x der sakit kronik lagi takat nih..

Tuesday, 2 October 2012

keta

alhamdullillah hari nih bab keta dah settel..arinih nampak duit myvi dah di bank in..retetan yer..erm x lah ingat sgt..tp memang since kawen since saya berhenti kije memeng nak pakai satu keta jer..beban kot nak byr dua keta..hyundai 850,,myvi 475..deduda dah berape..hyundai tu kami jarang pakai..erm malas mau cerita kisah lampau..kisah sedih..kisah menyayat hati..biar lah keta tu dikenang semasa kami guna mase berchenta..ekeke..myvi..my "baby" dr dulu jaga sesangat..even milage pon jaga..sape nak pinjam pon kalo leh x nak kasi..tp ader jerk yg pakai tanpa kebenaran..whatever lah..now start balik dgn keta baru..trade in dgn hyundai..myvi alhamdulillah buyer tu memang alim ulamak..segan mak..diuruskan oleh geng tabligh gitu..ekeke..so alhamdulillah selamat...

Sunday, 30 September 2012

penantian satu penyeksaan

huhu sekse nye tunggu email dr laki nih..sehari dah la satu..pastu more then 24hours baru nak dpt..org yg same kapal bleh dpt 4 email kot..nih ader miscall laks..hanggin kot..hp tu dok kat tangan jerk..kite angkat dier letak..org lain call kali ketiga dpt ckp..kite..kali ketiga dah tak call..huhu

Saturday, 29 September 2012

budget 2013

http://1malaysia.com.my/infographics/sorotan-bajet-2013/

even akau x dpt aper..tp aku tumpang gembira..kerna..

  • mak
  • pak
  • bapak mertua
  • abg
  • kakak ipar
  • adik
  • adik ipar
dpt bonus, voucher dan segala kemudahan

baru tau huda peknen (awal sket pada aku) baizah peknen..(lambat sket dr aku)

Wednesday, 26 September 2012

cuti bersama enchik somi

sekejab jerk dah seminggu papa pegi kije..huhu..hari hari pon rindu dan masih rindu..dan akan terus rindu..

bergambo sebelum anto enchik somi naik train..flight..naik kapal...huwaa


bila dier ader darat cepat sgt masa berlalu..huhu..papa balik selepas kije 4 bln..cuti dua minggu masuk dock kat jhr sebulan..sebulan naik kapal lagi(sebulan ke dua minggu ek?) pastu x dpt balik..tp balik jugak sebab opis dah janji..dpt balik a few days sebelum pose..pg jhr lagi akad nikah adik beliau..duduk di homestay yg same mase enchik somi drydock..best sgt..mungkin umah tu bawak kenangan yg lebih besar..tp umah tu memang best nanti lah aku promote..g jejalan sehingga ke..ayak lupa sudah name tempat tu..cis..camner leh lupa tempat nan indah itu..sehari sebelum pose menikah ler mereka..

bermulalah puasa..dan bermula lah enchik somi wat attachment kat opis..(lebih kurang cuti semingu jerk kat situ) selama 3 minggu kat opis..ari ari naik lrt..hari hari aku anto..sbb balik bleh amik terus berbuka kat luar atau tapau kat param...dan pada minggu ke empat kursus di alam, melaka..heavan betul tempat dier makan pon sedap........tp tu la..last minute gaks balik kg..(tp still x jem..still awal sehari dr org lain)

raye umah mak seminggu(dikire dr pose last tu..berape hari tah) then balik kl..ghaye kl..(nak ilang kan penat) then sambung ke johor lagi untuk kenduri.....balik kl balik..x berape hari balik pulak kg lagi..sambung ghaye..kawan enchik somi kawen..jalan jalan sg petani sampai lah ke pantai merdeka...

balik kl balik..motif..enchik sumi ader interview..(x abis penat..sambung travel lagi)...lepas dah interview ingat leh ler ke pulau pangkor ke ape..balik kg lagi..anto keta laks..nih lagi kejab..arini balik anto keta..esok nyer balik kl naik bus..huhu..nangis..(nangis penat..nangis nak bubye myvi)

dan kenduri adik dier sebelah kl..dan dier pon naik kapal dgn rushing nyer...kenape rushing?sebab mula nyer kata naik ari jumaat..skali on da way dr opis kerumah kena naik khamis jugaks..malam tu family nye mkn mkn..sehari di opis..balik mkn jerk terus tido..esok nyer tunggu dirumah stand by tiket flight kul berape.........

see ..berape hari jerk sebenarnya nyer cuti?berape hari abis mase dlm keta..nasib baik x kije..even nak pegi bank sekentut pon aku ikut...still bersyukur sebab sentiasa bersama dier..dan semua diatas dier perlu lakukan..untuk kehidupan yg lebih baik..nanti saye tambah balik ape ape..atau mungkin nanti saye buat post lain untuk detail..muahaha..ader ker org kesah?

Sunday, 23 September 2012

pokok susu nabi


kimi demam..huhu..mcm nak batuk ader..nak selsema pon ader..so x leh nak tulis sgt la..

semlm dpt adiah dr kl festial city..free parking 3 bln..

dan larik tajuk lagi..kepada yg x kenal pokok susu nabi..


Saturday, 22 September 2012

23hb sept

arini dpt email lambat..asyik  dok whatapps..fesbuk..satu kain pon x berlipat..huhu..tetau la enchik somi dpt balik ke tak sebelum beranak..till skarang x nampak jalan lagi..sorang nak cuti 8 bln..sorang lagi 5 bln lebih..tu pon selepas bila tetau la..sebab baru nak naik join kapal same enchik somi..oleh kerana byk kije x siap agi..so esok lah baru bercherita..nak tgk melodi n galaxcy jab..suka tul mak jemah dgn gosip..oh ya mak jemah dah mkn nasi dgn bendi n ikan keli..

day3 plus ghaye

alhamdulillah..bgn pg dpt email...happy ngalah dpt rantai emas baru..bersemangat nak buat kije..bersemangat nak mandi..basuh kain..pg klinik..cuci keta..astro laks free sume #..

nak cerita ape dulu ek?cerita ghaye lah..raye thn nih kat umah saye..sgt lah best..bgn pg mandi..salam ghaye..g semayang ghaye..thn nih tema purple..ofcourse byk gambo nak letak..tp malu..ekek


sume ader..kecuali family ainn..my perut nampak gile kan..cis cis..terlebih mkn ketupat..


bebudaks nih posing sakan..byk lg gambo diorg yg mencuit ati..


nih gambo mak n pak..eh lupa gambo reramai dah ader..cis itu pon nak kedekut..


walaupon dah terlambat..aka dah lepas bulan syawal..still selamat hari raya sume..

esok nak cerita pasal 
peknen
breestfeed
keta baru
keta lama
brg baru..brg lame
johor
sungai petani





Thursday, 20 September 2012

hatiku hatimu

sudah lame bercoti bila enchik somi naik kapal..saya mula menulis..tp hangat tahi ayam jerk..kang dah sibuk lupa..byk yg nak di ceritakan ..just sedikit mukadimah..hakimi dah 3 thn ..saya dah 30 thn..papa dah 33 thn.papa anak ke 3..dah duduk PS2 3 thn..muahaha..sume pon 3..nanti saya sambung..

Friday, 27 July 2012

MYVI Untuk Dijual



myvi se untuk dijual..Transmission : Auto...Engine Capacity : 1300 cc..100% Accident Free..colour code : ebony black myvi -1.3 EZi (AUTO)..tinted  v-kool..spot rim baru...perodua myvi untuk dijual..julai 2007..special edition (SE) kereta nih saya pakai 6 bulan sahaja (1st owner)..pastu berenti kerja kawen ikut laki bekerja..bile balik sinih pon pakai sekejab sekejab jerk sebab guna kereta enchik suami.. maintenance dr mula lahir myvi nih memang mengikut masa dan hanya di pusat servis perodua..keadaan enjin memang tip top..tp boleh nego sebab nak jual cepat kalo berminat dan nak tengok kereta bleh call 016-3230506 /016-3231610 ..motif jual : jual dedua kereta untuk beli satu kereta..sungguh x formal iklan ini..area jalan gombak..gambo kualiti handphone..



  • 1st owner
  • 2007
  • SE
  • auto
  • 1300cc
  • 100% Accident Free
  • Ebony Black
  • v-kool Tinted
  • Leather seat




Tuesday, 3 July 2012

Bagaimana Menjaga Hati dan Maruah Suami.


1- Kelemahan suami

Jangan sesekali mendedahkan kelemahan suami korang di hadapan orang lain walaupun korang seorang pelawak.Jagalah maruah dirinya walau di hadapan seorang yang cacat penglihatan dan cacat pendengaran. Apatah lagi jikalau korang menceritakan kepada orang tentang ketidakupayaan suami korang di ranjang. Contohnya korang berkata di hadapan sedara mara korang tentang suami korang yang boyot yang tengah makan mi bandung di meja makan:

'Abang Pul kamu ni bukannya boleh harap sangat kalau drive jauh-jauh. Nak gi KLCC pun akak takut sebab drive kereta sikit aje dah mengantuk, takut tertido plak tengah drive hehe'.

2- Jayakan Rancangan Suami

Jika suami korang sedang merancang untuk membuat atau membeli sesuatu yang surprise dan tanpa sengaja suami korang terbagitau atau korang tahu dari sumber lain,maka anggaplah yang korang tak pernah tahu atau buat-buat surprise dan teruja. Jangan sesekali cakap kat suami korang pulak ' Ala Ana dah tahu dah yang abang nak belikan bunga ros ni, tak surprise pun'.

3- Beri Pilihan yang Bernas

Jika suami korang bercadang hendak menghadiahkan sesuatu dan meminta pandangan korang nak pilihan yang mana satu,maka korang kenalah bagi pilihan korang dengan segera sebab pada masa itu suami korang memang sedang bersedia sepenuh hati untuk bagi hadiah kat korang dengan sepenuh jiwa. Juga bagitau dengan lebih spesific jenis yang korang suka supaya suami korang membeli barang yang tepat dengan citarasa korang.

4- Berterima Kasih

Jika suami korang menghadiahkan sesuatu kat korang maka ucapkanlah terima kasih pada diorang. Peluklah diorang dan adegan seterusnya mengikut kesesuaian. Dan sekiranya korang kurang suka dengan hadiah tersebut, jangan sesekali mengherdik suami korang dengan berkata 'Lar apesal beli yang kaler pink ni, orang suka yang kaler purple. Kan orang pernah kata dulu'. Sebaliknya selepas adegan di atas tadi, cakap lemah lembut dengan suami korang, ' Terima kasih abang sebab belikan hadiah ni. Nini tahu abang sayang Nini. Tapikan kalu lain kali abang nak belikan hadiah kat Nini, Nini lagi suka kalu abang belikan yang kaler purple'.

5- Kisah Lama

Simpan rahsia atau kisah-kisah zaman remaja atau zaman sekolah menengah mahupun zaman student korang yang tidak berkaitan.Jangan sesekali menceritakan kisah pelajar lelaki yang ingin mengorat korang apatah lagi jika korang pernah ada boyfriend. Cerita pasal jejaka yang pernah datang meminang pun tak payah jugak. Walaupun digesa oleh suami korang, bagilah alasan untuk cerita topik lain atau cerita ala kadar sahaja kerana jika korang masih boleh bercerita secara detail ini akan menimbulkan rasa kurang senang di hati suami korang kerana diorang mungkin menganggap korang masih menyimpan kenangan lama. (Tu la sapa suruh korang gatal sangat nak ada boyfriend dulu hik hik).

6- Hias Diri

Hiaskan diri korang dengan wangian dan jaga kebersihan tubuh badan korang terutamanya di bahagian 'sarung keris'. Jangan sampai ada suami yang mengherdik korang dengan berkata ' Awak ni tak pandai jaga 'sarung keris' ke? Saya rasa macam jalan dalam selut'.

7- Solat Awal Waktu

Usahakan untuk solat pada awal waktu. Semasa suami korang ke masjid untuk solat berjemaah, korang pun tunaikanlah solat juga di rumah. Jangan sampai suami dah balik dan tiba-tiba diorang perlukan korang tapi korang pulak baru terhegeh-hegeh nak amik air sembahyang.

8- Jaga Akhlak

Jagalah maruah suami korang apabila korang bekerja mahupun ketika di luar rumah atau di tempat terbuka dengan:

a. Tutup aurat dengan sempurna

b. Jaga tingkah laku serta lenggok perjalanan

c. Jaga pertuturan anda, jauhi dari slot mengumpat

d. Jangan terlalu berani dalam pergaulan dengan lelaki lain termasuk rakan sepejabat

e. Jagalah suara korang, Kalau berkaraoke lagilah jangan

f. Pandu kereta dengan profesional, jangan terlalu ganas atau terlalu lembap

9- Hubungan Baik Dengan Mertua

Tanya khabar dengan menghubungi mak mertua. Jika pergi makan angin ke belikan sedikit buah tangan untuk mak mertua selepas membeli buah tangan untuk mak korang sendiri.

10- Bijak Belanja

Rancang perbelanjaan barang-barang rumah dengan bijak. Jangan sampai membazir,jika dapat menjimatkan lagi wang yang diberi oleh suami untuk barang keperluan rumah itu sangat bagus. Suami akan rasa bangga dengan isteri yang bijak berbelanja.

11- Urutan

Belajarlah cara-cara mengurut suami, cakar harimau, urut labah-labah ke. Aku cadang nak belajar urut ala SPA hehe.

12- Sangka Baik dan Tanya

Jangan buruk sangka dan buat andaian sendiri. Tanya dan bincang bersama suami korang tentang perkara yang korang musykil. Tanya betul-betul pendapat suami korang sebelum melakukan sesuatu yang korang rasa perlu mendapat persetujuan dari diorang.

13- Muhasabah Diri

Koreksi diri korang setelah beberapa ketika, mungkin sebulan sekali ke atau sekurang-kurangnya setahun sekali ok kot. Kalau aku, aku mungkin akan buat peraturan di mana dalam satu kala setiap 6 bulan ke, setahun sekali ke, kitorang akan sit down dengan suasana yang romantik untuk mesyuarat agong. Dalam mesyuarat itu setiap dari kitorang akan memuhasabah diri dan meminta pasangan meluahkan segala apa kekurangan atau kesalahan yang telah dilakukan mungkin tak disedari selama ini.Nyatakan harapan kepada pasangan masing-masing.Suasana mestilah dalam keadaan minda yang terbuka dan berlapang dada serta sedia menerima segala teguran dan kritikan yang membina. Pastu masing-masing minta maaf atas segala kelemahan diri. Pastu bolehla proceed untuk adegan seterusnya ehem..

14- Galakkan Suami

Sentiasa bagi galakan dan dorongan kepada suami korang untuk mengamalkan agama dengan sempurna. Galakkan suami untuk bersolat berjemaah di masjid/surau. Berilah peringatan dengan lemah lembut dan bijaksana sekiranya mereka terlupa atau tersilap dalam sesuatu perkara.

15- Bermanja Dengan Suami

Selalu bermanja-manja dengan suami. Namun AWAS! Jangan terlalu bermanja kerana kadang-kadang diorang akan rasa rimas dan meluat terutamanya di tempat terbuka. Nak bermanja-manja yang lebih,tempat yang paling sesuai ialah dalam bilik atau di tempat yang hanya korang berdua sahaja.

16- Jadi Isteri yang Berilmu

Cuba untuk menambahkan ilmu pengetahuan terutamanya pengetahuan am setelah pengetahuan agama dan pengetahuan rumahtangga. Jadilah isteri yang agak berpengetahuan terutamanya dalam zaman yang canggih ini. Juga AWAS! Jangan sampai korang hebat dalam teknologi serta perkembangan terkini tetapi jahil dalam ilmu agama, mengaji quran tak pandai, basuh najis pun tak pandai. Tapi apasal suami korang tak ajar ek. MAksudnya jika suami korang agak sibuk mencari nafkah, korang kena lah proaktif sikit, minta suami sediakan tempat belajar atau kuliah agama, belikan buku-buku rujukan agama dan sebagainya. Bantulah suami korang sedikit sebanyak untuk menghadapi hisab di akhirat kelak.

17- Belajar Redha

Didiklah hati korang agar redha dengan keadaan suami korang, redha dengan pendapatan bulanannya. Usahlah korang meminta-minta itu ini begitu begini. Bersyukurlah dengan suami korang itu sebab ramai lagi wanita yang berada di luar sana masih belum mempunyai suami. Usahlah korang menambah lagi stress diorang yang memang stress pasal kerja, nanti lama-lama boleh tekanan darah tinggi, kanser akibat terhasilnya toksin dan juga mungkin akan turut memberi kesan sampingan yang ketara terhadap korang apabila suami korang mudah tertewas dan tak bermaya di ranjang gara-gara stress.

18- Elakkan Perbandingan

Jangan sekali-kali membandingkan suami korang dengan mana-mana lelaki samada suami member korang ke, jiran sebelah ke, ahli keluarga ke atau mana-mana lelaki. Kecuali seorang sahaja sebab semua suami mesti membandingkan dirinya agar mencontohi orang ini. Itulah baginda Rasulullah S.A.W. Galakkan suami untuk mencontohi Rasulullah S.A.W dan mengamalkan sunnah baginda.

Friday, 22 June 2012

kimi playrooms..



rasenyer satu umah ader lah playrooms hakimi..bilik tido..ruang tv pon play room tuk kimi..1st picture playroom kimi dlm tent..ia agaks panas..tp boleh lah dier duduk biler dah boring tgk tv atau menulis atau pon melukis..

kawen awal

hari tetau nape aku asyik berfikir benda nih "nyesal x kawen awal" sekarang dah tua tua baru nak beranak..nape tak lepas jerk 1st period then kawen..tetiba daku rase sgt buang mase..dah 14 th period..baru nak preggy..and now ader  5 thn jerk nak pulun beranak..as umur 35 dah jadi org berisiko untuk beranak..

mule lah aku rase nak tolong kawan kawan yg x kawin lagi tu..wah nape aku fobia sgt..aku dah kawen pon..fobia nak preggy bile umur 30..sempat ker nak pulun buat anak..

sebab belajar..kite x leh kawen awal..biler dah blaja nak kije dulu baru kahwin..huhu..kena pe ek?kite x blaja jerk buat kek dan berniaga..budah form 3 pon boleh buat..form 4 dah leh kawen..kenape kena sesuah blaja sampai ader degree ader master..pastu berhutang laks dgn ptptn..huhu...

agaks agaks ader ker parent dier kasi anak kawen awal awal?? walhal kat sekolah budaks form 3 pon dah ader yg ngandung..memang elok dah time Allah bagi kite period..pastu kawen..so x der la maksiat..mengandung anak luar nikah..buang anak..

agak agaks..kalo aku homeschool anak aku..pastu..ajar satu benda..dan buat bisnes bendtu jerk..then period jerk kasi kawen..bleh ker camtu?sebenarnye penat aku tengok sistem pendidikan sekrang..blaja sampai degree..tp bile nak mintak kije gov..terpakse pakai result spm..

huhu..whatever..it just my 50sen..

Azwin

mencari taska tuk kimi..

Waduh semakin susah laks cari taska untuk hakimi..aritu takut sangat penuh..nih dah bace cerita dr blog..dah macam macam plaks dera kalo x speaking in english..kena dera..kalo berak diorg x tolong basuh..aduhai..ngaji main tande jerk, kalo x speking english kena denda tp kalo x leh baca alquran x denda..kalo x nak diorg denda boleh tah?let me yg denda kat umah..hasihh..i wish i can go find taska sendiri..tp kalo cam gini ai kompius..semlm dah terdetik jauh..huwaa..bleh x nak cari tadika yg x dera anak aku...cukup ler aku jerk yg marah..anak balik luka kena oku..aduhai..mix dgn indon..

pesan seorg kakak "pastikan anak ko pandai mgadu..anak akak pun pnh kena..tapi akak dgn suami g sekolah..g jumpa cikgu2 tu..anak akak bkn la jenis duk diam..sgt2 agresif...tapi sbg cikgu pra sekolah dorg kena lbh sabar.. anak akak kena tampar dan kena ketuk kepala dgn pen marker...suami akak plak mmg tak blh anak dia kena mcmtu...mmg takut la cikgu2 tu...kita kena pantau..smart reader permata akak tak suggest la awin htr situ...cuba htr kat CIC...islamic jugak"

silap aribulan rasenye aku end up dgn pilihan ibu mertua ku..tp tu malay islamic base..tp ader org ckp biar anak tau bahasa ibunda..huhu..situ pon ok sebab jiran mil ader kije..

seorg kawan yg pakai mewah suggest pegi kemas..aduhai..daku suka kemas..dulu daku pon tadika kemas..tp bagi la peluang kat org yg lebih susah..agaks segan gaks kalo bawak kereta mewah..org lain anto anak naik motor..it' not sebab tu murah tapi memberi peluang kepada yg kurang mampu..same as kenape kite beranak kat swasta..memberi peluang kepada yg kurang mampu kalo kite pon nak g meramaikan ape kejadah..(daku x la kaya..tp kami memikirkan org lain..walaupon lepas beranak tu sengkek)kalo dah kite ade duit lebih walaupon x banyak..even aku rase kemas it self akan letak syarat pendapatan bawah berape untuk masuk..x nak la jugaks org ckp kereta mahal mampu beli tp nak hantar anak ke sekolah mahal x mampu (berlagaks pulaks aku rase ayat nih)..it just bagi ler peluang org susah kenape kite pon sibuk nak rebut subside kerajaan..sibuk nak g haji yg org susah menunggu lame..kite yg senang pegi la yg mahal sket punya..hayak...mcm duit tu nak bawak mati pulaks..(my 50sen thought only)

tp nanti aku servey la kemas tu..bukan x nak g yg murah aku masukkan jugaks tadika biasa tp biarlah english islamic base..x der endon..dgn sape anak kite kawan pon kite bleh tgk aklaks nye.. 
------------------------brainny---------------------







-------------------------- genius aulad----------------------------






tetau ler sempat register ker tak..aduhai..sumer macam penuh tuk 2012..info dr blog blog lain..tp tak pe lah..memang x nak anto dier g sekolah awal pon..but before ader 2nd baby dah nak dier g school..nih perbandingan antara brainny dgn genius aulad..saye lebih suka brainny..tp jab x abis study lagi..

pendekkan cerita GA

Registration RM 100 (rate utk tahun 2011)

Annual Admission Fee RM 220

Material Fee (1st Term) RM 198

Material Fee (2nd Term) RM 190

Uniform RM 38/ pcs x 2 = RM 76

Mothly Fee RM 238


Jadi jumlah keseluruhan adalah sebanyak RM 1,022 untuk bulan pertama. Manakala, untuk bulan-bulan seterusnya hanyalah RM 238 bagi tiap-tiap bulan..

--------------------------------genius baby on board---------------------------------



yg nih seminggu sekali genius baby on board

SCHEDULE:

Class will be conducted once a week

FEE:


Registration: RM 150 per year

Freebies item: GBOB T-Shirt, GBOB Car Sticker, File and 5% Discount Voucher for all products in GBOB Activity Center (Excluding LR+LM & Learn By Art Products)



Class: RM140 per month (Fee for 4 Classes in a month)


Total Fee for first time registration: RM290

-------------------------------------------------smart reader-----------------------------------------------


KINDERGARTEN (3-6 years old)

Session (Monday to Friday - 3 hours)

Morning Session 8:45 - 11:45 am

Afternoon Session 12.45 - 3.45 pm

Fees RM

Registration Fees (for new students) 1oo

School Fees 270

Advance Fees 270


Miscellaneous Fees 100

Concert & Sports Fees 130

Insurance 18

Uniform Set (2 sets uniform & 1 bag) 93


SR English Books 42

SR Mandarin Books 50

SR Tahap Books (BM) 8

TOTAL FEES 1081

--------------------------------------q-dees----------------------------------------------








No. 1, Jalan BP 6, Bukit Permata, 68100, Batu Caves, Selangor

--------------------little caliphs-----------------------------------------




Wangsa Maju, Seksyen 6

TADIKA KHALIFAH IMPIANKU


No. 2, Jalan 4/27D, Seksyen 6, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur

Person In Charge: Puan Fauzani Mohamad


Tel: 0126870231

Email: fauzanimohamad@yahoo.com

Taman Seri Gombak

TADIKA KHALIFAH ILMU

No.250, Jalan Permai,

Taman Seri Gombak,

68100 Batu Caves,

Selangor

Person In Charge : Puan Farah Hariani Bt Yusni

Tel: 012 - 225 0 695

E-mail: khalifahilmu.littlecaliphs@gmail.com

TADIKA CILIK INOVATIF

8621 Jalan Nakhoda Kanan Kampung Nakhoda, 68100 Batu Caves Selangor

Person In Charge : Saliza Binti Mohd Ariffin


Tel: 010-2699030 / 0193882230

E-mail: cilikinovatif.littlecaliphs@gmail.com

----------------------------CIC (Children Islamic Centre).-------------------------------------------------

Danau Kota, Melati Utama

No 4 Persiaran Permata , Taman Permata , 53300 Kuala Lumpur

yg nih mcm best jugaks sbb dekat dgn rumah rasenye

i love it


C-38-1 / C-40-1, Plaza Usahawan Genting Kelang, Jalan Danau Niaga 1, Taman Danau Kota,
53300 Setapak, Kuala Lumpur.

Unit 3 - 2, PV 7, Jalan Taman Melati Utama 2, Taman Melati Utama,
53100 Setapak, Kuala Lumpur (opposite SK Taman Melati & SMK Taman Melati)


------------------------Alim Kids--------------------------------------------------------------------------




Playgroup Alim Kids di Wangsa Maju.(kat rumah kedai atas Restoren Laksamana Cheng Ho)
Ni pun Islamic gaklah.Tapi hari sabtu sahaja dr 10.30 sehingga 11.30 pagi.



--------------------------- Tadika Saidina Abu Bakar As-Siddiq (TISAAS) ----------------------------

NO 2, JALAN PERMAI, TAMAN SRI GOMBAK,

BATU CAVES
SELANGOR
68100
MALAYSIA


Tadika Qasrina, Adni kat Ulu Kelang tu, Young Ambassadors yang semuanya gunakan Khalifah Method.ada genius aulad, tadika atfal, Nuh's Ark, Azzarif,www.atfal-kids.com/

----------------------taska area batu caves---------------------------------------------------------------
Private
Tadika Setia Kasih
Tadika Disney
Tadika Islam Sayidina Abu-Bakar As-Siddiq
Public
Tabika Kemas Perkampungan Melayu
Tabika Kemas Taman Seri Gombak

-------------------------tadika kemas-------------------------------------------------------------
 satu yg dekat tadika kemas taman seri gombak fasa 4 ader fasa 8 pon ader

Alamat Tabika Perpaduan:
Fasa 8, Jln Muhibbah
Tmn Sri Gombak
Guru:
Azimah Bt Abd Aziz
Pembantu Guru:
Faridah Bt Zakaria


Tabika Perpaduan Tmn Sri Gombak A

Gombak
Alamat Tabika Perpaduan:
Jln Sg 9/20, Tmn Sri Gombak A
68100 Batu Caves
Guru:
Anita bt Talib
Pembantu Guru:
Halimah BT Omar



TABIKA KEMAS (Kg. Padang Balang Hilir)
Kampung Padang Balang Hilir
51000 Sentul
Kuala Lumpur

TABIKA KEMAS (Kg. Padang Balang Hulu)
Kampun Padang Balang Hulu
51000 Sentul, Kuala Lumpur

TABIKA KEMAS (Kg. Puah Bahagia, Sentul)
Kampung Puah Bahagia, Sentul
51000 Kuala Lumpur

TABIKA KEMAS (Kg. Puah)
Kampung Puah
Gombak
Kuala Lumpur

http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=298725&page=3  byk laks..ader jauh..yg dekat pon ader kot








Wednesday, 20 June 2012

pai tee


KULIT PAI:
1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
125 ml air
2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
1/2 sudu teh kapur makan
1/2 sudu teh garam
Acuan pai tee
INTI:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
1/2 sudu teh garam
Sayuran potong memanjang /parut:
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang
- 1 batang timun
********
1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
Sos pencicah
Cara-cara

UNTUK KULIT PAI:
Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
 Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
 Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
 Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
 Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
*kalo panas sgt dier naik gelembung..
*lepas dah kuar dari acuan masak lame sket
*kalo x nak lekat tu cair..tambah tepung
*kalo tebal lebih tepung

bancuhan cukup secawan

UNTUK INTI:
Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
 Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.

lagu rakyat


Gelang sipaku gelang
Gelang si rama rama
pulang
Marilah pulang
Marilah pulang
Bersama-sama

-------------------------------------------------------------------

Bangun Pagi Gosok Gigi
Cuci Muka Terus Mandi
Pakai Baju Minum Susu
Salam Ayah Dan Ibu

----------------------------------------------

Rasa sayang, hey!
Rasa sayang sayang hey
Hey lihat nona jauh
Rasa sayang sayang hey!

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Saya budak baru belajar
Kalau salah tolong tunjukkan

ulang Chorus

Pulau pandan jauh ke tengah
Gunung daik bercabang tiga
Hancur badan di kandung tanah
Budi yang baik di kenang juga

ulang Chorus

Dua tiga kucing berlari
Mana sama si kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Mana sama abang seorang

ulang Chorus

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang emas boleh di bayar
Hutang budi di bawa mati

----------------------------------------------------------------


Burung kakak tua
Hinggap di jendela
Nenek sudah tua
Giginya tinggal dua

Lechum Lechum Lechum
Mu la la
Lechum Lechum Lechum
Mu la la
Lechum Lechum Lechum
Mu la la
Burung Kakak Tua.

Monday, 11 June 2012

myvi SE dan Hyundai Accent 1.5L RX-S Limited Edition untuk dijual

# planning tuk buat myvi kereta sewa..jual hyundai 




myvi se untuk dijual..Transmission : Auto...Engine Capacity : 1300 cc..100% Accident Free..colour code : ebony black myvi -1.3 EZi (AUTO)..tinted  v-kool..spot rim baru...perodua myvi untuk dijual..julai 2007..special edition (SE) kereta nih saya pakai 6 bulan sahaja (1st owner)..pastu berenti kerja kawen ikut laki bekerja..bile balik sinih pon pakai sekejab sekejab jerk sebab guna kereta enchik suami.. maintenance dr mula lahir myvi nih memang mengikut masa dan hanya di pusat servis perodua..keadaan enjin memang tip top..tp boleh nego sebab nak jual cepat kalo berminat dan nak tengok kereta bleh call 016-3230506 /016-3231610 ..motif jual : jual dedua kereta untuk beli satu kereta..sungguh x formal iklan ini..area jalan gombak..gambo kualiti handphone..



  • 1st owner
  • 2007
  • SE
  • auto
  • 1300cc
  • 100% Accident Free
  • Ebony Black
  • v-kool Tinted
  • Leather seat




Hyundai Accent 1.5L RX-S Limited Edition 

·        silver 
·        Manual
·        2005
·        leather seat
·        1st owner
·        LOW MILEAGE
·        ACCIDENT FREE
·        LEATHER SEATS
·        TIP-TOP CONDITION
·        NICE & CLEAN INTERIOR
·        WELL MAINTAIN
price start from 15k