Wednesday, 31 July 2013

Berkampung di hospital colombia

Since kimi demam sabtu n ahad..aku rase x sedap hati sgt..dlm melompat..happy happy tetiba demam..risau memang sgt la kan..sian dier dlm dier sakit aku marah marah..huhu..aku pulaks jenuh pk mcm mana nak buat..macam mana nak bawak dier ke klinik..demam lembik tu...aku dukung kimi..sape nak dukung ilah..
Nak minta bantuan mertua mcm la tetau perangainya..mesti bapak mertua ke jadi driver..mak mertua x datang..dr rumah nak ke kereta mcm mana..dr kereta nak ke klinik mcm mana?
Minta bantuan kak wati..tp dier x balas sms langsung..sabtu ahad dier sibuk..begitu jaga dgn isnin..
Melihat keadaan kimi yg demam teruk..lembik x bermaya memang dr hari sabtu aku x senang duduk. Even kasi ubat demam 4 jam sekali masih panas. Tempek la cool fever depan blakang badan..turun jab dtng balik..batuk non stop yg dgr pon leteh ni dier sendiri
Lepas subuh hari selasa aku dah x senang duduk..aku call mak mertua..dier nak soh aku g amik..aku call aia..dier kata ok bleh claim..so belasah je la ke colombia tampa reference letter..hadoi sungguh ku tak paham .gl?reference letter..?tp harini dah tau la..first time anak masuk sepital
Panjang betul muka dimah..end up x jadi mintak tolong cina dpn umah..sbb kimi boleh jalan..dah sampai hospital..mcm biasa masalah timbul lagi..kak nurul n doc khairul tolong settle kan..tolong fikirkan..aku ikut je pilihan diorg..kimi makin panas..cirit birit..bawak ke bilik x ray..mil dtng..doc lari kimi amik darah..(mood nak tulis dah laju sgt nanti edit..ni dah hari ke3..dah dua malam kat sini..

Sunday, 28 July 2013

Holy Quran Apple

Anak tido lena bila dengar ayat2 Al-Quran

HOLY QURAN DAN DOA2 BENTUK APPLE YANG SANGAT COMEL..

DIDIK SI KECIL CINTAI AL-QURAN DARI DALAM BUAIAN..::))

HARGA : RM48.00 termasuk pos

26 DOA HARIAN :
[♥]DOA SEBELUM TIDUR
[♥]DOA MASUK TANDAS
[♥]DOA KELUAR TANDAS
[♥]DOA SEBELUM WUDHU
[♥]DOA PAGI HARI
[♥]DOA SEBELUM MAKAN
[♥]DOA SOLAT JENAZAH
[♥] DOA MEMAKAI BAJU
[♥]DOA KELUAR RUMAH
[♥] DOA MASUK MASJID
[♥] DOA KELUAR MASJID
[♥]DOA NAIK KENDERAAN
[♥] DOA BERJUMPA SESAMA MUSLIM
[♥]DOA MENZIARAH ORG SAKIT
[♥]DOA KETIKA BERSIN
[♥]DOA KETIKA HUJAN
[♥]DOA MELIHAT CERMIN
[♥]DOA ZIARAH KUBUR
[♥]DOA BERBUAKA PUASA
[♥]DOA SEBELUM TIDUR
[♥]DOA PETANG HARI
[♥]DOA MASUK RUMAH
[♥]DOA KETIKA MENDAPAT MUSIBAH
[♥]DLL

16 SURAH PENDEK :

[♥]Al- Fatihah
[♥] Al-'Adiyat
[♥] Al -Qori'ah
[♥] Al -Takathur
[♥]Al-'asr
[♥]Al - Humazah
[♥] Al - Fill
[♥] Quraish
[♥] Al- Maun
[♥]Al - Kauthar
[♥]Al -Kafirun
[♥]An -Nasr
[♥]Al - Massad
[♥]Al- Ikhlas
[♥]Al- Falaq
[♥]An-Nas

DOA SOLAT:
[♥] Kalimat Tauhid [♥]Syahadat [♥]Adzan [♥]Doa Sholat [♥]Takbir awal sampai salam .

NASYID ANAK2
[♥]Thanks The parents
[♥] Love Allah and Love messanger
[♥] Ramadhan Is Cominng
[♥]The Full Mon Rose
[♥] The Ceed of the oneness Allah
[♥]Alphabet A-Z

Ada button projektor lampu tidur bentuk bulan dan bintang [♥]dengan 3 pilihan warna [♥]Merah [♥]Biru dan[♥] Hijau .
**Menggunakan Bateri AAA X 3
** Ada button On-Off
pm/whatapps/sms 0163230506

Saturday, 27 July 2013

Ramadhan 18

Alhamdulillah masih hidup lagi hingga ke hari ini..tp pose dah tinggal sehari..dr sebelum pose..ilah cirit birit..dan akhirnye semlm dier boleh meniarap..punca cirit birit masih dlm kajian..tp mungkin sebab kurma..kerna kurma byk serap..disepanjang 20 hari ilah berak sehari 5 kali..harini abg kimi demam pulaks..tp saya ok sebab byk kes teruk dah settle..huhu..monday saye ke colombia bawak jazelah jumpa pakar..sebelum tu ade gaks saya bawak jumpa pakar kanak di desa melawati..tp ubat yg dier kasi jazelah x nak makan..susu yg diberi jazelah x nak minum..takkan saya nak biar dier x di bf..saya bf kan jugaks..sambil kaji..ada kah sebab multivitamin..calsium..udang..even air tapis kat umah...sama shj..plus kulit jazelah semakin kasar..x seperti kulit baby yg lembut..alhamdulillah..doktor di colombia kasi ubat cirit birit..mandian dan krim untuk jazelah..kulit jazelah sensetif katanya..dan saya pon salah sebab bila sabun basuh baju jazelah habis..saye x beli baru..main join je pakai dynamo..kulit jazelah pon dah ok selepas tu..
Lepas g colombia..mase tok shoping..x de ape pon yg penting melain kan kad raya tuk suami..alang alang beli kad kawan kawan kesayangan...then beli buku..huhu..then..dating dgn kawan baru..
Kawan baru adalah mama khalish..salah seorg kawan kimi kat sekolah..bila ade kawan shoping jadi lama..abis dua ratus..kat colombia dah seratus..
Lambat amik kimi..then ade kakak anto kuih raya..rm100 agi..setengah hari je dah abis rm400..duit mcm air..next daynye..wajib le mengepos tu suami terchenta..as dah parking kat maybank..try setel kan masalah yuran sekolah..dan update pasal pertukar loan rumah dr public bank ke maybank..huhu..
Saye memang la tetau ape sume suami yg uruskan..sebab saya sakit jantung bile tgk hutang dier..huhu..tgk gaji pon kadang ade gaks sakit jantung...rabu alhamdulillah settle hal yuran..dpt prove dr maybank..settle..suami angke sehari..jadi peguam pon bleh call..settle..husband ckp memang mcm tu pon..lega..semakin kurang masalah..hal balik kg..sebab penat pk..decide raya kl je..sekian..

Friday, 19 July 2013

Bila laki balik bawak byk duit

Puuuuiiiii...Rase nak muntah laks jawab soalan/ pernyataan ni..."bila laki hang balik..mesti bawak duit byk"...secara logicnye..laki aku tu..ade bini..iaitu aku yg perlu disara yg x bekerja..ada dua anak..yg mana seorg dah pon sekolah ...yg baby masih pakai pempes..yg mana ada kereta yg perlu dibayar..ade rumah yg perlu dibayar...ada kehendak..bila sampai kat port nak shoping...so jawapannye...same le dgn laki korang..gaji masuk pagi..ptg dah abis byr hutang..ko hengat laki aku ni jack n pirate ke? Naik kapal g cari harta karun...kalo ade yg ber'agaks..cerita dier bawak balik duit juta juta..meh kasi tau aku..bleh so sape sape cek balik mane dier dpt duit tu..x pon..nak kasi list umah anak yatim so dier derma sket..

Sila lah ubah mentality anda terhadap pelaut...

Tuesday, 16 July 2013

Raya




selamat hari raya aidil fitri..maaf zahir dan batin...gambar kenangan..setiap tahun dapat beraya bersama..dr berdua..lepas pantang..kimi setahun....kimi dua tahun...kimi tiga tahun..tahun ni bertiga juga..ada jazelah..anak daraku sorang..tp papa di bintulu..tomorow update gambo ghaya tahun nih..miss you papa..miss mak di kampung jugaks....maintain ok..sebab x nak diorg sedih...wehee..nape tak balik..huhu..bukan anak xsihat..mak pon x sihat..

sekian

Everyday adalah buzy day

Everyday adalah buzy day bagi saya seorg suri rumah..baru teringat nak cerita apa yg buzy di hari isnin...terpikir..hari selasa pon buzy..then terpikir..hari ahad pon saya buzy..nak start bercerita apa saya buat..dah nampak kerja kerja yg harus saya lakukan...
Menjadi suri rumah tangga..dgn suami di laut dah 3bln lebih..dgn tiada bantu dr mana pihak..keluarga mahupon jiran atau kawan..memang saya rase x de org lain lah..tp saya memang tau allah x kan uji kalo kite tidak mampu...saya cuma ingin bercerita..
Saya fully bfeed..saya perlu masak sendiri sebab payah nak bawak dua kengkanak makan kat luar even anak saye sume ckp good n behave...
saya driver anak saye pg dan balik sek..atau pegi klinkk..bercakap menjadi driver..kite perlu isi minyak sendiri..servis keta sendiri..cuci keta sendiri..n all kinds of work as driver

Menjadi cikgu...so kena prepare ape nak ajar anak kite..

As suri rumah saye ade jadual saya sendiri..bile basuh baju sapu mop vakum..buang sampah..cuci bilik air..kemas bilik..mengelap..cuci balkoni..sidai baju lipat baju..cuci petiais..cuci microwave...etc...

Semlm saye x puasa sebab terlampau penat..atas nama saya bf..saya x puasa semlm..tp semlm pon saya ditambah dgn demam..gagah jugaks buat sume kije..kalo saye x buat..sape nak buat

Jgn tanye bile saya rest saya tido..mcm semlm anak anak sblm magrib dah tido..so saye solat magrib dan tido..kalo x tido memang rugi besar..sebab pukul 10 diorg akan bangun dan entah pukul berapa akan tido...

Byk lagi mau cerita...people kan just talk...bukan nye paham situasi kite pon..so lantak je lah diorg tu...ini situasi aku..ade org lain macam aku..suri umah..tp dier buzy mlm ke..yg bekerja lain pulaks ceritanya...nak hidup..kot rase panas telinga dgn org tu..diam dan blah je..tunggu buat ape lagi kan...

Tuesday, 9 July 2013

Selamat berpuasa

Waduh..x sempat nak sambung pasal rutin..esok dah masuk ramadhan..ade la sket rase sedih pose sengsorang..ada la sket rase..nape enchik somi x masuk dock..tp paham..bulan pose..masuk dock..penat la enchik somi kesian dier..
Hadoi..sebenarnye..sekarang rase rindu sgt kat enchik somi..a few days lepas rase sgt penat sgt..x tertahan mengalas tanggung jawab..sbnrynye x kesah sgt pasal raya..kesahnye balik after 4month..sbb kalo pose sesame..nak ibadah..nak ehem ehem..x berapa sempat penat..kalo ghaya wajib la jalan umah adik beradik..then x leh la nak g cuti cuti..
Apa lagi ya..td rase banyak luahan hati..x pe lah..biar lah tersimpan..
Oh nak cerita minggu lepas yg buzy bee tambah stok sempena nak ramadhan..plus kak cuci mau berenti..jadi hari hari pulun keluar..pagi dah kuar anto kimi..kuar amik kimi..ptg kuar beli brg..weekend..sgt penat..dgn pegi umah ibu mertuaku kak ipar sakit bak bersalin dgn tamu dr perlis..dgn hadoi..x puasa makan banyak ganggi..hari ahadnye x leh cuci kereta..baby menangis kat mall..kat tempat nak mkn..huhu...dgn cousin kasi sikit bengkek..huhu dah byk kali ajak dtng umah x nak dtng..asyik aku jer nk kena g umah dier..huhu..malas mau cerita la..ih ya dgn bff yg penah aku cerita aritu..hampess x sudah..
Tp the best thing last week dpt kuar dgn ex house mate dpt beli tshirt dua helai..yehaa..tp pon sejam tu je lah best..sbb bile balik umah..kena angkut adik..then turun balik angkut abg..then turun lagi angkut barang...
Huhu dah lah..nak pose dah esok..minta ampun minta maaf ye..dan saye maafkan sume org...
Mau tenang tenang..even x byk sgt dpt buat ibadah...

SELAMAT BERPUASA.....

Eh sblm tu..saye dah kurus sikit..yehaaaa..saya suka saya suka..