Posts

Showing posts from May, 2013

Kopi oh kopi

Image
Dalam pantang memang mak aku ajar minum kopi..sbb apa?x pasti la khasiat dier..dan doc pon for sure marah..tp kalo tanye aku..kopi nih sedap kite minum mase panas..minum kopi cerah mata nak kasi anak susu..minum kopi senang kentut..buang angin tu bagus..x yah la nak malu pon..tp aku cover la x kentut dpn org..lagi ape ye..sedap kot..Bab sedap kopi nih..hari saye nak cerita kopi x sedap..tp name dier saye rase power..dan saye rase name dier power tu lah enchik somi beli..tp rase dier memang ampes..mcm nescafe..mungkinkah kerna ada arabica disitu..berkali saya adjust..tp x jadi..x sedap jugaks..Kopi yg bagi saya ok..adalah kopi gamat nih..tp saye kurang minum sbb ade susu..org kata nanti lemak jadi gemuk..tp kan doctor soh minum susu..perasaan bercampur gaul..jadi..masih belum habis..saya beli di langkawi..terbaik dr ladang..Kopi terbaik dr saya adalah kopi kampung nih..dibuat oleh org islam melayu..berpeket saya beli dr kedai paklang suami..dan bila habis stok..minta adik saya beli di …

Mak n ngah dtng

Lepas amik kimi semlm keadaan jadi huru hara..saya makan malam pada pukul 10.15..yg mane saya biasa makan pukul 7..saya makan jugaks ...takut x susu saya makan jugaks..selalu saya tidur pukul 9..mlm td saya x pasti pukul berapa saya tido...Badan kimi tiba tiba panas..gara gara mandi petang lama..mungkin..jazelah yg asyik nak ajak bersembang..saya suka..tp abg kimi asyik minta perhatian..saya ada amik surat..jadi perlu lapor pada suami..Jazelah bangun awal pagi..oleh kerana seronok bersembang..antara saya dan jazelah..kimi pon bgn awal..dan mula la huru hara lagi..huhuSebenarnya saya ada pembantu yg dtng sehari 2 jam weekdays only..alhamdullilah saya syukur sgt..bff yg saya ceritakan dulu..condem saya pakai pembantu  dier hebat sbb x pakai pembantu..saya malu..tp saya sgt memerlukan pembantu itu..lega sket saya dr tekanan..saya dpt bersembang dgn dier..atleast dier bleh cek saya hidup atau dah mati..saya boleh tinggal kan jazelah shj..atau jazelah dgn kimi untuk keluar beli brg..hantar…

Pejabat pos

Harini alhamdulillah kimi bangun awal..mase hantar cikgu masih menunggu dibawah..jadi x perlu lah saya angkat baby..bawak school bag kimi dan kimi naik keatas..lepas hantar kimi saya ke pej pos..bershoping di pej pis gitu..saye beli kotak yg boleh letak 2kg..rm2++ jer..geram mendgr crita enchik suami yg kena byr rm20 untuk pos 2kg br..harga pos same dgn harga barang..
Agaks susah nak bawak dgn baby dgn sampul pos laju..dgn kotak..sblm sampai kereta dah berterabur..nasib baik ada yg sudi bukak kan pintu..yg kutip kan sampul surat..
Lepas tu pos surat untuk suami..pos borang public mutual..dan sekeping gambo kami sekeluarga..huhu.rindu pulaks pada enchik suami..

public mutual

Image
Ringkasan tentang perkara asas yang selalu kita nak tau pasal pelaburan ni ialah:

      1. Pelaburan ni berisiko x?
Mestilah, sebenarnya semua pelaburan berisiko, even kalo korang masuk ASB pun. Jgn korang ingat ASB tu x berisiko cuma risiko pelaburan ASB ditanggung oleh subsidi kerajaan. Sebab tu la pulangan dia juga agak rendah.
      2. Adakah pelaburan ini Islamik?
Ya, terdapat dana-dana pelaburan dalam Public Mutual ni yang berbentuk Islamik seperti Public Islamic Ittikal, Public Islamic Select Treasures Fund etc. Jadi anda boleh membuat pilihan sekiranya anda berminat utk melabur dalam pelaburan berbentuk Islamik ni. Untuk kaum2 muslimin, amatlah digalakkan utk melabur dalam dana2 islamik ni. Kalo korang tanye aku..ASB tu actually x brape nak Islamik la kan...uhuk2
      3. Macam mana dana2 ni dikatakan Islamik?Adakah hanya dari namanya sahaja?
Oooo..tentulah bukan sekadar nama. Dana2 ni dikatakan islamik kerana kaunter2 pelaburan dimana wang anda dilaburkan telah disenaraikan s…

Kapal kuar

Harini kapal enchik somi kuar..selalu kalo time nih x dpt last call memang mau nangis..mau seminggu bengong till next call..alhamdulillah td dpt last call..muka ada senyum ada hp. Even terputus lepas tu..saya ok lagi..sbb sekarang boleh berfesbuk alhamdulillah..jgn la di tarik nikmat nih..hubby pon guna fesbuk berpada..sehari sejam lepas kerja je di online..arrgghh..atas kapal tu memang byk kije..nak sian enchik somi..gaji opis bayo..kul 8 mlm meeting..yg jaga tetangah malam..opis hour standard lah kan...
Me..ade sikit tingtong..tp cuba organise diri..insyaallah will be ok..penyakit nak att dr enchik somi dah menular ke kimi bak att mama..wehee..harap dpt kuar dr kemelut nih..haha mcm masalah besar..Ok stop dulu nak g amik kimi..sempat goreng ikan keli n masak nasi..nasib baik enchik somk beli peralatan canggih so x susah..nanti i story ok...n story y lambat hari..ada kaitan dgn project cuti cuti..n i have idea untuk itu

Cucuk jazelah

Wehee..today jazelah dah 3 bln 2 hari..bangun..mama siap..jazelah siap..abg kimi mandi pakai baju sendiri..jumpa jiran..tp x leh sembang sebab dah lambat..kuar depan umah dah jem..wehee..masih bersabar  nak turun kimi buat lambat kena marah..huhu..sian dier..nape la dok nak marah dier..erk sbb semlm kimi sgt memenatkan mama..tah la..sian dier..kan ahli syurga..tp x de marah byk pon..ade part yg aku lg garang kot..tah la ape aku bebel nih..
Dtng sepital senang dpt parking masih awal..tunggu agaks lama skali doktor nak g round cek..huhu..g mkn cafe..sekali tgk..x bawak duit byk laks..nak kena kuarkan duit la jab agi..huhu..
G jumpa doc ..dier kasi ubat..cecair kat idung...huhu..duit dah x de nih..kena la pakai credit card..pastu jazelah kena la cucuk..ok jazelah x nangis teruk..nangis sket..pujuk pujuk dah gelaks senyum..
Saya still bengong lagi..huhu..lepas cek doc saya g jalan kl festival..x beli ape ape..terlambat ambik kimi..hayal..amik kimi..tapau lauk..nasi lupa tapau..balik umah …

Monday-buzy day

Wah sgt penat hari ini..mau nangis rasa..sakit blakang sume ade...huhu..dah name nye idup..pejuangan harus di teruskan..Happy my bff mase kat u..till now n forever ber salin baby boy..kat demc ptg td dlm kul 2..Kepala pon byk pk..tah lah pk mcm mcm merapu.. Saya rase saya takut nak drive balik kg dan pikir camne dok kat kg tu yg saya x senang duduk dr semalam..mcm mcm saya pk..sampai x boleh tido..siang pon mcm tu..moody..dlm kepala dok pk apa nak settle before balik kg..apa yg nak dibuat dikg..mandi jazelah..rumah itu..selerak itu..basuh baju di rumah mak pon mcm masalah masalah besar..langsir pon masalah..dok pk nak beli dvd untuk kimi..adoiii..doakan saya boleh bawak keta elok elok .anak anak x mcm mcm mase dlm perjalanan..kuat kan mata saya tuk memandu..

nanti nak bace kat sini

http://www.iamaprincipal.com/2012/11/raising-young-khalifah.html

http://sukesukemasak.blogspot.com/2013/01/perkara-penting-mendidik-anak-perempuan.html

http://radeka85.blogspot.com/2013/03/tips-mendidik-anak-perempuan-vs-anak.html

How To Use Flash Card The Correct Way..

My child wants to touch and play with the cards A It is important to set the rules of the game correctly from Day One. Do not let your child play with the cards. Explain to your child that you will be showing the cards later again and move on into doing some activities with your child eg. reading a book. Your child may cry initially but after a while will understand the rules of the game.What happens if I cannot complete the three teaching sessions in a day? A Just continue as usual the next day but try to be consistent in maintaining the minimum daily teaching sessions.I have laid off the program for some time now(Reason : either busy or sick). How do I get started again? A You do not need to start all over again from the beginnlng. Just start with some familiar words and subsequently move on to the new words. Your child will be able to do ~ revision on the rest of the old words when you progress to Step 2 (Couplets).Not much response from my child? A Do not expect your child to sit …

Makanan tambahan

Erk..betul kah tajuk nih?sebenarnye nak cerita pasal jamu dan ubat yg diambil lepas bersalin..untuk pregnancy yg kedua ni..aku sgt malas minum susu..mkn kurma..even makan ubat yg doctor bagi..as aku dah cerita dulu..yg kena amik darah tu..huhu..tp alhamdulillah pas bersalin dah jadi rutin aku makan jamu makan multivitamin..makan calsium dan minyak ikan..stakat ni aku dah try jsd dgn jmd..jamu susuk dara dan jamu mak dara..mcm mcm jamu ada ok..memula aku try jamu mak dara gold..memang terbaik lah..apa yg di tulis memang betul 13 khasiat yg dier tulis tu memang betul lah..sakit pinggang hilang..keputihan..sume betul..tapi aku kena amkk fenugreek tuk tambah susu..jamu susuk dara jamu jalinan cinta..aku rase ok kot..ok kot shj..sbb yg dalaman tetau camne dier operasi kan..tp aku x payah mkn fenugreel sbb susu jadi byk..kalo muke jadi cantik..wahaha..ni kena tanye org lain ler..hahaha..bff yg aku ckp semlm yg argue nape aku nikah kat bilik mesyuarat masjed...aritu dier argue gaks nape perl…

Ahad = boring

Image
Hari ahad adalah hari boring kalo enchik somi x de..hari ni sume bangun lambat sebab penat hari sukan..tp time management still ok..harini first time masak solmon..x reti..tp jadi sedap panjugaks..letak garam letak black pepper..letal olive oil..butter..perap kejab..masak salmon dlm 8-10 min jerk.. Dapur sebelah rebus sayur..dah siap salmon grg sket sayur..
Dah makan kami bergambo..

Hari sukan kimi..

Image

Sakit tekak

Dr ngah sampai tadi..mulut aku nih x berenti cakap..end up aku dah sakit tekak..apa lah yg aku ckp tetau la..serik ngah nak dtng nanti..Alhamdullilah..3 hari nih..rezki ku murah sgt..hari rabu..tetiba jiran call nak anto sup daging..hari khamis..mil call nak anto gulai ikan keli..harini ngah dtng bawak kek pandan plus spageti..Ape tah yg aku bual dgn ngah mase makan kek pandan dan minum kopi sejuk tu..tp rasenyr ade sket part tok..Lepas tu semayang asar..cari tempay kimo sukan esok..dlm kereta pon aku dok bebel gaks..pasal ape ek?entah la..Dah balik umah bercerita pasal bff laks..huhu..nape la bff aku ni..nih bff mase sekolah rendah..erm x yah lah cerita..nanti aku tetap akan maafkan dier..huhuMase mkn lepas makan dok sembang lagi..haha pasal brg emas..wehee..Nih kul doblas x tidoq lg..sok nak kena g awal..tgh mlm cikgu call..haha..cikgu tidoq kat sek ke ek?Ok nite u all..haha ade ke org bace?

Berjaya..

Image
Wah post telah berjaya..wajib la lepas nih saya ghajin menulis dan letak gambo...weheeee..Gambo..adalah barang yg di shoping g parkson klfc..dlm mase 3min..

Testing..

Image
Testing testing menulis blog dr hp..bleh ker?dah berkali saya cuba..kalo dgn cara ini berjaya..wajib la saya lebih kerap menulis..bukan sehari satu mungkin sejam satu..Nak test letak gambo sekali..Gambo saya yg x berapa kurus lagi..huwaa..ya la saya makan banyak..menyusu asyik lupa..dok ngadap hp..fesbuk wechat whatapp..huhu..tu pon saya dah x on instgram..kalo x bertambah lagi ghase nye..Bersosial bagai tp..duit x masuk..walhal saya ada cuti cuti tuk di jual..saya ade public mutual untuk dijual..Today ari jumaat..erm sogo ader ware house sale..harap dpt pegi  tp memang x dpt la..sebab chenta hati x de..nak terkilan sgt pon x. Sbb aritu sebelum bersalin lepas bersalin bukan x g sogo tu..cume x de sale..Harini insyaallah makn ngah dtng..saya minta ngah datang sebab esok kimi ade hari sukan di stadium titiwangsa..Saya kalo dpt menulis memang byk nak tulis..mcm tulis surat chenta..setebal assignment bleh buat..tp kalo assignment..huhu..sehelai pon susah..tambah laks mase blaja kat mmu du…

ptptn jsd

pepunye tajuk la..x story..tp nak menulis..baru pas bayo ptptn n bayo jsd..sok nak menerai..nanti ai tulis testimonial..nak tulis banyak pon nak g amik kimi sekolah..arini lari sket jadual..patut dah masak nih..huhu..camner nanti..

mama..kimi..n jazelah

tiada cerita best sejak papa bekerja..lebih banyak berkurung di rumah..selepas papa kuar bekerja anak anak  batuk n selsema sampai harini..mama x balik mengundi..maybe nanti balik kg kalo ader kenduri..wish a happy day..huhu..