Friday, 24 May 2013

Kopi oh kopi

Dalam pantang memang mak aku ajar minum kopi..sbb apa?x pasti la khasiat dier..dan doc pon for sure marah..tp kalo tanye aku..kopi nih sedap kite minum mase panas..minum kopi cerah mata nak kasi anak susu..minum kopi senang kentut..buang angin tu bagus..x yah la nak malu pon..tp aku cover la x kentut dpn org..lagi ape ye..sedap kot..

Bab sedap kopi nih..hari saye nak cerita kopi x sedap..tp name dier saye rase power..dan saye rase name dier power tu lah enchik somi beli..tp rase dier memang ampes..mcm nescafe..mungkinkah kerna ada arabica disitu..berkali saya adjust..tp x jadi..x sedap jugaks..

Kopi yg bagi saya ok..adalah kopi gamat nih..tp saye kurang minum sbb ade susu..org kata nanti lemak jadi gemuk..tp kan doctor soh minum susu..perasaan bercampur gaul..jadi..masih belum habis..saya beli di langkawi..terbaik dr ladang..

Kopi terbaik dr saya adalah kopi kampung nih..dibuat oleh org islam melayu..berpeket saya beli dr kedai paklang suami..dan bila habis stok..minta adik saya beli di kampung..sedap sgt..even ade a few lagi kopi kampung yg sedap yg saya suka..

Thursday, 23 May 2013

Mak n ngah dtng

Lepas amik kimi semlm keadaan jadi huru hara..saya makan malam pada pukul 10.15..yg mane saya biasa makan pukul 7..saya makan jugaks ...takut x susu saya makan jugaks..selalu saya tidur pukul 9..mlm td saya x pasti pukul berapa saya tido...

Badan kimi tiba tiba panas..gara gara mandi petang lama..mungkin..jazelah yg asyik nak ajak bersembang..saya suka..tp abg kimi asyik minta perhatian..saya ada amik surat..jadi perlu lapor pada suami..

Jazelah bangun awal pagi..oleh kerana seronok bersembang..antara saya dan jazelah..kimi pon bgn awal..dan mula la huru hara lagi..huhu

Sebenarnya saya ada pembantu yg dtng sehari 2 jam weekdays only..alhamdullilah saya syukur sgt..bff yg saya ceritakan dulu..condem saya pakai pembantu  dier hebat sbb x pakai pembantu..saya malu..tp saya sgt memerlukan pembantu itu..lega sket saya dr tekanan..saya dpt bersembang dgn dier..atleast dier bleh cek saya hidup atau dah mati..saya boleh tinggal kan jazelah shj..atau jazelah dgn kimi untuk keluar beli brg..hantar brg..amik lauk..membolehkan saya mandi/ berak dgn aman..tp dlm mase dua jam x dpt byk sgt..tp saya still sgt bersyukur..dr dua jam tu..pembantu akan mandikan baby..saya akan tunggu tgk bantu dier mandi dan siapkan baby..
Walaupon ade a few kerja yg kurang sempurna pembantu buat..dia sgt membantu..
X sabar tunggu suami balik keluar berdua walaupon dua jam..saya rasa saya percaya pada pembantu saya..semalam pembantu dtng..4.30-6.30..harini dier dtng 10-12..lepas nih dua minggu saya balik kg...huhu
Adakah huru hara hidup saya dikampung..harap ade yg bantu..

Loh..dah panjang lebar baru teringat akan tajuk ekek..hari mak dtng tuk temankan saya balik kg..gigih kan?tp kalo mak x dtng x dpt la saya balik kg..ngah pon nak dtng..jadi double seronok..ngah nak tolong amik mak di stesyen bus..alhamdulillah..mudah lagi urusan saya..

Wednesday, 22 May 2013

Pejabat pos

Harini alhamdulillah kimi bangun awal..mase hantar cikgu masih menunggu dibawah..jadi x perlu lah saya angkat baby..bawak school bag kimi dan kimi naik keatas..lepas hantar kimi saya ke pej pos..bershoping di pej pis gitu..saye beli kotak yg boleh letak 2kg..rm2++ jer..geram mendgr crita enchik suami yg kena byr rm20 untuk pos 2kg br..harga pos same dgn harga barang..
Agaks susah nak bawak dgn baby dgn sampul pos laju..dgn kotak..sblm sampai kereta dah berterabur..nasib baik ada yg sudi bukak kan pintu..yg kutip kan sampul surat..
Lepas tu pos surat untuk suami..pos borang public mutual..dan sekeping gambo kami sekeluarga..huhu.rindu pulaks pada enchik suami..

public mutual

Ringkasan tentang perkara asas yang selalu kita nak tau pasal pelaburan ni ialah:

      1. Pelaburan ni berisiko x?
Mestilah, sebenarnya semua pelaburan berisiko, even kalo korang masuk ASB pun. Jgn korang ingat ASB tu x berisiko cuma risiko pelaburan ASB ditanggung oleh subsidi kerajaan. Sebab tu la pulangan dia juga agak rendah.
      2. Adakah pelaburan ini Islamik?
Ya, terdapat dana-dana pelaburan dalam Public Mutual ni yang berbentuk Islamik seperti Public Islamic Ittikal, Public Islamic Select Treasures Fund etc. Jadi anda boleh membuat pilihan sekiranya anda berminat utk melabur dalam pelaburan berbentuk Islamik ni. Untuk kaum2 muslimin, amatlah digalakkan utk melabur dalam dana2 islamik ni. Kalo korang tanye aku..ASB tu actually x brape nak Islamik la kan...uhuk2
      3. Macam mana dana2 ni dikatakan Islamik?Adakah hanya dari namanya sahaja?
Oooo..tentulah bukan sekadar nama. Dana2 ni dikatakan islamik kerana kaunter2 pelaburan dimana wang anda dilaburkan telah disenaraikan sebagai kaunter2 yang menjalankan aktiviti2 perniagaan yang halal sahaja. Kalo x percaya anda boleh baca prospectus dana tersebut sebelum anda membuat keputusan utk melabur.
      4. Saya xde cash. Gaji saya tiap2 bulan cukup2 makan sahaja.
Tak pe... Kalau pun korang xde cash korang buleh gak wat pelaburan dgn menggunakan wang KWSP akaun 1 anda. So pelaburan akan dibuat melalui wang KWSP anda. Ini sebenarnya bertujuan utk mempelbagaikan pelaburan wang anda. Mencarum di dlm KWSP sbnrnya anda melabur di dlm KWSP, so apa kate dgn wang yg sama (korang terpakse potong gak bln2 kan?) kite pelbagaikan pelaburan wang kite tu dgn melabur di dlm dana2 Public Mutual yg pelbagai tu. Lagipun korang bleh pilih utk melabur dalam dana Islamik. KWSP belum tentu Islamik tau!
      5. Tapi saya nk gunakan wang simpanan KWSP saya utk membeli rumah.
Laaa....pelaburan Public Mutual ni menggunakan akaun 1. So dia x effect pun akaun 2 iaitu akaun yang korang bleh kuorkan utk beli umah. Macam yang aku ckp td, tujuan utama kite melabur adalah utk mempelbagaikan pelaburan kite tu. Cthnyer kite ade duit RM 1000, kite masukkan dalam Bank A sebyk RM 300, kite labur dalam DANA B sebyk RM300 dan kite laburkan lagi RM400 kedlm DANA C. So kite ade kebarangkalian utk untung sekiranya DANA B dan C tu untung walaupun jika BANK A tu rugi...haaaahhh...Ok lg satu illustration utk lebih fhm : sekiranya BANK A untung 8%, DANA B untung 15% dan DANA C untung 10% so brape total keuntungan korang dapat compare kalo korang melabur pd BANK A shj?errrrr.....korang fhm x ni?

       6. Boleh ke kalo saya nak melabur menggunakan cash?
Boleh le sesgt. Mcm yang aku kate td, selalunya kite ni nampak ASB jek sbg satu pelaburan yang memberikan pulangan yang banyak, tapi sbnrnya dana2 dalam Public Mutual ni boleh memberi pulangan yang berlipat2 kali ganda dr ASB pluss...dana ni Islamik. Ok baca petikan kt bwh ni...ni aku amik dari berita tentang beberapa dana Islamik Public Mutual yang baru depa declare distribution iaitu 30 April 2010 yg lalu :
"Meanwhile, Public Islamic Dividend Fund and Public Islamic Asia Dividend Fund have generated one-year returns of 34.43% and 35.27% respectively for the same period. Public Islamic Dividend Fund is open for EPF Members Investment Scheme. "
Hahhh...korang nampak tu brape peratus dividend or kenaikkan dia? 34.4% utk Public Islamic    Dividend Fund dan 35.27% utk Public Islamic Asia Dividend Fund! Byk kan? tu utk sethn ye....compare le dgn ASB yg cume bg kite dlm 8-9% jek sethn!

        7. Minimum pelaburan brape ringgit?

 Good question! Minimum pelaburan x kira lah melalui KWSP or cash ialah sebyk RM1000 shj. Lagi satu kite x bleh invest semua wang dlm account 1 KWSP tu!Marah le KWSP kalo semua org kuorkan duit dr dia n invest ke dlm Public Mutual...Korang kene igt, kerajaan pinjam duit kite yg dlm KWSP tu utk dilaburkan dan dibuat pembangunan negara...so kite cume bleh kuorkan 20% drpd baki yang melebihi Simpanan Asas yang diperlukan dlm Akaun 1.
        8. Baki melebihi Simpanan Asas dlm akaun 1 tu mcm mn?

 Ok kat sini aku senaraikan brape simpanan asas mengikut umur:



so kalo nk melabur korang kene ade lebih 20% dr yg atas tu plus 20% tu mestilah sekurang-kurangnya RM1000..errr....fhm x? Cthnyer aku laaaa:
          Umur aku : 33 thn huhuhu..tuo dah
          Simpanan Asas mesti ada : RM 24000
          Tapi skang dlm KWSP akaun 1 aku ade : RM 70000
          So aku bleh melabur : (RM70000 - RM 24000) x 20% = RM9200
          (tu maksimum tp kalo aku nk  melabur rm1000 jek pun bleh)

    9. Macam mn saya nak melabur? Melalui siapa?
Melabur kene lah melalui consultant atau kite panggil dia UTC (Unit Trust Consultant) bkn agent yek!
Ok kt sini aku senaraikan ciri2 consultant yg korang perlu cari:
          i. Pandai menilai dana-dana yang berkualiti dan berpontensi memberikan keuntungan
          ii. Boleh dipercayai dan boleh menjawab persoalan-persoalan berkenaan dengan dana2
          iii. Berpandangan jauh untuk membantu org lain menjana pendapatan pasif *
          iv. Mampu memberikan perkhidmatan after sales yang baik


Tuesday, 21 May 2013

Kapal kuar

Harini kapal enchik somi kuar..selalu kalo time nih x dpt last call memang mau nangis..mau seminggu bengong till next call..alhamdulillah td dpt last call..muka ada senyum ada hp. Even terputus lepas tu..saya ok lagi..sbb sekarang boleh berfesbuk alhamdulillah..jgn la di tarik nikmat nih..hubby pon guna fesbuk berpada..sehari sejam lepas kerja je di online..arrgghh..atas kapal tu memang byk kije..nak sian enchik somi..gaji opis bayo..kul 8 mlm meeting..yg jaga tetangah malam..opis hour standard lah kan...
Me..ade sikit tingtong..tp cuba organise diri..insyaallah will be ok..penyakit nak att dr enchik somi dah menular ke kimi bak att mama..wehee..harap dpt kuar dr kemelut nih..haha mcm masalah besar..

Ok stop dulu nak g amik kimi..sempat goreng ikan keli n masak nasi..nasib baik enchik somk beli peralatan canggih so x susah..nanti i story ok...n story y lambat hari..ada kaitan dgn project cuti cuti..n i have idea untuk itu

Cucuk jazelah

Wehee..today jazelah dah 3 bln 2 hari..bangun..mama siap..jazelah siap..abg kimi mandi pakai baju sendiri..jumpa jiran..tp x leh sembang sebab dah lambat..kuar depan umah dah jem..wehee..masih bersabar  nak turun kimi buat lambat kena marah..huhu..sian dier..nape la dok nak marah dier..erk sbb semlm kimi sgt memenatkan mama..tah la..sian dier..kan ahli syurga..tp x de marah byk pon..ade part yg aku lg garang kot..tah la ape aku bebel nih..
Dtng sepital senang dpt parking masih awal..tunggu agaks lama skali doktor nak g round cek..huhu..g mkn cafe..sekali tgk..x bawak duit byk laks..nak kena kuarkan duit la jab agi..huhu..
G jumpa doc ..dier kasi ubat..cecair kat idung...huhu..duit dah x de nih..kena la pakai credit card..pastu jazelah kena la cucuk..ok jazelah x nangis teruk..nangis sket..pujuk pujuk dah gelaks senyum..
Saya still bengong lagi..huhu..lepas cek doc saya g jalan kl festival..x beli ape ape..terlambat ambik kimi..hayal..amik kimi..tapau lauk..nasi lupa tapau..balik umah masak nasi..dah lame duduk baru perasan nasi x tekan..huhu

Monday, 20 May 2013

Monday-buzy day

Wah sgt penat hari ini..mau nangis rasa..sakit blakang sume ade...huhu..dah name nye idup..pejuangan harus di teruskan..

Happy my bff mase kat u..till now n forever ber salin baby boy..kat demc ptg td dlm kul 2..

Kepala pon byk pk..tah lah pk mcm mcm merapu.. Saya rase saya takut nak drive balik kg dan pikir camne dok kat kg tu yg saya x senang duduk dr semalam..mcm mcm saya pk..sampai x boleh tido..siang pon mcm tu..moody..dlm kepala dok pk apa nak settle before balik kg..apa yg nak dibuat dikg..mandi jazelah..rumah itu..selerak itu..basuh baju di rumah mak pon mcm masalah masalah besar..langsir pon masalah..dok pk nak beli dvd untuk kimi..adoiii..doakan saya boleh bawak keta elok elok .anak anak x mcm mcm mase dlm perjalanan..kuat kan mata saya tuk memandu..

nanti nak bace kat sini


http://www.iamaprincipal.com/2012/11/raising-young-khalifah.html

http://sukesukemasak.blogspot.com/2013/01/perkara-penting-mendidik-anak-perempuan.html

http://radeka85.blogspot.com/2013/03/tips-mendidik-anak-perempuan-vs-anak.html

Sunday, 19 May 2013

How To Use Flash Card The Correct Way..


  1. My child wants to touch and play with the cards
    A It is important to set the rules of the game correctly from Day One. Do not let your child play with the cards. Explain to your child that you will be showing the cards later again and move on into doing some activities with your child eg. reading a book. Your child may cry initially but after a while will understand the rules of the game.
  2. What happens if I cannot complete the three teaching sessions in a day?
    A Just continue as usual the next day but try to be consistent in maintaining the minimum daily teaching sessions.
  3. I have laid off the program for some time now(Reason : either busy or sick). How do I get started again?
    A You do not need to start all over again from the beginnlng. Just start with some familiar words and subsequently move on to the new words. Your child will be able to do ~ revision on the rest of the old words when you progress to Step 2 (Couplets).
  4. Not much response from my child?
    A Do not expect your child to sit still or expect a certain flxed response. As long as your child gives you brief attention while you are flashing the cards, it is sufficient. A brief glance at the cards is what your child needs to grasp the words.
  5. What happens if while flashing the cards, my child is distracted and turns away?
    A Stop and call out his name aloud and when your child looks in your direction again, qulckiy complete the rest of the cards joyfully. First priority to consider is to choose a place with minimum distraction to flash the cards.
  6. Can I teach 2 languages or more at the same time?
    A Yes, you can, because all babies and toddlers are linguistic geniuses.
    Parents have to be cautious when using different languages. Do not mix the different languages into one sentence as this will cause confusion leading to poor language and grammar.
  7. The teaching sessions are very short. What should I do for the rest of the day?
    A For the rest of the day, be mindful of drawing your child's attention to the objects or subjects taught with great emphasis. You can also introduce the other intellectual programmes eg. Math and Encybits.
  8. Is it alright to teach 2 different sizes of words during the different transition?
    A It is alright but it is discouraged. In the event your child has any problem with smaller print, it is advisable to go back to the previous size and stay there for a while.
  9. During a teaching session, can I teach both my children of different ages?
    A Yes, you may, as long as they are not disrupting or distracting one another during the teaching session.
  10. My child is now attending kindergarten. Later when he goes to formal school, will the different systems cause any confusion to my child?
    A No, it will not. Since your child's brain has been stimulated at an early age, your child will flnd learning new skills effortless. In fact, your child will have better concentration and enjoy learning.
  11. My child is only learning limited words in the Kit. How is my child going to learn other new words?
    A Your main purpose now is to help your child get a head start in reading by building a sizable vocabulary and at the same time stimulating the brain. Once this foundation has been laid, your child will learn the rest of the words intuitively.
  12. Is it alright to let my child sit on my lap as I flash the card from front to back?
    A Yes, it is pertectly flne, as long as your child is cooperative and comfortable in this position.
  13. Is it necessary to teach my child phonics later?
    A Words have meaning but alphabets do not. It is in fact easier and fun to begin with words than alphabets which are abstract. From birth, we already start talking to a baby, so why not let them see the words too?

    The ideal age to introduce sounds of letters (phonics) to a child is when he is about 4 - 5 years old. Should you choose not to teach phonics, your child will learn to read new words intuitively like most adults. The important thing is to ensure that your child enjoys reading!
  14. My child wants more after each session of 5 words. Should I give him more?
    A The general rule is to stop before your child gets bored. Explain to your child that you will be showing the cards again later and quickly proceed to do some interesting activities eg. reading a book, playing a simple game or taking your child to the garden for exploration!
  15. Currentiy I am doing 1 set of 5 words - 3 times a day Can I increase to another set of 5 words, totalling 6 teaching sessions per day?
    A Yes, you can. If you are really sure that you can consistently cope with the schedule.
  16. Can I teach 10 words in a session instead of 5 words?
    A The general rule is to keep the session short and interesting because children's ability to take in facts is good but their concentration is short.

    Only attempt it if you are certain that your child has good concentration. You will need to monifior your child closely and do not hesitate to revert to a comfortable schedule.
  17. My child is only a baby How do I know that my child is learning?
    A As long as your child is cheerful, smiling and kicking joyfully during each session, you can rest assured that your child is learning.

    BUT if he is turns away from the card or shows any form of negative response consistently then it is time to evaluate the teaching and learning of words schedule.
  18. How do I know that my child is learning since I am not allowed to test?
    A Testing is the opposite of learning. It is stressful for the parent and child. You may do Revision Opportunities after a few weeks into the programme. Testing is to find out what your child does not know whereas Revision Opportunities is to identify your child's favourites. (refer to Revision Opportunities section at the back of this
    manual for details)

    This is one game your child will surely win if given the opportunity at an early age. If both of you, parent and child are joyful enjoying the teaching sessions, you are on the right track to give your child the giff of literacy.
  19. Can I get my maid to assist in the teaching?
    A Yes, it is alright for her to assist you but do not leave it to her entirely. You will need to ensure that her command of English is good especially the pronunciation. You will also need to help her to understand the concept and to carry out the teaching sessions with lots of love and joy

    Remember: Mothers make the best teachers. There is no substitute for mother's love.
  20. Is it alright to read story books to my child in between teaching the programme?
    A Yes, it is encouraged, especially during bedtime. Just read aloud and do not expect your child to focus on the small print yet. Reading aloud to your child will develop a love of reading while flashing the words will help your child in word recognition and also stimulates the brain.
  21. It is about 6 months now and my child is still not able to read.
    A The important thing to note in this situation is whether you and your child are still enjoying the program. Parents should continue doing the program creatively regardless of the progress.

    Your child may be slow in exhibiting his oral reading skills but will surprise you at a later stage. Unable to read aloud does not necessarily mean he is not reading. Reading is a brain function!

    Apart from reading, it also helps in brain development which will enable your child to learn other skilis effortlessly later eg. other languages, music and so on.
    The program will also develop strong bonding between you and your child, which will contribute to the child's healthy emotional development.
  22. My child loves books but is not interested in the words (flashcards) now.
    A With older children, we have to keep the session very brief and stay longer with phrase; and sentences. Homemade books with interesting storylines will be an excellent way tc reinforce the single words taught and to introduce new words.
  23. What do I do next, now that I have completed all the cards in the Kit?
    A Upon completing the word cards and reading the first book by your child, it i~ extremely important to continue providing your child with suitable books to further enhance his reading skill. Initially the print size of the books should be slightly larger than the usual books.

    The library, which provides a wide variety of books will be a great place stimulate your child's interest and love for reading. He will need your guidance selecting the appropriate books in order to make reading fun and enjoyable.
  24. My child can read now. Do I have to continue introducing new words through flash cards?
    A No, you do not need to continue using the flash cards approach. You may do so for a while by taking out new vocabulary from the story books he enjoys. Subsequently, just read out any new words aloud and explain the meaning of the words. Your child will gradually learn and understand the words.
    Do not be surprised to note that your child can learn and remember the words with ease.

    Once your child's brain has been stimulated and developed, he can learn to read new words intuitively with ease. Your child will be able to learn new words through everyday experiences just like adults. The important thing is to help him develop the basic skills as early as possible to ensure that he loves reading for the rest of his life.
  25. Will my child be confused if he attends a kindergarten that adopts Phonics?
    A No, he will not be confused because it is a new skill altogether. In fact, he will be having fun because he can learn with ease.
  26. Is it good to reward my child for being cooperative and attentive after each teaching session?
    A Yes, it is a positive thing to do but definitely not with chocolates or junk food!
    The award system should be something that will be motivating and recognises your child's effort throughout the day. The award system can be extended to other responsibilities eg tidying your bed, finishing your breakfast (meals), watering the plants in the evening, greetings in the morning, helping around in the house, etc.
    Your child's best reward is of course your hugs and kisses!
RECORD & APPRAISAL SYSTEM
You can use a colourtul chart. Hang it prominently on the wall. After completing each teaching session or accomplishing certain responsibilities, your child can stick a "star" on the charf. Upon accumulating the required number of "stars", your child will be rewarded eg. a family outing over the weekend, a trip to his favourite restaurant or beach, a special gift, an educational toy, watch a movie/concerf, etc.
RULES
It is very important to set the rules and every one in the family must stick by it and be consistent. All promises must be kept!
FINE - Award is forteited, if responsibilities are carried out without the following :
  • Respecting each other
  • Helping each other
  • Accomplishing responsibilities cheerfully

Makanan tambahan

Erk..betul kah tajuk nih?sebenarnye nak cerita pasal jamu dan ubat yg diambil lepas bersalin..untuk pregnancy yg kedua ni..aku sgt malas minum susu..mkn kurma..even makan ubat yg doctor bagi..as aku dah cerita dulu..yg kena amik darah tu..huhu..tp alhamdulillah pas bersalin dah jadi rutin aku makan jamu makan multivitamin..makan calsium dan minyak ikan..stakat ni aku dah try jsd dgn jmd..jamu susuk dara dan jamu mak dara..mcm mcm jamu ada ok..memula aku try jamu mak dara gold..memang terbaik lah..apa yg di tulis memang betul 13 khasiat yg dier tulis tu memang betul lah..sakit pinggang hilang..keputihan..sume betul..tapi aku kena amkk fenugreek tuk tambah susu..jamu susuk dara jamu jalinan cinta..aku rase ok kot..ok kot shj..sbb yg dalaman tetau camne dier operasi kan..tp aku x payah mkn fenugreel sbb susu jadi byk..kalo muke jadi cantik..wahaha..ni kena tanye org lain ler..hahaha..bff yg aku ckp semlm yg argue nape aku nikah kat bilik mesyuarat masjed...aritu dier argue gaks nape perlu mkn multivitamin bagai..ikut la..aku menyusu..jadi aku rase perlu..lagi pon dah masuk 30 an..byk kena menten..

Ps..aku kawen kat bilik mesyuarat masjed sebab aku period..mana la nak tau nak period time nikah..nak buat kat umah..umah dah negeri kedah..aku apply kawen negeri perak..jgn ler argue negeri kedah perak laks..kedah bandar baru..sekentut jerk dgn parit buntar perak..as aku lahir parit buntar besar parit buntar..so aku nak kawen di parit buntar jugaks..huhu..ade masalah?wah macam nak gado laks..

Ahad = boring

Hari ahad adalah hari boring kalo enchik somi x de..hari ni sume bangun lambat sebab penat hari sukan..tp time management still ok..harini first time masak solmon..x reti..tp jadi sedap panjugaks..letak garam letak black pepper..letal olive oil..butter..perap kejab..masak salmon dlm 8-10 min jerk.. Dapur sebelah rebus sayur..dah siap salmon grg sket sayur..
Dah makan kami bergambo..

Friday, 17 May 2013

Sakit tekak

Dr ngah sampai tadi..mulut aku nih x berenti cakap..end up aku dah sakit tekak..apa lah yg aku ckp tetau la..serik ngah nak dtng nanti..

Alhamdullilah..3 hari nih..rezki ku murah sgt..hari rabu..tetiba jiran call nak anto sup daging..hari khamis..mil call nak anto gulai ikan keli..harini ngah dtng bawak kek pandan plus spageti..

Ape tah yg aku bual dgn ngah mase makan kek pandan dan minum kopi sejuk tu..tp rasenyr ade sket part tok..

Lepas tu semayang asar..cari tempay kimo sukan esok..dlm kereta pon aku dok bebel gaks..pasal ape ek?entah la..

Dah balik umah bercerita pasal bff laks..huhu..nape la bff aku ni..nih bff mase sekolah rendah..erm x yah lah cerita..nanti aku tetap akan maafkan dier..huhu

Mase mkn lepas makan dok sembang lagi..haha pasal brg emas..wehee..

Nih kul doblas x tidoq lg..sok nak kena g awal..tgh mlm cikgu call..haha..cikgu tidoq kat sek ke ek?

Ok nite u all..haha ade ke org bace?

Thursday, 16 May 2013

Berjaya..

Wah post telah berjaya..wajib la lepas nih saya ghajin menulis dan letak gambo...weheeee..

Gambo..adalah barang yg di shoping g parkson klfc..dlm mase 3min..

Testing..

Testing testing menulis blog dr hp..bleh ker?dah berkali saya cuba..kalo dgn cara ini berjaya..wajib la saya lebih kerap menulis..bukan sehari satu mungkin sejam satu..

Nak test letak gambo sekali..

Gambo saya yg x berapa kurus lagi..huwaa..ya la saya makan banyak..menyusu asyik lupa..dok ngadap hp..fesbuk wechat whatapp..huhu..tu pon saya dah x on instgram..kalo x bertambah lagi ghase nye..

Bersosial bagai tp..duit x masuk..walhal saya ada cuti cuti tuk di jual..saya ade public mutual untuk dijual..

Today ari jumaat..erm sogo ader ware house sale..harap dpt pegi  tp memang x dpt la..sebab chenta hati x de..nak terkilan sgt pon x. Sbb aritu sebelum bersalin lepas bersalin bukan x g sogo tu..cume x de sale..

Harini insyaallah makn ngah dtng..saya minta ngah datang sebab esok kimi ade hari sukan di stadium titiwangsa..

Saya kalo dpt menulis memang byk nak tulis..mcm tulis surat chenta..setebal assignment bleh buat..tp kalo assignment..huhu..sehelai pon susah..tambah laks mase blaja kat mmu dulu sume english..huwaa..belajar islamic study pon in english ok. Dah ler english emak saye lagi bagus dari saye..tu result x berapa cemerlang sgt..huhu..mak belajo sekolah org putih..

Cerita pasal mak kat perenggan baru lah..saya jarang menulis pasal mak..nak kata tak baik..ok je..tp kadanh ade gaks salah faham..erm..x nak cerita pasal tu..saye nak cerita mak saya hebat..dier boleh bercakap dikhalayak ramai..saya malu..saye sgt takut..tu sebab saye give up x nak jadi cikgu..kena ckp kat perhimpunan..huwaaaaa....seminggu sebelum jadi mc saya x tido kot..end up suara saya x berapa keluar pon mase hari tersebut..huwaa..

Ok stop kejab..kalo saye berjaya buat nih..byk lagi saya ceritakan..

Thursday, 9 May 2013

ptptn jsd

pepunye tajuk la..x story..tp nak menulis..baru pas bayo ptptn n bayo jsd..sok nak menerai..nanti ai tulis testimonial..nak tulis banyak pon nak g amik kimi sekolah..arini lari sket jadual..patut dah masak nih..huhu..camner nanti..

Sunday, 5 May 2013

mama..kimi..n jazelah

tiada cerita best sejak papa bekerja..lebih banyak berkurung di rumah..selepas papa kuar bekerja anak anak  batuk n selsema sampai harini..mama x balik mengundi..maybe nanti balik kg kalo ader kenduri..wish a happy day..huhu..