Friday, 29 July 2011

berperang di sogo member sale

kul 9 pg kak huda call..cerita kat dier pasal merit..haha..ngatuk ngatuk lagi..tp bangun gaks..bersemangat nak g sogo..goreng nasi hakimi..panas kan lauk MIL bagi semlm..mandi..pastu mkn 10.43 siti call ajak kuar..tp saya ckp saya dah ada plan nak g sogo..ajak dier g skali..11.19 mak nasrin call dier risau nak ujan takut x leh g sogo..11.43 kak ton call telephone tanyer gstt..cerita pasal plan pose tok 11.50 oyot abis kelas..kasi hakimi mandi..kul 12 kak huda call ckp laki dier dpt merit..alhamdullillah..doakan next year ader lagi..12.30 kami kuar ker sogo..sampai jerk balai polis setapak jem gila..merangkak nak sampai bulatan pahang tu sampai kul 2.30 kot..pastu merangka lagi dr depan hkl..lepas tu elok nak masuk jln kat sogo tu polis tutup..kat maju junction...mcm muat jerk kalo pg jugaks..tp x pe la..sekali polis tutup jalan..kami dah tetau nak g jln maner..kiri x leh kanan pon x leh..pastu cuba ker kiri..tp ke kiri kuar dr kl..pastu nampak tempat masuk parking kat maju junction..gostan sket..pastu masuk parking..terus jerk ader parking..depan escalator lagi alhamdullillah..rase nak g toilet..tgk ramai..cansel..jln ker sogo..nak g toilet sgt..huhu beratur panjang giler..kat toilet sogo..pastu belek belek purse..pastu nengok yg beratur tu ramai x jadi..naik tgk kasut...punya ler lame tunggu diorg amik kasut..pastu..nak beratur byr pon ramai..fed up gaks..tambahan dlm hati nak beli baju hakimi jerk..lengoh gaks aa tgn dukung hakimi x mo dgn oyot..sbb dier pon dah ngatuk..terus naik tingkat baby..alhamdullillah..oyot bawak dier main.. dier mahu..aper lagi aku g cari baju..huhu cari punya cari..banding rege..baju jerk dah 200 lebih..huhu..kasut belum lagi..kasut x der size..ader size kaler oren..pastu x der sale..pastu beratur..huhu sampai 2jam..kesian oyot 2 jam berdiri..aku dok dukung hakimi yg tido..tp ok la gaks duduk..depan kaunter..huhu..oyot dah x larat dah nak beratur untuk voucher..jadi kami blek jerk..lagi pon hp tinggal dlm keta ..risau keta kena pecah..berdoa jerk lah..tp sgt dahaga..rase lambat sket lagi dtng ler sakit tekak..mata dah merah dah dok dlm aircon..singgah kfc..mkn..pastu byr parking..amik ko..rm15..untuk parking..alhamdullillah parking kat maju junction x yah ler kena jem..bleh kuar terus dr kl..sampai umah kul 9 mlm..untuk menyedapkan hati kire la berape untung beli kat sale..350..kire ok ler..x der lah sakit jiwa sangat byr parking..beratur nak byr..berjem sementara nak sampai..mungkin tu ler pasal ader org mc..amik cuti atau el untuk sogo member sale..atau dr kedah turun kl semata nak ke sogo..adoi..dari  pembelian semlm 2 baju x sale..aarghh rugi..satu tu tah ker baju org pilih pastu dier x mo dier letak kat tempat sale..ish...yg lagi satu tu saya amik dier baru bawak keluar rase nyer tag rege pas sale dier x letak lagi..sebab rase nyer dier ader kasi pelekat kat satu amoi nih..ish silap sungguh kalo amik baju poney dan tinggalkan baju cartoon baby tu pon x per..

Thursday, 28 July 2011

mph sale

ini lah hasil shopping di mph..jimat dlm rm14..total rm54.. ok lah not bad sangat..pastu shoping tapau bubur mc d sebab hakimi x mo mkn nasi dirumah..dan roti..lepas suap hakimi mkn..tibatiba FIL telephone soh dtng umah..nak tumpang peti ais..nak tumpang ikan n ketam..sebelum pg umah MIL singgah umah azipah anto ikan untuk kucing dahulu..lepas tu tolong MIL masak untuk tahlil kat surau..sampai kat umah azipah msg ader mee bandung..x dpt singgah sudah penat..sebenarnya byk upanyer buku online yg tak kurang bagus..http://www.rahsiaanaksoleh.com/ http://www.babypandaibaca.com/index.php aku baru tau..erm..dah kembali bersemangat nak home school kan hakimi..rase rugi laks x beli byk lagi..tp eco husband x ok lagi..so x leh ler  beli byk byk..tp saya dah ader idea mcm maner nak ajar hakimi..buat guna power point sendiri..saya pon x kije..dr dok buang mase berfesbuk..saya patut lakukan ini..tah mcm maner bleh jumpa nih http://anakkusayang.com/blog/ rase sgt bagus..x yah beli buku..hehe..jimat..tp bab bace nih..ader jerk setan yg kaco..x yah baca..fesbuk...huhu..dr situ jugaks saya tahu ader ini http://www.preschoolpower.com/index.shtml saya maybe x mampu beli gaks..hope nanti bleh minta tolong cousin hakimi yg dah besar tunjuk..hehehe
ok lah nak tido dulu x sabo nak pegi http://www.klsogo.com.my/membe​rs-day/presale-catalog hehehe..

Wednesday, 27 July 2011

erk..

tah ape la nasib..x best jerk kijer..sume bini bini pelaut ckp husband dpt merit 1.8bulan..kena laks enchik suami x layak dpt sebab thn lepas x kijer...ader laks yg dpt increment..huhu..camner enchik suami nak dpt..gaji dah mati..patut blek dgn segera supaya bleh uruskan hal study..huhu..lulus ker tak pon tetau...bukan ler nak komplen pasal husband..lepas tu sorang sorang bini laki dier balik..adoi..laki aku yg dah 6bln 7 hari tu gaks yg x blek blek..tp kalo blek pon..maner berjaya lagi simpan duit untuk cuti..tp x kan sampai berthn x blek..memang rugi  ler kalo pass tp gaji x tukar..adoi..saya pon sgt la x betul..saya rase saya masih x mampu jadi isteri jadi mak mahu pon jadi anak..kenape la dari dulu saya mcm nih..lembab..semlm oyot dtng umah..saya dah masak bagai dah..tp tiba tiba x yakin dgn masakkan saya..saya ajak oyot mkn diluar..aduhai..walhal lauk tu sumer ok jerk..dah ler hujan..td mimpi x best..dlm mimpi tu saya x pandai jaga hakimi dan hakimi berdarah darah sebab saya..sebab saya marah dier tumpahkan nasi..sebab saya x der kesabaran dan sebab saya x der akal..adoi..semlm mata belah kanan asyik berkelip jerk..tetau ape nak jadi..benda baik ker benda buruk..rase sgt takut hari nih..harinih bercadang nak g beli buku di mph ader offer 20%..nak ke rumah kak na kasi ikan dan ke pasar mlm beli murtabak untuk hakimi

Tuesday, 26 July 2011

aktiviti semlm dan kelmarin

sebelum cerita semlm cerita kelmarin dulu lah..hehe..kelmarin buat ape yer?oo0o0..cam biase bgn pagi bf..bersiap tuk kuar jln..semlm pegi amik duit kat petronas..pegi byr umah ps2 tu kat public bank..pastu..ingat nak g jln otk..nampak lak pak polisi..so g ler byr parking dulu..nampak laks sayur masak lemak..beli dulu..pastu g otk..x beli ape pon..ayam..teh dgn gula..g kedai kek sebelah..beli kek sepotong..pastu layan hakimi main keta jab..pastu g beli bihun sup tuk hakimi..tp mase adik tu tengah bungkus hakimi nak kfc..erm..dah kat kfc tetau nak beli ape..nak beli yg dpt mainan x der ler pulaks..beli ler set nasi yg dlm mangkuk tu..pastu pegi pejabat pos..menghantar surat untuk enchik suami..adik posmen tu kata..kena 80sen..sebab sampul surat kaler cokelat..alamak..cek aritu x sampaikah??huhu..blek umah mkn kfc dah kurang sedap sbb nasi rase kembang..tp abis gaks..ptg baru mkn bihun sup..

semlm bagun tido..erm rase malas malas x larat..terlebih kemas umah kot..then bersiap g klinik..mase bersiap kak huda call ajak suprise kan enchik suami pg bintulu..x der budget ler kak huda..kul 10 sampai klinik wangsa..ramai gilak org..patut ler ramai doc nadhir han..berape kali hakimi ajak kuar..mcm tahu tahu jerk bawak dier jumpa doctor..dah sampai turn mcm dier tahu jerk..dok tarik tangan g toilet..akal..huhu..hakimi dah 16 ari batuk..1st guna cara sendiri..x kasi ubat batuk..depend kat breestfeed x berjaya..so pg klinik idham..doctor tu ckp mkn antibiotik tuk untuk buang kahak?(bleh ker) dan ubat batuk biler perlu..selsema tu lain..so kasi ubat selsema bile perlu..aku just kasi antibiotik..

bile dgn doktor nadir..aku kena marah teruk..tah ler nape nasib kot org dah ramai dier tertekan atau aku tanyer soklan bodo nasib ler..dier marah gile aku kasi hakimi ubat batuk walaupon sekali jerk..dier ckp aku ckp belit belit kejab kata x kasi pastu kata kasi..ya doktor saya kasi sekali jerk..pastu dier ckp nak dier jadi mcm doktor lain..biar kahak tu tersimpan kat dlm pastu dtng semput segala..ader cara lain nak kuarkan kahak?(kalo ubat yg cairkkan kahak tu x betul ek?) adoi..sambil tu dier tepuk hakimi..thank you sgt..aku x sanggup nak tepuk hakimi..kalo doctor tepuk x pe..janji dier baik..terbatuk batuk teresak nangis..kuar hingus sumer..pastu kena marah lagi..awak ader jln lain lagi ker nak berak..awak ader jln lain lagi untuk kencing?(dlm hati pakai tiup)huhu..tah ler nasib x baik..org semakin ramai kot..doctor semakin lapo..atau sebab pesakit sebelum nih lame giler..atau memang aku yg sakitkan hati doctor tu sebab g klinik idham..maaf yer doctor..klinik idham tu dekat sikit..next time dgr jerk hakimi batuk terus jumpa pg klinik wangsa..jauh ker dekat ker..sorry yer doctor..

lepas dgr hakimi teresak esak kesian ler pulaks..maner ader org tepuk dier sampai mcm tu..dah macam anak patung dah aku nengok..aku bawak hakimi g jusco..shoping moping kasi hakimi happy..sampai jerk terus main escalator.. g nengok rege baju..nanti leh banding kat sogo..huhu tetau ler impian nak g sogo nih tercapai ker tak..risau gaks nak bawak hakimi sekali..dgn ramai org..beli satu mainan jer kat jusco..pastu kitorg g MPH..wah giler nyer aku tgk buku..aku sgt suka buku..kalo ler MPH tu library kan best..haha..sorry ler terbuat mcm library laks..dok baca baca lepaks kat saner..dah puas membaca dgn hakimi..kami kuar..then cari mkn..silap sungguh tapau lauk kat jusco..bapak mahal ler..tp bapak sedap..next time kalo pg tapau roti yg 12 bijik rm1.50 dah..lauk leh tapau depan flet jerk..

blek umah bergayut dgn mama nasrin pulaks..dier dtng rumah tp kitogn x der..pastu dier kasi resepi..try buat..bapak sedap kot..byk jugaks ler hakimi makan..sgt byk hakimi mkn..suap bali pon makan lagi..tp pastu kasi mkn ubat..dier muntah...abis tikar kayu yg beli kat kuching tu..huhu..patah pinggang nak hangkat sensorng bawak g basuh g sidai..nape la x lap jerk..gatal nak g basuh...

hakimi tido lame mase petang..so turun playgrund lambat sket..ader sakinah..dan jiran baru kenal..name dier siti..

Sunday, 24 July 2011

feeling..feeling

perasaan mau enchik suami blek..tp mcm maner yer..dah 6++bln dah..dah ler terlepas ari  jadi mama..nih nak terlepas besday hakimi ..terlepas pose..terlepas raye..x der ker org nak ganti..adoi...jadual dah cantik dah..tp bile begitu begini..sume org nak blek..takkan nak tinggal laki i jerk..hadoi..x kan nak biar jerk..

Saturday, 23 July 2011

tugu peringatan isteri isteri pelaut

hati tetiba gumbira plak..ader tugu untuk bini bini pelaut..hanya org org yg hebat jerk kan ader tugu..haha..gelaks lagi..gembira sgt latu..(tapi tetau ler betul x)

semlm menguruskan kewangan husband..dan menjaga melayan enchik hakimi yg selsema dan batuk..harini..insyaAllah akan ke klinik lain..frust jugaks ler kasi hakimi ubat..yg sgt pahit tp x sihat sihat..

harinih bangun kul 5.30..kemas dapur..alhamdulillah penyakit M tu ader sket ilang..dah bersemangat kemas rumah sebab dpt kawan..jiran baru yg pengemas..rase nak blaja byk lagi dr dier..dier ckp kalo lipat baju..mcm seterika..teringin sgt nak blaja lipat kain macam tu..nak sgt jadi org mcm tu..saya nih..pengemas memang pengemas..tp pengselerak pon same naik..dah cuci toilet..tp nanti sendiri kotorkan..dah kemas ruang tamu nanti saya yg makan tumpah..huhu mcm budaks budak

kul 6.30 hakimi bangun..7.30 kasi mandi dier..goreng nagget tuk hakimi..tgh goreng baru teringat ader pisang ibu mertua kasi..patut wat cekodok..lepas tu dgr tanyalah ustaz..byk gaks info..yg paling peting dier ckp..buang la benci dlm hati..masukkan dgn kasih syg..dr benci akan dtng mcm mcm mengaib dll..
lepas tu untuk menghilangkan sikap baran..sentiasa pastikan diri dlm keadaan wuduk..sebab syaitan tu api jadi kita hilangkan dier dgn air sembahyang


ok dah 8.30..mama laks nak mandi..mama dah siap cantik cantik..tp hakimi tido lame laks..x jadi g klinik..tunggu enchik suami call..pastu tu kuar g petronas lagi byr hutang..then pegi pasar mlm beli murtabak..byk hakimi mkn..mama sgt happy....

Friday, 22 July 2011

kisah kami hari ini..

main bola dlm rumah sampai berpeluh peluh
mama kasi peluang hakimi mkn sendiri..
hakimi sudah tido..dpt ler saye menulis dgn aman..tiada apa yg best pon cuma diary kami hari ini..pagi pagi mkn nasi telur goreng dgn kuah kari..haki mkn roti butter toffee..sedap gak seringgit jerk.harini tugas dr enchik suami ialah ke pej pos..mula nak ke pej pos carefour shj krn lebih sejuk..tp syg pulaks dgn minyak..so ke pej pos jln gombak..tempat kerja man rajalawak dulu..mula ingat nak timbang surat dan beli setem..ramai  la pulaks org..jdi pelekat shj setem yg lama..harap cukup 60sen..dan sght berharap surat tu sampai dgn selamatnya..PENTING DAN URGENT..lepas tu niat hati nak g jln jusco..tp takut nanti ader jerk pembaziran berlaku..atlast pg umah mil..atleast bleh temankan dier masa bapak mertua pg solat jumaat..umah MIL buat renovation sket..lepas FIL blek sembahyang jumaat..saya bwk MIL ke bank..MIL nak kuarkan duit untuk byr org yg buat renovation tu..kat bank jiran call..nak dtng rumah..so lepas anto MIL terus blek umah..lepas jiran dtng kami turun playground..naik atas masak spagetti..mandi kan hakimi..kasi hakimi mkn..pastu main bola(seperti rajah diatas)..hakimi gelaks sakan dr main bola..ker skype dgn paksu..sampai ler urut sebelum tido..menggeli laks..akibat dr mkn kopiko ler kot..ok lah itu shj diary kami harinih..esok tetau lagi aper plan..

muka enchik suami dgn mamat nih same tak..??

Thursday, 21 July 2011

annisa dan hakimi

syahdu sungguh tgk cerita annisa td..berhujan sekejab..a.p.a.k.a.h ?hehehe..dah lamer x tgk cerita yg end up akan ku titiskan air mata..sedap gaks cerita annisa nih selepas cerita nora elena..semlm sempat jugaks aku khatanm 2 3 episod kat tonton..
harini..hakimi start selsema laks..dah 11 hari batuk..ermm..demam sehari..3 ari lepas tu batuk sampai sekrang..minggu nih x kemana mana nak elak sebarang jangkitan..so berkurung dan pegi klinik jerk..bertambah ler rase bersalah semlm..lepas tgk cerita annisa kasi hakimi ubat(gile salah dah tgh mlm baru nak kasi ubat..perut hakimi pon tah ker dah kosong) pastu hakimi muntah..pastu gi bwk bilik air bilas(dah tgh mlm kasi mandi..ape punya mak..adoi)..then tinggal kan hakimi tuk amik pempes..hakimi kencing kat tilam..(mama x leh marah sebab hakimi sakit) adoi basuh toto basuh tilam...
arinih saya dah buang penyakit M.. so byk la gaks benda yg dibuat :)..basuh baju mengemop dapur..menukar kain rak pinggan..mencuci bilik air..mengvakum rumah..
insyaAllah esok akan jadi rajin lagi..untuk hakimi..umah bersih hakimi pon sihat..oh lupa laks..td dpt sembang dgn husband kejab :D

enchik suami sudah 6 bln sehari dikapal..rase kasihan bile isteri isteri lain sedih bile husband diorg naik kapal..x leh raya sama..tp bleh tak saya nak minta doa jugaks supaya husband saya bleh blek?bleh sume doakan husband saye dpt blek??

Tuesday, 19 July 2011

cara pilih oren

kat maner la saya selama nih..rase byk benda yg saya x belajar lagi..byk lagi ilmu ilmu suri rumah yg tetau..aritu x pandai pilih jagung..jagung kalo pilih..gigi dier tu cantik jerk x der kempes kempes..so semlm new best friends aka jiran..sudah ajar..td aku nengok ikan yg aku pilih x cantik..begitu jugaks udang..tu ler naper x pilih betul..pikir 2 pinggan 5 ringgit murah.huhu..next time insyaAllah aku x beli lagi...tetiba rase nak share petua dgn korang cara pilih oren..ini mak ngah hassenah yg ajar..dier kata..kalo nak pilih oren..pilih yg buntut dier buruk..ala la buasir..haha..itu yg manis..nak tau bontot yg mcm maner..nanti saya upload kan gambo yer..kalo beli tembikai..ketuk ketuk bunyi kosong..rasenyer..hehetetiba teringat petua pak wan..dier ckp kalo kaki kena ketuat sapu dgn susu nabi..n mase blaja kimia kite blaja kan..kalo pakaian kena darah bleh cuci dgn air garam atau sabun mandi..hehe

Monday, 18 July 2011

weekend yg best..

sudah beberape hari mahu menulis blog..tp apakan daya..bile hakimi tido saya pon tido..hari selasa dan rabu x ingat buat apa dah..(pendik sungguh memori saya) yg saya ingat hari khamis saya ke pasar mlm bersama kak nina..hari sabtu enchik suami sampai port bintulu..hari ahad saya, hakimi, kakak nina, danish, mat jel, lyn dan muzamir ker klcc menaiki train..1st time hakimi naik lrt putra dr terminal putra..tetiba rase malas pulaks nak menaip..sedangkan masa tidak berkesempatan nak sgt menulis..kalo x tulis nanti x ingat..yg pasti nyer ibu mertua masak mee kuah ptg ahad itu..kemudian kami pulang kerumah..dan saya dpt bergayut dgn enchik suami..bahagia nya..

Wednesday, 13 July 2011

surat lawak kepada tv3 dr peminat nora elena


Nowa
Kakitangan Kerajaan,
Putrajaya
TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya
Tuan,
Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena
Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.
2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.
i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu.
Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?
ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu.
Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, “ah gile mung, patoh pinggang!” Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, “dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas”….itu je?? harharharharam!!
Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami. Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!
iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.
iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday??
Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess
v) Tak logik punya citer..
Brape lama kawen baru bole ‘bersama’?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth ‘tumbuk sambal’?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia ‘tumbuk sambal’ kan? hahahha…takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay….kahkahkahakha
vi ) kari hangus, nasik hangit.
Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..
vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati
“tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh”
“owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??”
Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan.
3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis-gadis diluar sana.
Sekian,
“BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA”
( NOWA)
Pengerusi,
Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya.

Tuesday, 12 July 2011

jalan jalan di carefour n naluri

hari ni hari yg x kurang best nyer..biase la kan idup ader best..ader x best..yg x best..arinih pintu toilet master bedroom terkunci..yg best..pergi shopping ler ape lagi..mula niat nyer nak beli hadiah untuk anak kak ros dan beli minyak sahaja..tp lepas tu..dgn periuk nasi..beras..nugget..roti..multivitamin milo gula vitagen kebanyakkan barang offer..so nak tolak x beli tu mcm susah..mc d pon offer beli 1 percuma satu..double cheese buger..fav laks tu..6 ringgit dpt 2..bahagia nyer idup..lepas tu singgah ke naluri tgk anak kak ros..comel betul nabil..berisi..seronok tgk hakimi main dgn kakak n kak adik..selesa..rase malas nak blek..sampai terlebih time parking..nasib baik hakimi tido dlm kereta dan sambung kat umah..bleh ler mengankut brg..mula naik anto hakimi..kemudian turun dan naik blek dgn minyak..turun balik dgn stroller..berat laks rase nak angkat beras dgn periuk nasi..dan naik umah baru perasan handbeg tertinggal..turun la lagi sekali..mujur elok sampai kat umah hakimi baru bgn...

Sunday, 10 July 2011

hari ahad bersama MIL

arinih hakimi bgn pagi dah ajak turun bawah..jln jln..pastu jumpa auntie cina dok main badminton dgn anak dier..hakimi pon join anak dier kutip bulu tangkis..seronak dier lari lari..dah penat..dier ajak naik atas..
kakak ipar call ajak jln..best betul..meloncat ler saya nak ikut..mandi..siap pergi umah MIL..mula cadang nak g jusco..pastu bertukar klcc..akhirnya kami ke sogo..ibu mertua n kakak ipar borong sakan..stroller..walker..kelambu..kain buaian..handbeg..mainan..teeter..saya beli motor mainan jerk kat hakimi..lepas tu naik atas mkn..geram betul dgn hakimi..dier x nak makan..mungkin baru lepas menyusu..pastu main dgn mknan..saya memang fail kalo bab makan kat luar..kalo just saye dgn hakimi..
balik rumah MIL baru tahu ader jiran dier meninggal..senang dier meninggal kata MIL..teringat tok su..tubuhnya seolah olah sedang tidur ketika meninggal dunia..harap dpt meninggal mcm tu..tp saya bkn org baik..
hakimi tido waktu sampai..then ader makcik dtng.
berbalik kepada cerita tadi makcik tu dtng nak ajak MIL ziarah nenek..ya dier memang baik..ajar mengaji segala..entah ler maybe anak dier ader ngadu saya follow kereta anak dier dekat kot...ya la..bawak kereta mcm siput..sila lah ketepi kalo nak makan angin di jalan..hakimi dah tarik saya jalan jalan diluar..saya bukan la nak ikut..cuma ingin berjalan dan tahu apakah yg ader disebalik hutan..dan tembus jalan maner..so follow..ok jugaks hakimi x mo duduk lame di rumah nenek..so kami jalan blek sendiri..
sampai kat umah anak ngah yg dok selayang dtng..kire enchik suami punya cousin..lepas magrib diorg blek..kami pon blek..alhamdullillah bleh lagi sembang dgn enchik suami..so bercerita la semua ini dekat suami accept cerita macik tu tanye pasal cikgu..tetiba rasa..saya perlu berada di kl..so saya bolih bercerita kepada dier tentang mak dier kakak dier adik dier bapak dier jiran mak dier sedara dier..patut la hari tu dier suruh balik ke kl kerana rindu dgr suara mak dier...rase kesian laks enchik suami..

Wednesday, 6 July 2011

little hakimi demam

lebih kurang kul 5pg..mama rase badan hakimi panas..aduh..adakah kerana dier jatuh..atau terlebih mandi..saat nih saya rase..lebih baik dia selerak kan umah..lompat lompat..bukak petias memunggah..cian tgk..tido jerk..baring depan tv..

apa yg anda buat bila anda rasa anak anak demam?terus kasi ubat?terus g klinik?terus bf bebyk?..tiba saya lupa apa harus buat..saya bf..saya x senang duduk..pk punya pk..bawak ke klinik..sementara masih pagi dan demam belum tinggi..doctor ckp saya boleh kasi ubat..dan kuarantin shj dirumah..kata doc kimi baru demam..belum tau lagi sama ader sakit tekak batuk atau selsema atau virus..saya menulis di sini agar saya ingat..kalo hakimi demam lagi..terus kasi ubat..dan tunggu selama tiga hari kalo belum sembuh baru ke klinik..doc tor suggest kasi dier sup..atau moi..

kesian hakimi..tepaksa ikut mama ke mcd untuk bubur nasi..ker otk beli brg untuk buat sup..singgah kedai mkn beli lauk untuk mama..mama hanya masak untuk hakimi..hakimi tertido dlm kereta..sampai di rumah terjaga..kasi mkn bubur mcd makan ubat dan tido..mama masak sup di dapur..hakimi x mo mkn sup mama..huhu..serabut..nak kasi mkn ape?mama masak memanng x sedap ek kimi??ape lah masalah mama nih..aritu basuh baju x cek ader frame gambo..semlm dah tau tuala baru tu akak turun kaler..basuh sekali jugaks..abis baju lain kena tempias..aaa..pastu masak nasik..selalu lap bawah..arini x lap..dok bau hangit..dok pk umah sape..x persaan pulaks ader kertas..nasib baik x meletop periuk nasi tu?

sebab tekanan jiwa..mama n kimi kuar jugaks..kuar kan duit kat kedai minyak sebelah..then merentas duke masuk mmr2 semata nak drive tru mcd beli bubur hakimi..pastu dah alang alang kesitu drive tru ke buger king..nasib baik pegi buger king..bubur hakimi masin..so hakimi mkn buger..

bile enchik posmen dtng..

sweet hakimi..tau papa dier pos baju..
testing baju baru..sengeh sampai telinga
bleh buat baju raye nih..
papa minta uncle anas tolong pos..uncle anas dpt blek sbb auntie yam dah bersalin
x sabo nak testing baju..

Tuesday, 5 July 2011

hari yg panjang dan sgt best

sebenarnya saya bercadang untuk berpuasa seminggu penuh..semlm saya berpuasa..jadi bila berpuasa saya manjakan diri dgn tidak memarahi langsung hakimi(azam)..wah..dgn gumbira nyer hakimi menyelerakkan astanaku..huhu..jadi timbul tekanan dan saya mula hilang sabar..rase nak marah..saya alih kan kimi ke playground..mula ok kemudian mahu mandi kolam..basahkan bdn hakimi di singki..kemudian bawak dia dikolam..x sampai seminit..dia mula x selesa di kolam..dia mau mandi di singki..wah sungguh tekanan..bagi betis mau paha..mula marah..dan hakimi mula merajuk..saya mula rasa x disayangi hakimi..enchik suami pula bekerja hingga satu pagi..saya tau dia sudah penat jadi saya soh dia tido shj..dgn demam selsema dan batuk nyer..kasihan enchik suami..saya rasa ingin kuar happy happy..x mau pk aper pon masalah..jadi saya mengaja weena berjalan jalan..lalu dia setuju..

jadi plan untuk puasa penuh seminggu mula goyah..huhu..mula pk..still bleh pose walaupon berjalan jalan..tp akibat dr mata yg tidak boleh tido..dek hati yg sensetif dan berasa hati dgn sume org..dan memikirkan ape lagi yg patut saya berubah..betulkan..muhasabah diri sampai ler kelewat pagi..jadi sudah tidak larat mau bangun sahur..

alarm soh bgn sahur bunyi..kemudian azan subuh..kemudian 2 msg masuk..kerana berfikir mungkin enchik suami msg..dgn excited nyer bangun..tp sembahyang dulu..kemudian baca msg..rupanya dr Puan Farah..mengatakan hari ini ada pendaftaran GSTT ke KPLI..terkezut sungguh saya..lalu terus msg enchik suami meminta kebenaran..dia tidak replay..msg mak mak kata pg dan tinggalkan hakimi..msg nora tp katanya enchik suami kata x payah pergi...wah sungguh serabut semasa menunggu reply msg..saya x pasti harus pergi kah tidak..sebab enchik suami mesti ckp x payah..(memang dier ckp x payah..huhu)..bleh kah saya memohon pointer sket..wah sgt serabut..jadi saya ambil bakul laundry masuk dlm mesin basuh.."dong" ada brg rupaya..cari cari dlm gelap jumpa sikat..hakimi masih tido jadi x mo bukak lampu nanti dier jaga..

saya kembali ke pc..bertanyakan niza bagaimana..kata nya itu hanya syarat..cuba minta ader rezki mungkin dpt..berbual hingga membuatkan saya rasa nak sambung master..kakak farah msg kenapa saya belum dtng lagi..dr serabut nak pg ker tak..terus saya bersemangat..terima kasih kak farah..kemudian..membuat minuman pagi..o0o0 mesin basuh sudah siap..saya mula mengeluarkan kain..tiba tiba saya nampak kulit kerang..erk..bila mase makan kerang..kemudian nampak frame gambo mama n papa..oh no..mane cermin dpn frame..adoi..sumer baju dilitupi kaca...dr maner frame tu dtng??ya lepas kimi kiss gambo papa..dia menyorokan nya dlm bakul laundry..

ok mama yg salah so x leh marah hakimi.dan mama malas nak pk pasal mesin basuh tu..mama harus pg PPD..nasib baik sume salinan sijil sudah siap sedia cuma perlu buat salinan surat lantikan gstt..mujur enchik suami ader berli printer yg bleh scan baru baru ini..alhamdulillah..telephone atok x berjawab..jadi mama n hakimi mandi dulu..masa berjalan pantas sungguh..saya masih blur terkezut hayal..diawangan dan cuba fokus..sudah mandi..nampak ader miscall dr bapak mertua..jadi telephone blek dan menyatakan hajat..mau hantar hakimi dirumah..atau jika bapak mertua free mau minta hantarkan ke PPD..bapak mertua stuju untuk menjaga hakimi dirumah shj kerana beliau ader kerja..

jadi aku bersiap siap kerumah mertua..tinggalkan hakimi dgn basikal nyer dan memecut laju ke PPD..dah pukul 11 kalo sudah tutup bagai mana??tetiba teringat kata kata enchik bos dahulu.."try jugaks hantar tender tu ader rezki dpt..x der rezki kita dah usaha.."n kami menang tender tu..dan kak siti norhaliza sgt gumbira..jadi aku pg shj..alhamdullah masih ramai disana..malah ader akak yg dtng dr pukul 7 pagi namanya masih belum dipanggil..rase kecil lah jugaks disitu..kebayakan mereka sudah 3 thn gstt..aku baru sethn..tolong doakan saya dpt ya..

pukul 2 lebih baru selesai..saya org 2 terakhir..saya singgah di senheng bertanyakan mengenai mesen basuh..kerana disitulah kami beli selepas saya memohon gstt selepas kelahiran hakimi...tp katanya kami tidak membeli disitu..huhu..malas mau tanya lebih lebih..baik saya balik jumpa hakimi..kasian dia..sudah lama x berpisah..asyik berkepit shj..dan saya x bleh dia berada jauh dimata saya..sebelum sampai kerumah bertanya kan bapak mertua kalo kalo dia maukan nasi ayam..kata ya tidak perlu kerana lauk sudah ada..pulang mkn shj..sgt baik kan..jadi saya pon pulang..x sabo mau pelok hakimi..bapak mertua suruh saya makan..katanya mereka sudah mkn..jadi saya kedapur dan makan..memeng sgt lapar kerana dr pagi tidak mkn..cuma minum..
lepas mkn..saya minta ansur diri kerana mahu mengisi borang secara online..tiba tiba weena call mengingatkan janji temu kami..saya minta sejam untuk pulang kerumah dan bersiap..

sambung bace kat sini pulaks..

http://harmonicsmiles.blogspot.com/2011/07/fun-time-with-baby-kimi.html?spref=fb

panjang dah rase menulis..yg pastinya saya sgt gembira..dapat berbual dgn enchik suami..kesian enchik suami..x sempat berckp..saya shj yg membuat laporan..

apapun sgt berterima kasih kepada kak farah..ibumertuaku, bapak mertuaku, dan paling penting weena n hajar..tq sesgt..nanti kite pg jalan lagi yer..

Sunday, 3 July 2011

mama n hakimi ke pasar mlm

arinih 1st time bwk kimi jejalan kat pasar mlm..means berdua..selalu ader enchik suami atau mak atau kakak ipar atau adik teman..and pasar mlm nih pon 1st time kami pg..mula hengat nak pg pasar mlm kat sri gombak..tetiba ader jiran ckp kat petronas tepi balai polis kat jln gombak ader..so pg ler sane..sebenar nyer lepas kuar dr guard..dpt msg dr enchik suami so berenti ler tepi nak replay tetiba jiran yg baru blek dr pasar mlm merapatkan kereta bertanye kabar ok tak..maybe dier ingat kereta rosak kot..alhamdulillah dpt jiran yg baik..yg suami sebaya dgn enchik suami dan yg isteri same dgn saya..kawen pon thn yg same..cuma mungkin diorg lambat sket dpt zuriat..so diorg panggil saya "akak"..ingat lagi dier ckp masa pertama kali jumpa, mereka ckp "x sangka dpt jumpa jiran sebaya..dan melayu..kat sinih.."

enchik suami msg..nak ajak bergayut..cian enchik suami kata nyer demam, selsema dan batuk..alhamdullalh harinih cuti..so bleh ler dier rest..katanya kena selsema sebab berjangkit dr kawan yg pegi Tokyo Disneyland..enchik suami msg awal lagi..tp x perasan..sbb bwk Hakimi ke playground dan beg letak tepi padang..

oh ya nak bercerita pasar mlm td..jiran ckp parking di sekian tempat senang..jadi.."i follow"..ok lah not bad..walaupon pasar mlm dier x sebesar parit buntar..sume ader jugaks..gerai mainan ader 5..soya ader 2..kebab 2..gerai air 3..gerai mee ader 2..tp kedai ikan dan sayur ader satu no choice..ikan sepinggan rm4..rase mcm dulu sepinggan rm3 jerk..2 pingan rm7..erm..dulu bukan 2 pinggan rm5 ker?3 pinggan rm10..mula nak amik ikan termenung jerk..pastu tambah sotong..pastu tambah ikan tongkol..sayur pulak seikat seringgit..beli carrot sawi dgn kentang..ketang sebungkus seringgit ader 5 ketul..huhu..

enchik suami suka putu mayam dan taufufa..jadi saya beli seringgit 4 keping putu mayam dan 1taufufa..untuk pengubat rindu..saye makan kan untuk enchik suami..hehe..soya sebungkus..nasi lemak 2..satu untuk mama satu untuk hakimi..untuk hakimi x der sambal..bleh tahan kan berat dier..nasib baik hakimi belum merenget nak tido..dier masih mau berjalan..walaupon seharian x tido..mase asar sudah mau tido..tp saya kejutkan..nanti kasihan x bleh main di padang..

ya seperti biasa bila sudah sampai di parking rumah hakimi pon tido..cuba muatkan brg brg dlm beg ayu saya..nasib baik muat..belasah jerk aa ikan ker sotong ker...huhu..dukung hakimi kunci kereta..nak masuk umah pon byk halang..pak gat..pintu masuk..dah naik lif..pintu gril..pintu umah..maybe tu sebab ramai yg x nak dtng umah..byk procedural...kena tinggal ic atau lesen kat pak gat..huhu..visitor parking kat tempat betul..huhu..x pe lah untuk keselamatan..alhamdulillah..sampai saat menulis hakimi masih tido..jawab nyer sume food masuk petiais dulu..huhu..ok mau pg besiang ikan same sotong..

Friday, 1 July 2011

diary mama

bangun pagi..gosot gigi..cuci muka..solat subuh..buat milo..goreng bihun..dgn semangat waja mop umah dr hall ke dapur..sudah vakum sebelum tido semlm..kalo vakum pepagi nanti hakimi bagun..telinga nipis..sudah mop..rehat jab..sambil minum milo n mkn bihun goreng sambil fesbuk..

tetiba teringat roadtax keta nak mampus..telephone kakak sepupu..minta tolong uruskan insuran kereta..still try buat online..banding banding rege..go with kak sepupu..lebih murah..byr online..so berkira kira..nanti kimi bangun..mandikan..turun bawah..tanye rege mentenen..kuar kan duit untuk mentenen..pastu g pej pon buat roadtax..singgah supermarket beli brg..erm..umah ibu mertua??kena blek dulu..ptg sket baru pg..

hakimi bangun..then laksanakan tujuan..mama pon mandi dgn hakimi skali..senang..sambil tanye rege mentenen..tanye rumah yg nak lelong tu..on da way naik ke parking..ader pak cik naik lif same kitong..dier menguap x tutup mulut..org cina..hakimi tiru dier menguap..tp tutup mulut..hahaha..sure pakcik tu segan...

sampai atm..sambil beratur tu..kimi dok main main dlm kedai mesra..ader adik belakang aku tu..nampak mcm susah dr aku....dier bagi seringgit kat hakimi..tp dah org bagi..x baik tolak kan..dier bagi sebab hakimi kan mesra alam..huhu..aku x sanggup benor nyer..kesian laks kat dier..aku masih dok teringat kat budaks susah tu..walaupon susuah masih bersedekah..aku..huhu..kedekut..tp lepas nih..kalo ader budaks comel comel mcm hakimi aku sedekah gaks ler..nak sedekah kadang diorg byk menipu..huhu..minta sedekah tu dah jadi pekerjaan..huhu

g pej pos..memula ok..cam comel la..main sane sini..tetiba laks nak susu..adoi..terpakse la bukak di khalayak ramai..sambil try cover...dah nak sampai num..aku ajak hakimi bangun..adoi..dier nangis ajak blek plaks..time nak buat urusan ler dier nak ngamuk..selalu mcm tu..same mcm naik bus aritu..dah sampai kuar tol baru nak tido..terpkasa dukung dier..plus dua beg yg gemok gemok..huhu

selesai renew road tax..jalan ke kereta simpan brg..aduh..terjatuh le pulaks hakimi..siap air kotak kena baju..dgn tgh panas terik..hot nyer haku..dah sampai..ubah parking kasi dkt sket dgn otk..beli brg brg....x beli ape pon..tp benda wajib beli dlm list..huhu..berkeping keping kuar..tu x pegi giant ker carefour ker tesco ke..huhu..itu pon lupa beli sayur..ingat nak beli lauk kat gerai tepi tepi tu skali..tp tgn dah berat dgn susu..dgn tembikai..pempes..huhu..

blek umah..walaupon sekentut jerk dr pej pos tu..hakimi dah tido kepenatan..angkat ler dier pelan pelan naik ke rumah dulu..tinggal sumer bebrg dlm kereta..bukak pintu rumah sesenyap yg mungkin..letak atas katil jerk jaga..hangin nyer haku..huhu..try pujuk soh tido..x mau nyer dier..huhu..rase nak tukar ijau dah..bukak kipas..kunci pintu umah..tinggal dier dlm umah sengsorang..turun lif amik barang..naik lif blek..huhu..nasib baik x nangis..buat muke baik nak pujuk org..huhu..mama pon penat ler sayang..brg mayak..that y ler aku suke bawak beg galas dr beg ala ala lady yg senang kena ragut tu..huhu..

dah naik atas..dah masuk umah..masak nasi..siang ikan..pastu goreng.simpan beberg yg dah beli kat tempat dier..mama awak dah ler kurang sabar..pemalas laks tu..mkn nasi dgn kicap jerk la ye..awak x nak mkn jugak?td bihun pon awak x nak mkn..huhu..nasib baik mama ingat beli roti kan..mkn ler roti tu..nak kasi susu..x nak..ratah susu bleh plaks..lepas tu minum air masak..ok x?

mama masak nasi..hakimi camuk gambar..mama grg ikan..hakimi camuk kaler.. mama soh tgk baby tv la..
aduh...kerana tekanan..mama yg still kenyang mkn bihun dah lapar..mkn nasi..dgn kicap pon sedap..bertambah tambah..

solat zohor..pon dah lambat..siap siap g umah ibu mertua ku..sudah berape hari blek tp masih x sempat pegi ziarah..bukan itu jerk x sempat..x sempat pon bwak kimi g playground kat bwh..singgah kuar duit..td lupa nak kuar tuk roadtax n beli brg..nak singgah beli grg pisang penuh..jln jerk terus ke rumah mertua..ibu mertua tido..ganggu ler pulaks...selalu tetau time sesuai untuk dtng ziarah..dan bile nak pulang..lepak baca paper n tgk tv..bersama bapak mertua dan sepupu hakimi..

ibu mertua bgn...bapak mertua keluar..g klinik..gaout..mkn mee udang..baru sembang dgn ibu mertua sekejab..hakimi dah tarik tgn ajak main kat luar..x der org pon..jalan sampai ke umah sewa ibumertua..jumpa ler kawan hakimi tuk main...

berape kali kuar masuk main...last masuk hisap susu..tertido..ayak..pukul berape nak blek umah nih..hakimi tido..mama nak tido jugaks..abis ler malam nih hakimi tido lambat..mama pon dah ngatuk nih..solat magrib..ibu mertua masak..hakimi bgn..kasi mandi..kami mkn..nasib baik hakimi mau mkn..telephone inchik suami..kata nyer rindu mau ckp sama mama dier...enchik suami kat dock yokohama..so bleh ler call guna italk..ya..bulan ini peluang untuk ber sms dan ber italk..byk ler sket belanja untuk italk..

pas dier ckp dgn mama dier kami pon blek...ke rumah atas awan kami..hakimi..mama sgt..penat..please..jom tido...kimi x mo tido..tgk rumah..panas kan bihun b4 basi..rugi jerk..basuh pingan..basuh baju..sidai baju...kemas mainan hakimi...mama mandi..layan tv kejab..ajak kimi masuk bilik...hakimi..mama tido dulu yer..main elok elok yer...hahahaha...