Posts

Showing posts from July, 2011

berperang di sogo member sale

Image
kul 9 pg kak huda call..cerita kat dier pasal merit..haha..ngatuk ngatuk lagi..tp bangun gaks..bersemangat nak g sogo..goreng nasi hakimi..panas kan lauk MIL bagi semlm..mandi..pastu mkn 10.43 siti call ajak kuar..tp saya ckp saya dah ada plan nak g sogo..ajak dier g skali..11.19 mak nasrin call dier risau nak ujan takut x leh g sogo..11.43 kak ton call telephone tanyer gstt..cerita pasal plan pose tok 11.50 oyot abis kelas..kasi hakimi mandi..kul 12 kak huda call ckp laki dier dpt merit..alhamdullillah..doakan next year ader lagi..12.30 kami kuar ker sogo..sampai jerk balai polis setapak jem gila..merangkak nak sampai bulatan pahang tu sampai kul 2.30 kot..pastu merangka lagi dr depan hkl..lepas tu elok nak masuk jln kat sogo tu polis tutup..kat maju junction...mcm muat jerk kalo pg jugaks..tp x pe la..sekali polis tutup jalan..kami dah tetau nak g jln maner..kiri x leh kanan pon x leh..pastu cuba ker kiri..tp ke kiri kuar dr kl..pastu nampak tempat masuk parking kat maju junction..g…

mph sale

Image
ini lah hasil shopping di mph..jimat dlm rm14..total rm54.. ok lah not bad sangat..pastu shoping tapau bubur mc d sebab hakimi x mo mkn nasi dirumah..dan roti..lepas suap hakimi mkn..tibatiba FIL telephone soh dtng umah..nak tumpang peti ais..nak tumpang ikan n ketam..sebelum pg umah MIL singgah umah azipah anto ikan untuk kucing dahulu..lepas tu tolong MIL masak untuk tahlil kat surau..sampai kat umah azipah msg ader mee bandung..x dpt singgah sudah penat..sebenarnya byk upanyer buku online yg tak kurang bagus..http://www.rahsiaanaksoleh.com/http://www.babypandaibaca.com/index.php aku baru tau..erm..dah kembali bersemangat nak home school kan hakimi..rase rugi laks x beli byk lagi..tp eco husband x ok lagi..so x leh ler  beli byk byk..tp saya dah ader idea mcm maner nak ajar hakimi..buat guna power point sendiri..saya pon x kije..dr dok buang mase berfesbuk..saya patut lakukan ini..tah mcm maner bleh jumpa nih http://anakkusayang.com/blog/ rase sgt bagus..x yah beli buku..hehe..jimat…

erk..

tah ape la nasib..x best jerk kijer..sume bini bini pelaut ckp husband dpt merit 1.8bulan..kena laks enchik suami x layak dpt sebab thn lepas x kijer...ader laks yg dpt increment..huhu..camner enchik suami nak dpt..gaji dah mati..patut blek dgn segera supaya bleh uruskan hal study..huhu..lulus ker tak pon tetau...bukan ler nak komplen pasal husband..lepas tu sorang sorang bini laki dier balik..adoi..laki aku yg dah 6bln 7 hari tu gaks yg x blek blek..tp kalo blek pon..maner berjaya lagi simpan duit untuk cuti..tp x kan sampai berthn x blek..memang rugi  ler kalo pass tp gaji x tukar..adoi..saya pon sgt la x betul..saya rase saya masih x mampu jadi isteri jadi mak mahu pon jadi anak..kenape la dari dulu saya mcm nih..lembab..semlm oyot dtng umah..saya dah masak bagai dah..tp tiba tiba x yakin dgn masakkan saya..saya ajak oyot mkn diluar..aduhai..walhal lauk tu sumer ok jerk..dah ler hujan..td mimpi x best..dlm mimpi tu saya x pandai jaga hakimi dan hakimi berdarah darah sebab saya..seb…

aktiviti semlm dan kelmarin

sebelum cerita semlm cerita kelmarin dulu lah..hehe..kelmarin buat ape yer?oo0o0..cam biase bgn pagi bf..bersiap tuk kuar jln..semlm pegi amik duit kat petronas..pegi byr umah ps2 tu kat public bank..pastu..ingat nak g jln otk..nampak lak pak polisi..so g ler byr parking dulu..nampak laks sayur masak lemak..beli dulu..pastu g otk..x beli ape pon..ayam..teh dgn gula..g kedai kek sebelah..beli kek sepotong..pastu layan hakimi main keta jab..pastu g beli bihun sup tuk hakimi..tp mase adik tu tengah bungkus hakimi nak kfc..erm..dah kat kfc tetau nak beli ape..nak beli yg dpt mainan x der ler pulaks..beli ler set nasi yg dlm mangkuk tu..pastu pegi pejabat pos..menghantar surat untuk enchik suami..adik posmen tu kata..kena 80sen..sebab sampul surat kaler cokelat..alamak..cek aritu x sampaikah??huhu..blek umah mkn kfc dah kurang sedap sbb nasi rase kembang..tp abis gaks..ptg baru mkn bihun sup..

semlm bagun tido..erm rase malas malas x larat..terlebih kemas umah kot..then bersiap g klinik..m…

feeling..feeling

perasaan mau enchik suami blek..tp mcm maner yer..dah 6++bln dah..dah ler terlepas ari  jadi mama..nih nak terlepas besday hakimi ..terlepas pose..terlepas raye..x der ker org nak ganti..adoi...jadual dah cantik dah..tp bile begitu begini..sume org nak blek..takkan nak tinggal laki i jerk..hadoi..x kan nak biar jerk..

tugu peringatan isteri isteri pelaut

Image
hati tetiba gumbira plak..ader tugu untuk bini bini pelaut..hanya org org yg hebat jerk kan ader tugu..haha..gelaks lagi..gembira sgt latu..(tapi tetau ler betul x)

semlm menguruskan kewangan husband..dan menjaga melayan enchik hakimi yg selsema dan batuk..harini..insyaAllah akan ke klinik lain..frust jugaks ler kasi hakimi ubat..yg sgt pahit tp x sihat sihat..

harinih bangun kul 5.30..kemas dapur..alhamdulillah penyakit M tu ader sket ilang..dah bersemangat kemas rumah sebab dpt kawan..jiran baru yg pengemas..rase nak blaja byk lagi dr dier..dier ckp kalo lipat baju..mcm seterika..teringin sgt nak blaja lipat kain macam tu..nak sgt jadi org mcm tu..saya nih..pengemas memang pengemas..tp pengselerak pon same naik..dah cuci toilet..tp nanti sendiri kotorkan..dah kemas ruang tamu nanti saya yg makan tumpah..huhu mcm budaks budak

kul 6.30 hakimi bangun..7.30 kasi mandi dier..goreng nagget tuk hakimi..tgh goreng baru teringat ader pisang ibu mertua kasi..patut wat cekodok..lepas tu dgr ta…

kisah kami hari ini..

Image
hakimi sudah tido..dpt ler saye menulis dgn aman..tiada apa yg best pon cuma diary kami hari ini..pagi pagi mkn nasi telur goreng dgn kuah kari..haki mkn roti butter toffee..sedap gak seringgit jerk.harini tugas dr enchik suami ialah ke pej pos..mula nak ke pej pos carefour shj krn lebih sejuk..tp syg pulaks dgn minyak..so ke pej pos jln gombak..tempat kerja man rajalawak dulu..mula ingat nak timbang surat dan beli setem..ramai  la pulaks org..jdi pelekat shj setem yg lama..harap cukup 60sen..dan sght berharap surat tu sampai dgn selamatnya..PENTING DAN URGENT..lepas tu niat hati nak g jln jusco..tp takut nanti ader jerk pembaziran berlaku..atlast pg umah mil..atleast bleh temankan dier masa bapak mertua pg solat jumaat..umah MIL buat renovation sket..lepas FIL blek sembahyang jumaat..saya bwk MIL ke bank..MIL nak kuarkan duit untuk byr org yg buat renovation tu..kat bank jiran call..nak dtng rumah..so lepas anto MIL terus blek umah..lepas jiran dtng kami turun playground..naik atas m…

muka enchik suami dgn mamat nih same tak..??

Image

annisa dan hakimi

syahdu sungguh tgk cerita annisa td..berhujan sekejab..a.p.a.k.a.h ?hehehe..dah lamer x tgk cerita yg end up akan ku titiskan air mata..sedap gaks cerita annisa nih selepas cerita nora elena..semlm sempat jugaks aku khatanm 2 3 episod kat tonton..
harini..hakimi start selsema laks..dah 11 hari batuk..ermm..demam sehari..3 ari lepas tu batuk sampai sekrang..minggu nih x kemana mana nak elak sebarang jangkitan..so berkurung dan pegi klinik jerk..bertambah ler rase bersalah semlm..lepas tgk cerita annisa kasi hakimi ubat(gile salah dah tgh mlm baru nak kasi ubat..perut hakimi pon tah ker dah kosong) pastu hakimi muntah..pastu gi bwk bilik air bilas(dah tgh mlm kasi mandi..ape punya mak..adoi)..then tinggal kan hakimi tuk amik pempes..hakimi kencing kat tilam..(mama x leh marah sebab hakimi sakit) adoi basuh toto basuh tilam...
arinih saya dah buang penyakit M.. so byk la gaks benda yg dibuat :)..basuh baju mengemop dapur..menukar kain rak pinggan..mencuci bilik air..mengvakum rumah..
ins…

cara pilih oren

Image
kat maner la saya selama nih..rase byk benda yg saya x belajar lagi..byk lagi ilmu ilmu suri rumah yg tetau..aritu x pandai pilih jagung..jagung kalo pilih..gigi dier tu cantik jerk x der kempes kempes..so semlm new best friends aka jiran..sudah ajar..td aku nengok ikan yg aku pilih x cantik..begitu jugaks udang..tu ler naper x pilih betul..pikir 2 pinggan 5 ringgit murah.huhu..next time insyaAllah aku x beli lagi...tetiba rase nak share petua dgn korang cara pilih oren..ini mak ngah hassenah yg ajar..dier kata..kalo nak pilih oren..pilih yg buntut dier buruk..ala la buasir..haha..itu yg manis..nak tau bontot yg mcm maner..nanti saya upload kan gambo yer..kalo beli tembikai..ketuk ketuk bunyi kosong..rasenyer..hehetetiba teringat petua pak wan..dier ckp kalo kaki kena ketuat sapu dgn susu nabi..n mase blaja kimia kite blaja kan..kalo pakaian kena darah bleh cuci dgn air garam atau sabun mandi..hehe

weekend yg best..

sudah beberape hari mahu menulis blog..tp apakan daya..bile hakimi tido saya pon tido..hari selasa dan rabu x ingat buat apa dah..(pendik sungguh memori saya) yg saya ingat hari khamis saya ke pasar mlm bersama kak nina..hari sabtu enchik suami sampai port bintulu..hari ahad saya, hakimi, kakak nina, danish, mat jel, lyn dan muzamir ker klcc menaiki train..1st time hakimi naik lrt putra dr terminal putra..tetiba rase malas pulaks nak menaip..sedangkan masa tidak berkesempatan nak sgt menulis..kalo x tulis nanti x ingat..yg pasti nyer ibu mertua masak mee kuah ptg ahad itu..kemudian kami pulang kerumah..dan saya dpt bergayut dgn enchik suami..bahagia nya..

surat lawak kepada tv3 dr peminat nora elena

Nowa
Kakitangan Kerajaan,
Putrajaya TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya Tuan, Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan. 2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut. i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni? ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g s…

jalan jalan di carefour n naluri

hari ni hari yg x kurang best nyer..biase la kan idup ader best..ader x best..yg x best..arinih pintu toilet master bedroom terkunci..yg best..pergi shopping ler ape lagi..mula niat nyer nak beli hadiah untuk anak kak ros dan beli minyak sahaja..tp lepas tu..dgn periuk nasi..beras..nugget..roti..multivitamin milo gula vitagen kebanyakkan barang offer..so nak tolak x beli tu mcm susah..mc d pon offer beli 1 percuma satu..double cheese buger..fav laks tu..6 ringgit dpt 2..bahagia nyer idup..lepas tu singgah ke naluri tgk anak kak ros..comel betul nabil..berisi..seronok tgk hakimi main dgn kakak n kak adik..selesa..rase malas nak blek..sampai terlebih time parking..nasib baik hakimi tido dlm kereta dan sambung kat umah..bleh ler mengankut brg..mula naik anto hakimi..kemudian turun dan naik blek dgn minyak..turun balik dgn stroller..berat laks rase nak angkat beras dgn periuk nasi..dan naik umah baru perasan handbeg tertinggal..turun la lagi sekali..mujur elok sampai kat umah hakimi baru …

sepi

Image

carta bulan puasa

hari ahad bersama MIL

arinih hakimi bgn pagi dah ajak turun bawah..jln jln..pastu jumpa auntie cina dok main badminton dgn anak dier..hakimi pon join anak dier kutip bulu tangkis..seronak dier lari lari..dah penat..dier ajak naik atas..
kakak ipar call ajak jln..best betul..meloncat ler saya nak ikut..mandi..siap pergi umah MIL..mula cadang nak g jusco..pastu bertukar klcc..akhirnya kami ke sogo..ibu mertua n kakak ipar borong sakan..stroller..walker..kelambu..kain buaian..handbeg..mainan..teeter..saya beli motor mainan jerk kat hakimi..lepas tu naik atas mkn..geram betul dgn hakimi..dier x nak makan..mungkin baru lepas menyusu..pastu main dgn mknan..saya memang fail kalo bab makan kat luar..kalo just saye dgn hakimi..
balik rumah MIL baru tahu ader jiran dier meninggal..senang dier meninggal kata MIL..teringat tok su..tubuhnya seolah olah sedang tidur ketika meninggal dunia..harap dpt meninggal mcm tu..tp saya bkn org baik..
hakimi tido waktu sampai..then ader makcik dtng.
berbalik kepada cerita tadi makc…

little hakimi demam

lebih kurang kul 5pg..mama rase badan hakimi panas..aduh..adakah kerana dier jatuh..atau terlebih mandi..saat nih saya rase..lebih baik dia selerak kan umah..lompat lompat..bukak petias memunggah..cian tgk..tido jerk..baring depan tv..

apa yg anda buat bila anda rasa anak anak demam?terus kasi ubat?terus g klinik?terus bf bebyk?..tiba saya lupa apa harus buat..saya bf..saya x senang duduk..pk punya pk..bawak ke klinik..sementara masih pagi dan demam belum tinggi..doctor ckp saya boleh kasi ubat..dan kuarantin shj dirumah..kata doc kimi baru demam..belum tau lagi sama ader sakit tekak batuk atau selsema atau virus..saya menulis di sini agar saya ingat..kalo hakimi demam lagi..terus kasi ubat..dan tunggu selama tiga hari kalo belum sembuh baru ke klinik..doc tor suggest kasi dier sup..atau moi..

kesian hakimi..tepaksa ikut mama ke mcd untuk bubur nasi..ker otk beli brg untuk buat sup..singgah kedai mkn beli lauk untuk mama..mama hanya masak untuk hakimi..hakimi tertido dlm kereta..sampa…

bile enchik posmen dtng..

Image

hari yg panjang dan sgt best

sebenarnya saya bercadang untuk berpuasa seminggu penuh..semlm saya berpuasa..jadi bila berpuasa saya manjakan diri dgn tidak memarahi langsung hakimi(azam)..wah..dgn gumbira nyer hakimi menyelerakkan astanaku..huhu..jadi timbul tekanan dan saya mula hilang sabar..rase nak marah..saya alih kan kimi ke playground..mula ok kemudian mahu mandi kolam..basahkan bdn hakimi di singki..kemudian bawak dia dikolam..x sampai seminit..dia mula x selesa di kolam..dia mau mandi di singki..wah sungguh tekanan..bagi betis mau paha..mula marah..dan hakimi mula merajuk..saya mula rasa x disayangi hakimi..enchik suami pula bekerja hingga satu pagi..saya tau dia sudah penat jadi saya soh dia tido shj..dgn demam selsema dan batuk nyer..kasihan enchik suami..saya rasa ingin kuar happy happy..x mau pk aper pon masalah..jadi saya mengaja weena berjalan jalan..lalu dia setuju..

jadi plan untuk puasa penuh seminggu mula goyah..huhu..mula pk..still bleh pose walaupon berjalan jalan..tp akibat dr mata yg tidak b…

mama n hakimi ke pasar mlm

arinih 1st time bwk kimi jejalan kat pasar mlm..means berdua..selalu ader enchik suami atau mak atau kakak ipar atau adik teman..and pasar mlm nih pon 1st time kami pg..mula hengat nak pg pasar mlm kat sri gombak..tetiba ader jiran ckp kat petronas tepi balai polis kat jln gombak ader..so pg ler sane..sebenar nyer lepas kuar dr guard..dpt msg dr enchik suami so berenti ler tepi nak replay tetiba jiran yg baru blek dr pasar mlm merapatkan kereta bertanye kabar ok tak..maybe dier ingat kereta rosak kot..alhamdulillah dpt jiran yg baik..yg suami sebaya dgn enchik suami dan yg isteri same dgn saya..kawen pon thn yg same..cuma mungkin diorg lambat sket dpt zuriat..so diorg panggil saya "akak"..ingat lagi dier ckp masa pertama kali jumpa, mereka ckp "x sangka dpt jumpa jiran sebaya..dan melayu..kat sinih.."

enchik suami msg..nak ajak bergayut..cian enchik suami kata nyer demam, selsema dan batuk..alhamdullalh harinih cuti..so bleh ler dier rest..katanya kena selsema seba…

diary mama

bangun pagi..gosot gigi..cuci muka..solat subuh..buat milo..goreng bihun..dgn semangat waja mop umah dr hall ke dapur..sudah vakum sebelum tido semlm..kalo vakum pepagi nanti hakimi bagun..telinga nipis..sudah mop..rehat jab..sambil minum milo n mkn bihun goreng sambil fesbuk..

tetiba teringat roadtax keta nak mampus..telephone kakak sepupu..minta tolong uruskan insuran kereta..still try buat online..banding banding rege..go with kak sepupu..lebih murah..byr online..so berkira kira..nanti kimi bangun..mandikan..turun bawah..tanye rege mentenen..kuar kan duit untuk mentenen..pastu g pej pon buat roadtax..singgah supermarket beli brg..erm..umah ibu mertua??kena blek dulu..ptg sket baru pg..

hakimi bangun..then laksanakan tujuan..mama pon mandi dgn hakimi skali..senang..sambil tanye rege mentenen..tanye rumah yg nak lelong tu..on da way naik ke parking..ader pak cik naik lif same kitong..dier menguap x tutup mulut..org cina..hakimi tiru dier menguap..tp tutup mulut..hahaha..sure pakcik t…