Tuesday, 30 August 2011

salam lebaran

selamat hari raya..semlm tido kul 4 pg..tah ape yg aku kemas..gosot baju..bgn pagi 6.50 solat subuh jemaat bersama husband..kemudian tido balik..husband mengemop umah..kul 7.45 aku gagah mandi..sudah mandi hakimi bgn..kasi dier mandi..husband mandi sesiap nak g semayang raya..hajat nak singgah umah mil nak bf..tp sume dah ke surau..hakimi x sempat nak cargas..terpakse lah husband burn kan solat aidil fitri..alhamdullillah dpt saye solat hari raye thn nih..dah 2 thn x solat..thn pertama belum habis pantang..tau ke dua..maklum jerk lah anak kecik..balik dr surau..saya siapkan husband bf..tunggu dia mkn..lambat sgt so saya mkn dulu..biasa la kan kalo dah kumpul reramai..pastu saye dah ready nak bergambar..yg lain wat bodo jerk..no supported...mungkin di dlm family saya sumer mengikut kehendak saya..bila  kehendak saya x di ikuti saya mula merajuk..kemudian..hakimi sudah mengantung..jadi saya tidur kan dier..kemudian baru mereka bergambar..sayang..hakimi tiada dlm gambo..plan asal adalah..raya dirumah mil..rumah bini adik kemudian bapak sedara dtng ke rumah mertua..dan mlm mkn mee udang dirumah saya..tiba tiba mereka tukar plan..keluar ga bini adik dtng rumah mil..kemudian baru kami kerumah bini adik..tunggu punya tunggu x sampai sampai..kemudian kami kerumah bini adik..duduk x berape lama..ada sedara mereka dtng..jadi harus lah kite beredar kan..jadi..kami pulang..hantar mil..dan kami ke giant..raye mcm x cukup udang dan mee..kak ipar call x nak mkn mee..nak mkn nasi..hadoi..mil pon tetiba plak g wat mee..same jerk..yg beza ayam dan udang..huhu..mkn nasi..byk pakai pinggan..byk nak masak..tp x pe lah..excited org dtng umah..janji dgn jiran siti nak pg umah dier kul 3..tunggu punya tunggu kul 6 baru dier balik umah..x sempat ler nak g..nak masak untuk mlm..masak nasi..sup ayam sambai tumis udang petai air asam..tunggu mil dtng bawak ikan..kire 20 org..tp yg dtng tetiab..tambah lagi 20 so jadi 40..x cukup nasi ler jawab nyer..sekarang baru sudah mengemop umah..penat..

Sunday, 28 August 2011

27-29 ramadhan

29 ramadhan..bgn pagi g umah mil bukak dau palas..lepas tu ke kedai perabut..nak tunjukkan jalan kerumah..pastu cuba pasang tv ke rak..kemudian..tunggu meja mkn..berbuka dgn nugget shj..bergegas cari lampu lantai..kemudian ke giant hakimi berak..tp terpaksa hold..beli domino pizza..tp mkn sket jerk..terpaksa hold sbb hakimi nak main..kemudian nak beli brg dapur..balik..enchik suami sudah shut down..kul 4pg tido

28 ramadhan hadoi lupa la..pegi tgk perabut dan lampu..bukak pose kat rumah mertua..oh ya teringat..kuar awal kerumah mertua..tp mertua nak keluar..jadi ke kedai perabut dan kedai lampu..tetiba cina kitchen mate ckp dah dpn pintu..so rush balik..masak popia..panaskan gulai kawah..bwk kerumah mertua bukak pose disana..

27 ramadhan..enchik suami ke opis lagi?rase nyer kot..eh pegi tambah aircon..pastu pegi solat jumaat..pastu g jln tar semata nak beli gulai kawah..

kejab jerk nak abis dah ramadhan..amalan sgt sket thn nih..aduhai..malas nak cerita wat malu dan sedih shj..persiapan raya..byk lagi x siap nih..x gosot baju..x ubah meja mkn.. x masukkan brg hiasan kat lemari..x vakum x mop..ayam x beli lagi..buat sket sket dr awal pon still x sempat..plan..besok sehari di rumah mertua..so siap kerja sesiap tp x siap jugaks..

Thursday, 25 August 2011

kasut raya n kuih raya

arinih..enchik suami plan nak g tambah air con keta hyundai..semlm bapak mertua call..semlm wat ape ek..g pasar malam melawati sebelum tu china sci kitchen dtng umah..sebelum tu lagi enchik suami gantung gambar..sebelum tu g kuar g kwsp kot..erm..short nyer memory..

hari rabu,enchik suami kuar pg opis, lepas tu kami ke mid valley..buang mase dgr cadangan yg memang nak kikis duit husband..nasib baik aku berkeras..kalo x lebir dah duit laki aku..pastu g beli kasut raya hakimi..bukak pose kat kfc..pastu g umah kak na amik kuih raya..

Tuesday, 23 August 2011

hari hari cerita pasal semlm kan pastu nak cerita pasal esok..kite pon tetau pae jadi kan..semlm..bwk hakimi g dentis..doc kata x pe..yg penting jgn kasi batol mase tido n botol tu laks air manis..gigi depan x yah risau..kena jaga gigi belakang sebab gigi belakang nak pakai lame..
plan nye husband nak gunting rambut..x jadi..nak g pasar mlm melwati x jadi..enchik suami pagi pagi dah g bank..nak refinance rumah ..pastu gatal g tukar duit raye lagi..buku chek dier x pulaks g hamik..refinance rumah sebab nak renovate umah..umah mcm setinggan huhu..tp kena ader borang ea..so arinih dier g opis..amik borang ea..
skru n afew brg kimi x beli lagi..umah kak na pon x dpt pg lagi..hadoi..nak amik kuih raye..hope arini dpt buat..byk gaks yg diplan x jadi..tau tau dah sampai ke shah alam..sesat laks tu..cadang nyer nak beli hp..tp berkat doaku..dpt ler jimat..just repair henpon tu..aku x sedih pon x dpt hp baru..aku tau laki aku x der duit..tp aku pening ler..laki aku belanja mcm ader byk duit..risau aku..dier yg beria nak belikan aku hp..hadoi..

Monday, 22 August 2011

baju raya di jln tar

semlm..lepak dirumah enchik suami ke opis..g anto assingment dan tukar duit raya..then enchik suami amik kitong dan amik duit balik..kemudian shoping kat jln tar..mak ai..nak masuk pon susah..alhamdullillah..jumpa la baju hakimi..baju husband..songkok hakimi..baju mama..tudung mama..beli lauk depan kedai maidin..sgt sedap...berbuka dirumah..harinih nak bawak hakimi ke dentist kul 2..semlm lupa book..

Sunday, 21 August 2011

days 20 n 21

hakimi still x leh ngam dgn papa..huhu..nih sbb hp yg rosak tu ler..kalo x bleh tunjuk video papa..sure kimi x lupa sure hakimi ok..yg memenatkan..bertambah jlous..maybe aku x kasi cukup att kat dier kot..dier rase papa dier nak hamek aku dr dier..meragam jerk..yg selalu ok jadi x ok..yg x ok bertambah ler tak ok..selalu susah nak mandi..sekarang bertambah mase nak mandi pon susah..dulu nak susah nak mkn..sekarang bertambah..mase dah mkn pon jadi susah..haiiik..dah nak masuk days 22 pose..ikut plan harini enchik suami nak ke opis..petang bawak hakimi ke dentis...days 21..seharian kami di pwtc perfect living expo..hadoi..byk ler jugaks encik suami melabur..dan byk nak di labur tp x sempat..dgn hakimi meragam nyer..hadoi..tetau ler nanti mase nak beli baju raya mcm maner..lewat berbuka di mc d..days 20 x bgn sahur..seharian mengemas rumah..alhamdulillah..enchik suami cuci toilet..putih berseri seri lah..dedua pulaks tu..sblm tu enchik suami gantung gambo yg kami beli di bali..agaks lama..berbuka puasa di rumah MIL..dtng lambat..agaks segan..bawak air tebu..

Friday, 19 August 2011

days 14-19

menulis kerana takut lupa..tp kenapa perlu ingat..kerna ia kenangan terindah..
days 14 buka pose bersama weena..
days 15 amik enchik suami di klcentre..buka pose di chilis mid valley
days 16 buka pose kat umah mil..mkn laksam
days 17 buka pose dirumah sendiri ..makan nasi hempet kuah kacang n daging
days 18 jln jln cari pasal di sogo..abis 300..beli baju hakimi lagi..kasut x dpt jugaks..mama dpt purse alan delon..berbuka di mcd
days 19 jln jln cari meja makan tp x beli..singgah kat sci kitchen..berbuka dirumah..ikan bakar air asam kerisik bergedil daging

Sunday, 14 August 2011

Human Milk 4 Human Babies

td baca post kat "Human Milk 4 Human Babies" rasa simpati sungguh bile ramai yg minta bantuan susu..syukur..dpt BF hakimi selama 2 thn..Tq enchik suami Iqbar Omar yg sgt support (sentiasa memastikan hakimi dpt BF)..teringat bile saya ada perasaan jlous x nak hakimi ada ibu susuan(husband soh minta susu kakak ipar Iena Riezal) tp memang sepatut nyer cari human milk dr cari formula milk..

Saturday, 13 August 2011

hakimi dah 2 thn

2 thn yg lalu pukul 11 mlm lahir ler Nur Hakimi..kuar kuar terus senyum kat mama..saat saat tu sgt ler x leh dilupakan...(sgt penat nanti cerita)

baru lepas mengvakum dan mengemop rumah..kerana enchik suami dah nak balik..(ini pon tu be continue..x larat..)

Friday, 12 August 2011

tekanan biler dpt email mcm nih..

"xde ape pon nak balas. semlm dah dpt crew change list. nama abg x naik. tapi lepas tu chief engineeer terus balas satu email soh kasik abg balik jugak sebab dah ada sorang 3rd engineer br n dia nak promote muslim dr 4th engr ke 3rd engr. so kalau abg x balik dah jadi ramai 3rd engr. insyaallah balik la tu. mlm abg sibuk la skit nak siapkan byk report. tambah ngan sume pc mesti ada je org nak pakai, nak print report keje dry dock ari tu. mean byk la report nak kene siapkan. ooo.. kapal masuk ari ahad malam, maybe before midnight. kalau balik, flight ari senin ptg la. kalau x, be ready je la. bubbye."

Thursday, 11 August 2011

whatever

adoi..dah days 12 pose..umah x abis kemas lagi nih..
wahh..rase x sempat jerk..kena kijer keras siang mlm nih x kire pose..hadoi..3 ari mc..berselerak blek umah..
x leh tido sebab bengang dgn awek yg bawak anjin masuk building dan pak guard yg pejam mata jerk bile dier masuk..pastu godek fesbuk husband..nampak cam ader org mengeluarkan kata sinis kat beliau..haiit bikin panas nih..mau jerk aku lempang itu budaks..dr dulu x der insuran..whatever..Allah kan dan ckp doa org teranaya tu akan termakbur..nanti lu kena lu pikir la sendiri..assalamualaikum..

Wednesday, 10 August 2011

days 4 to days 10

days 10 pose :selsema plus demam, x leh call husband..ubat ngatuk..gagah masak bihun goreng..x larat nak drive..tp rase nak g cari 100 plus..tah la..kalo ler ader husband ker pembantu ker..dpt ler tido dgn aman..papa n mak ader call


day 9 pose:still demam dan selsema..hakimi aktif sgt walaupon selsema dan batuk..ubat asyik luah..geram betul..buat ganas ganas baru nak berjaya mkn ubaT.. baru nak tido  x sampai seminit hakimi mesti kejut..jiran kasi pinjam hp..kak na kasi bihun..bihun tu sedap..tp mulut payau sumer rase biase jerk..laki kak na drive gklinik..kak na pon ader skali..


days 8: x pose..g klinik sedut/cair kahak kakimi..g ppd anto anim g sekolah..penign pale..selsema..sebab sedut hingus hakimi dr mulut ker hidung..huhu


days 7 : sambut hari jadi weena


days 6 :bawa hakimi g klinik tp bukan doctor nadhir 


days 5:bapak mertua call minta jaga danish


days 4 :1st days bukak pose kat umah sendirian

Saturday, 6 August 2011

saya mau merajuk..

merajuk dgn siapa..x mo kasi tau..merajuk pasal apa pon x mo kasi tau..tp saya sgt merajuk...sampai nya hatimu....

Thursday, 4 August 2011

hadoi..

hadoi..mama buat hakimi sakit..bg kimi mandi mlm mlm..nape la dgr ckp hakimi yg nak mandi lewat lewat..adoi..takut nyer kalo jadi aper aper kat hakimi...mesti laki aku marah..adoi..adoi..nih dah plan nak g beli barang..jiran ckp nak dtng umah..FIL minta dtng umah..
hadoi..bukan x nak g umah MIL..tp kat umah nih pon byk kije..ramai org inagt jadi suri umah dok goyang kaki tgk tv..tido jerk..walhal..aku nih bukan jenis org tido siang..umah nih putih..sedikit habuk dah bleh nampak dah kotor..memang hari hari aku kemas..tp sebab aku ader penyakit suka kasi selerak kasi kotor..so agaks penat nak mementain kan rumah dgn dua sifat yg saling bercanggah nih ader..berape hari dah plan nak cuci bilik air tersakut..gara gara sakit pinggang dan mengemas benda lain dulu..dok 2 org tp hari hari basuh sidai lipat baju..
2 mlm cuba call kapal x bleh..huhu..tekanan betul..enchik suami call blek dier kata  boleh..ker italk tu yg bengong hangin nyer haku...
blek tgk status kawan kawan dpt..dpt gstt??hdaoi biler kite x dpt mula ader perasan x best..rezki diorg..insyaALLAH nanti ader la rezki aku..aku bukan nyer jlous ker haper..nanti mesti org tanye aku..dpt x?dpt x?huhu..mula ler aku rase panas jerk telinga...

bab ptptn nih pon menghangin kan haku...memang dah lame saye nak g ptptn tp sebab enchik suami x blek blek x leh ler pg..(alasan :p)..sbnr nyer saya penah dgr kat tv..dier kata lepas kite dah isi borang..then dpt feed back dr diorg(mcm kad kate ape ek?tah)..aku dpt..pastu kite kena anto surat dr bos kepada ptptn..tp..dekat kad tu x tulis ape pon..dier soh tgk web site rase nye..tp dier x tulis time sepatut nyer tgk result dan amik borang yg patut di beri pada bos..untuk di kembalikan pada ptptn..dier ader time tertentu untuk tgk x silap 11mlm..mcm pelik..tp biler saya call untuk keteranagn lanjut..num ptptn sentiasa macam tut..same ader rosak atau x berangkat...

lauk buka pose days 4..hehe

plus nasi n rebina :D..menu kawan kawan Sotong goreng kunyit, ayam paprik, lemak labu air, minuman soya cincau n strawberi kurma shake...udang goreng smbl dan acar bendi

Wednesday, 3 August 2011

day 2 cuci peti ais

sebelum cerita pasal cuci peti ais..nak remind makanan berbuka pose..1st day makan mee grg..2nd day mkn nasi lauk ayam masak kicap, terung grg sambal, ikan bakar, murtabak, air soya..air tembikai susu..3rd days bihun sup..agar agar febret..selalu nyer bukan tetau nak masak..tp tetau nak masak ape..

days 2 cucui peti ais..wah rase nak patah pinggang..peti ais x der la kotor sgt..x der la besar sgt..x der la brg sgt..tapi tah ler dah lame x wat keji berat..kije berat ker cuci peti ais..huhu..tp setelah mencuci peti ais semlm saye rase..petiais tu sgggtttt beesssaaaarrrrr...day 1 saya cuci sayap kanan..saya stop sebab saya rase penat..takut x pose x selamat sampai kepetang..berfikir kalo buat mlm bleh minum..hehe..tah ler bile sampai days 3 cuci peti ais..sebab nak tunggu mak mertua amik ikan dier baru mau cuci...mase 1st days pose dah all out kemas rumah vakum plus mop...mlm nih ingat nak cuci toilet...

siang bulan pose nak abis kan mase dgn hakimi..basuh baju sidai baju lipat baju ok ler kerja ringan jerk tu..kije berat buat mlm..

Tuesday, 2 August 2011

2nd day puasa..x sabar masak agar agar feberet

arinih kitrogn g giant..mcm mcm dibeli..sempena ramadhan..mulanya memang nak pegi ari ahad..tp FIL ckp ramai gila org kat giant...jln jem..memikirkan semlm sure still ramai org..so pg arinih..beli agar agar..sgt lama x buat agar agar..memang ader satu faberet agar gar saya..memeang x sababr nak buat..x tunggu esok dah..saya dah siap buat mlm ni jugaks..agar agar tahan lame kan..memang mkn sejuk kan..memang saya x sabar..memang dah lame saye nak masak kan untuk suami..sampai jerk umah td..selepas blek berbuka pose di rumah MIL terus masak agar agar..sgt happy sgt happy..dah lame x rase happy selepas masak..dulu..saya suka sgt masak..dan masakan saya sedap(ops angkat bakul sendiri laks)...tp lately sejak rase masakan MIL lagi sedap...rase rendah diri(walaupon husband x der ler ckp x sedap..tp ader lawak lawak nakal..huhu)..then hakimi a few time saye masak dier x mo mkn..agar agar nih kalo dier x mo mkn gaks..suka ati ler..yg penting saye akan mkn :D

Monday, 1 August 2011

email dr enchik suami..

hi sumer selamat berpuasa..selamat berteraweh..selamat bersahur..selamat berbuka..yg nih email baru sampai.."sorry win abg x sempat nak curi2 naik sebab xde org xtra. kat bawah ada masalah ngan cold room. bilik sejuk tempat simpan segala ikan & daging sudah x sejuk. dah dekat seminggu jugak la simptom ni. tp sebab xde gas spare x bleh nak buat ape. semlm br dpt gas survey inspector tu mau kasi setel jugak. so, sudah kene bagi2 keje la. kesian gak kat muslim n 2-3 org budak lg. dr kapal sampai, dia dok mengadap je mesin tu. test segala yg bleh test. kol 4 pg tadi br bleh decide utk charge gas. tp segala makanan sudah punoh...huk aloh. mengantok tahap setan pun ade gak ni. sambil kapal kuar tu, ada la terlelap sekejap brg seminit dua. nanti lagi 3 ari call ye. bye."saya tunggu enchik suami call sampai petang..tu ler si isteri berharap..nasib baik teringat bukak email..sejuk hati dpt email dr suami..sebenarnyer hp rosak..so tinggal voice mail kat suami soh kejut sahur n pas handphone kat kak huda so that bleh pakai hp sementara yg ader 3 bijik kat suami(setiap satu telephone ader masalah tersendiri..haha)..tapi x der rezki




yg nih email 2 3 ari lepas..tp lambat bace..sebab dok menggila dgn sale sogo..hehe..hati berbunga bunga...


"abg ada 2 good news and satu bad news. nak dengar mana satu? tadi br dapt crew change list. yg baiknye ada sorang 3rd engr naik, yg x baiknye abg x dpt balik gak sebab budak tu lebih junior dr muslim, 4th engr yg ada atas kapal ni. kira opis cari jalan nak tutup observation sebab bintulu ni ada lagi survey. kali ni survey dipanggil 'condition survey' yg mana survey ini melihat keadaan atas kapal. kira inspector ni cari salah yg x sedap mata memandang, termasuk la krew yg dah overdue berlambak-lambak atas kapal ni. tapi kalau dia dah letak double baru, kira lepas la part diaorang sebab kira next trip la abg balik. insyaallah. chief engr x nak budak baru tu buat 3rd engr, so dia plan nak promote muslim lepas kuar bintulu. mcm mana pun kira side abg dah lepas la, sapa nak ganti jadi 3rd pun. nik pun ikutnye xde naik nama tapi mapet naik take over, maybe opis nak hand over one trip kot. tapi dia bersungguh2 nak balik, chief engr pun x bleh nak tahan la. so kasik la dia balik sebb pikirkan mapet tu kira dah otai la bab cargo ni. so itu la tadi 2 good news n 1 bad news. nanti kat bintulu maybe x turun kot sbb survey, tp abg try make time utk call. bubbye." best kan email nih..hehehehe