Tuesday, 28 October 2014

Jadual kelas kimi

Sunday, 28 September 2014

progress anak anak

yg ni ku tulis tp x sempat upload...hehe...

rasa mcm lama x menulis..rupanya ada jugaks menulis..hehe..
kimi 5thn sebulan..abc ok..baca ok..english baca bleh gagah..tulis jawi..still lupa..alfatihah ok..zikir ok..solat..bleh la..3per10..byk main game..mandi basuh berak sendiri..gosot baju jerk kot mama..kire bleh berdikari..suruh mengemas pon bleh dah..soh jaga adik pon bleh..basuh pingan n masak x suruh la lg..tp kadang nak tumbuk bawang ke..bleh la suruh..nak lipat kain bleh..tp x berapa cantek..hehe

adik ilah..dah pandai g kedai..amik patung barbie..hehe..x de la dier g amik pistol..hehe..2 3 hari ni suka sgt ngamuk..huhu..stress gaks la mama..nasib baik..dah penah lalu bersama abg..so ok sket..bleh berdiri kat kolam renang bawah rumah..

mak nya ngatuk..byk nota nak baca x baca..baju nak basuh..umah nak kemas..esok kimi exam..berpoya kan 5 thn exam...tp kena g awal la kan..asyik lambat jerk..good nite

now jazelah dah 2 thn..abc makin jelas..123 pon makin jelas..
alhamdulillah kimi dah bleh baca bm n english..iqra 2..muka surat 24..

arini kimi x g school semlm batuk dier x leh tido..

Tuesday, 2 September 2014

Anak..oh anak..

X de apa nak tulis pon..cuma nak cakap..since ade ana..tido x menentu dan cukup..makan x menentu..b***k sgt terganggu...
Bertabah la...tp iklas..sebab nak cari syurga..sebab tanggungjawab..
Kepada yg tetau tanggungjawab tu rase senang je..buat sambil lewa..
Siapa yg suka kalo tukang masak masak sambil lewa..doktor check pesakit sambil lewa kan..
If aku menjadi suami..aku tetau la mcm mana..pk tanggung jawab..amanah..nak jaga anak org..anak sendiri..huhu
Setakat laki tinggal ni..memang berjaga je aku..lepas laki balik ringan sket tanggung jawab..
Contoh mcm kes hilang kereta..mau meroyan aku..nasib baik mase kejadian laki ade..so..x susah aku nak report kat dier..rase bersalah half.rase x leh hidup x de kereta pon half..org laki rilex je naik teksi..kalo aku mengelabah dah..huhu
Bebel bebel..nanti aku bebel lagi..pasal ni..sebab..hari hari pon x cukup tido..makan..dan dot dot..sehingga laki balik..a few tu aman la sket..

Blusher

Jazelah..takat arini setahun setengah..dah bleh tolong bawak plastik bfast..maknanya dah bleh jalan la kan..even start jalan setahun 3 bulan..bile bleh jalan tu..terus laju..
Memang kuat memunggah..yg dlm bilik dibawa keruang tamu..yg di dapur letak kat stor..kena jaga jaga dgn kunci..huhu..sbb abg kimi penah sorok kunci kat rak..alah jazelah pon penah..main kunci sampai tinggal kat kg..huhu..
Jazelah dah pandai amik blusher n sapu kat pipi..bleh tengok dr mula till70% cerita frozen..dulu 30% jer..
Peminat tegar hi-5...mungkin mase peknen mak byk tgk hi 5..kot anak cantek atau kacak mcm bebudaks hi-5
Rambut mek ilah ni selalu kusut..
Mek ilah..antara yg paling byk kasut n baju mase raya..
Bile papa beli ****** ****** udah mcm mami jarum..x nak bukak satu..menangis kot mase nak bukak nak potong kasi pendek..

Nanti cerita abg kimi laks..lama dah x chek iqra kat mana dah bleh baca bm mcm mana? English ke..al fatihah ke..huhuhu..

Saturday, 30 August 2014

In progress jadi better mama..

Tajuk ada..isi tetau nak tulis apa..
Make they laugh..the best thing in my life..seronok dengar ketawa diorg..bunyi ketawa..baby..toddler..n child..lain lain ok..if miss nak dgr baby ketawa..dah nak kena buat anak baru..
To be good mama.x leh le marah marah kan..n yes..since ade 2nd baby..saye rase..saya x lah semarah dulu..marah sebab diri sendiri x reti handle..
Sekarang ni ok sikit..melain kan ade masalah baru..cabaran baru dalam kehidupan..

Thursday, 28 August 2014

Bertabah lah hati

Harini papa naik kapal dah..maka..jari jemari kembali aktif diblog..mengentel kenangan lama bersama enchik somi..bukan kenangan lama..kenangan bercuti sebulan je pon..
Enchik somi dpt panggilan dr office kelmarin..semlm sehari di opis..dan harini..pagi pagi dah kena pos dier ke airport..
Nak kata apa..semlm dah abis cuti pon..cuma short notice..org lain siap dpt dok hotel dua hari..balik kelantan dulu..then baru naik flight..
Hari dpt panggilan tu..memang niat nak g public mutual..then merayap ke pavilion..makan kat charl junior..sungai wang tukar duit..papa belanja kasut baru lagi...balik singgah umah mertua..
Semlm pagi ikut jugak papa ke klinik..jalan merentas dr dayabumi ke masjed jamek dgn anak anak..huhu..shahdu pula bila teringat..
Kalo hakimi suami dan bapak terbaik untuk asma...m.n.iqbar adalah suami dan bapak terbaik untuk kami..lovely papa..sgt lovely..cuma tetau napa..jazelah ni x berapa mau dgn papa nya..papanya buatkan susu..dier x mau..mesti..nak mama ambil dr papa n suap dier..nak tgk cerita frozen..remote papa pg..x bagi..nak mama jugaks..
Semlm baru nampak nak boleh dukung..huhu :((
Mcm mana pon kena berpuas hati..alhamdulillah dpt raya sama..walaupon beraya dgn cik viva..dpt buat open house yg merangkap besday kimi walaupon x abis setengah lauk..
X dpt g legoland..tp dpt 2 kali g kidzania..
Jalan ke perlis 3 kali..ke 4 kali..then pg mlk..
Sian papa..baru je amik motor..dpt la ronda sehari..dah kena naik kapal..nanti balik lah ek ;)
Alhamdulillah..hal kereta pon settle..jiwa betul..1st sebab x geran..dah kasi geran..ckp saman..settle..saman..cakap..aes..settle aes..udah..kes curi kereta tu tak tutup kes lagi..sebulan lebih..kot..dr puasa..
Sambung lagi nanti nak masak nasi..

Pg td..mase pg anto papa..nampak kereta tank..beratur..mungkin praktise untuk hari merdeka esok lusa.."pak jang ade kot dlm kereta kebal tu"..next year ade rezki kite sambut merdeka sama sama pulaks..sadiss laks ayat..

Omak sadiss..x dpt nak kata..tp masih menaip..huhu..lama dah x masak..harini baru cari periuk..dah lama x basuh berak kimi..dah lama x sempat rase busan mcm ni..sebab hari hari mesti keluar..kalo x keluar tu..memang sibuk nak qado balik keja umah basuh baju..lipat baju basuh pinggan...
Bukan x de kije..stok brg mainan bebudak..since lepas kenduri x kemas pon lagi..mood agaks kelaut..menepek dekat hp..mengharap cik abg call..tp sure la dier nak buat kije..nak tido penat..main candy crush dier..huhuhu

Sunday, 6 July 2014

Berubah..

Alhamdulillah..saya rase..saya dah sampai seru..saya nak jadi org baik baik..lebih baik dr sebelum ni..jadi mcm mase sekolah sekolah dulu..jadi org yg tolong org lain..
Untuk permulaan saya nak minta ampun n maaf kepada semua org..
Setelah 3 hari bersama keluarga sudan..saya rasa saya jauh dari islam..hati saya..x sesuci dulu..
Mungkin kerna doa saya x terkabul...jadi saya mencari jawapan kenapa..dan saya sudah jumpa..dan akan berubah..
Membaca nota terakhir kak pah..membuatkan saya kembali ingat apa yg saya mahukan...
Semoga saya berjaya..
Misi hari ini membantu org..
Menutup aurat sebetul nya..
Mendidik anak..menjaga anak sebetul nya..
Menjadi isteri terbaik untuk suami..
Kbye..

Saturday, 28 June 2014

Bubye papa..

Arini kami start hidup sendiri lagi..esok ramadhan mula..kedengaran bunyi masalah air..huhu..
Semlm..pagi kimi ke sekolah..mama n papa lepak oldtown..ke honda renew roadtax..balik umah packing baju..dedua pon serabut kan..sekejab ke sogo..sekejab di rumah sahaja..kalo bleh nak tepek lekat..x mo lepas..hati sgt iklas lepaskan papa..even tulis atau ckp dimulut..amik kimi school kami ke jusco.alhamdulillah..rezki..untuk mama n jazelah..kami makan kfc..sebab melayan tekak kimi..hehe..mama n papa..x de selera dah nak makan..sebab nak berpisah dah..sebab makan kat old town pon..lepas tu singgah umah..papa tertinggal sweater..kemudian kami gerak ke klcentre..awal lagi..ingat jem..rupanya ramai balik kg for 1st ramadhan..bangunan sebelah klcentre dah siap rupanya..patut la senang lami cari parking kat klcentre..best jugak shoping mall baru tu..ade parkson..sume top top ade lah..beli pratsel..duduk makan..g toilet..turun balik dgn papa..huwaa..baru anto...

Hari khamis sblm tu..kimi monteng..huhu..kami tgk transformers..mlm makan dgn atok kat sri gombak..

Hari rabu papa ke opis..medical checkout..rupanya si t tu x resign..x sedia naik kapal..perangai macam taik..dier susah paksa kite tolong..kite susah haram dier nak tolong..si g tu nak g haji..bila la aku nak abis menjerit pasal si t tu entah..dah nak masuk ramadhan ni..mlm tu kami makan lagi di pizza sanprisko tu..

Ari selasa kami ke pasar malam..siang x ingat..

Hari isnin kami ke klang..singgah beli karpet..singgah umah kak ros..singgah umah mama

Sunday, 22 June 2014

Pangilan laut..

Arini asalnye plan nak ke rumah kak ros..tp sbb semlm maka..tida kemana mana..pagi pagi masak pulut durian..tgh hari spageti...

Semlm kami plan ke kidzania..asalnya nak masuk yg ptg..tp takut kimi ngatuk..so masuk je lah..kul doblas sampai kul 3 jer..huhu..lagi sekejab..baik ari ahad sampai kul 4..dpt la main 4 benda..kaler..aiskem..gegen..jd pilot...
Lepas keluar terus ke klfc..sbb pk mahal pop corn dlm kidzania baik beli yg klfc nye..sblm balik park tepi wajib beli karipap ikea..kat klfc..jumpa cikgu cic..beli sotong sampan..pop corn dan pg kedai abg..kedai sakura..makan sket dah x larat sebab ngatuk sgt..so balik..sume tido..mama.bangun kul 9..papa nye lewat sket..anak anak tido sampai pagi...bapaknye tetau le tido balik kul berapa semlm..maknye teman sampai kul doblas lebih jer..
Berbalik pada cerita asal..pangilan laut..huhu..dpt mase tgh shoping baju raya enchik somi n kimi ari rabu..kena naik juga ganti gig..sebab gig n nisa nak g haji..dengan keberentian si t*** pada hari dier patut naik flight..ganti gig..huhu..malas nak cerita pasal si t*** ni..dulu dier buat dekat nik mcm tu..so bile dier je calon nak ganti husband..memang la aku takut sgt..nasib baik last kapal amir ganti..yg sebelum tu nik ganti..last year patut nye si t*** dah abis cuti..anak aku sakit kat sepital..si t*** ni x nak gaks ganti laki aku..aku dah agaks sampai abis raya baru la nak ganti..huhu..nasib baik nik ganti..so si t*** ni ganti gig..then bile dier nak balik..tergedik gedik la..naik la gig ni kat sendai..katanya sebab mahkamah..tp now bila gig nak g hajklk..minta dier ganti..macam..tu dier buat pulaks..balik dr tu beli piza..teringat laks besday mertua so pg umah mil

Cerita hari khamis..pg kenanga whoelsale..cari baju raya jazelah n mama..leteh giler..dr lepas amik kimi sekolah makan ikan bako sampai kul 7..
Balik dr kenanga makan kedai depan diomond square..ikan siakap kukus teulur bungkus kailan..tomyam..nak pecah perut gaks ler..
Harini jumaat kes enchik somi ilang..kate nak beli nasi lemak kat aku..pastu x balik balik x angkat call..lepas jumaat anto keta ke klfc..g carefour beli brg dapur..tempah langsir bilik stor..
Pg umah mertua bawak durian creep..

Monday, 16 June 2014

Bukak interi baru minggu baru

Ahad kami pg subang international air carnival..niat di hati nak naik heli..tp jazelah bawah dua tahun x lepas..kimi laks mcm biasa..takut n x nak cuba sesuatu yg baru..
Dr dulu diee nak jadi jetfighter..huwaa. takut mak dgr..so mase pg tu kasi dier try naik jet..dgn ketakutan..x nak..boring mak..sume dier takut camne nak jadi jetfihter tah..setelah di pujuk..berani la pegang 2 3 pistol..aduhai..
Aku risau..sebab aku x de self confident..anak pon akan terikut..
Hari isnin pose..badan rase penat sgt..even mase tu baru pukul doblas..rase panas sgt badan..

Ari selasa g umah mertua pinjam kereta kak nina sebab nak baikki honda..

Saturday, 14 June 2014

Samb penat

Sampai perlis ready untuk kenduri..panas gile..x leh tido..after kenduri gerak ke kuala perlis..niat hati nak makan seafood..check in je sume penat..n x cukup tido..tertido..kul 4 pg baru sedar..mana la ade kedai bukak so tido balik..
Pagi siap check out..singgah kedai area kangar..nampak dr trafiklight kecik je..sekali masuk..parking byk ke dalam..lauk..perrrhh..byk gile sampai tetau nak pilih..1st time aku amik sampai 4 lauk..selali amik ikan atau ayam..sayur jer..
Gerak ke padang besar..singgah timah tasoh..dah lama teringin nak singgah..sampai padang besar..x jakun mcm aritu..aku just beli skirt..byk beli brg yg pak pesan..adik pesan..mak pesan..
Mase on da way balik parit buntaq singgah umah lang amik hp kimi..
On da way balik pb..dah rancang makan malam..besday mak..husband laks ckp esok pagi nak balik pb..
Pg lah sgt..kul 2 baru bertolak..magrib sampai kl..singgah mazda..g pasar malam selasa..greenwood..
Rabu..bgn lambat..buang masa konon nak jual jumper g tasik titiwangsa..tp lambat..dinner kat ship sikit sgt daging dier..
Khamis pose..buka kat san frasisco..
Jumaat pegi cuci karpet..singgah sogo..dating dgn madz husband g masjed jamek..rantai tangan hilang..terus x de mood nak shoping baju raya..balik singgah makan ikan bakar..tp sempat singgah kedai perabut beli kerusi bar n meja..
Arini pegi upsi..huhu..jumpa la makcik jawa yg menyakitkan hati tu..menyirap balik..tp now dah ok..nak tido..

Sunday, 8 June 2014

Penat

Nak tulis pon penat..haha..sure la nanti tulis laju laju..sekarang ni tgh check in kat kuala perlis..td kenduri kat rumah nenek suami..

Mak tulis point dulu dr awal..nanti mak cerita

Singgah ipoh..ssc snuggybaby..
Balik pb
Gerak perlis
Hari convo
Pg padang besar
Balik pb
Fahmi meniaga kat usm
Bakar kambing
Balik kl
Kimi g school
Kimi g frim
Kimi g school
Cuti sekolah gerak ke cherating kimi demam..
Singgah umah sya
Tgk kelip kelip
Tgk penyu
Umah kak lin
Umah kak a
Balik kl
Cuci toto pasar malam ari khamis
Balik pb
Pg air panas lengong
Pg pasar malam
Bergerak ke perlis

Thursday, 1 May 2014

1 mei

Jazelah jatuh dr kerusi meja makan..muntah..risau betul..
Kasi mandi nak bawak ke klinik..jazelah mcm nak tido..kasi asi..
dier tido..bangun dier mcm ok..tp still monitar..
order kfc delivery..
Ptg turun bawah tp mcm basah hujan..just ambil surat..
Try hidup tanpa fb arini..susah nye ketagih ini..tgk csi..tgk redwidow..erm dah x fesbuk tgk tv pula..bloging pula..
Cepat la kemas umah..tgk anak betul betul..aduhai..

Tuesday, 15 April 2014

Sakit tekak

Sakit tekak.melanda daku n jazz..jazz sampai demam..hadoi..sekse tul kehidupan..rasa mcm ade tulang ikan kat tekak..

Wednesday, 5 March 2014

Happy

Setelah seharian kepenatan bukan sebab apa pon..tetau nak buat keputusan nak tadah air ke tak..sbb sume org sebuk tadah air..umah aku air karat..tp kejab ade kejab x de..risau aku..
Dah berapa hari dah x homechool kan kimi..
Semlm leteh sebab vakum satu umah..tu je pon..so harini just basuh baju..
Lebih kurang kul doblas sampai pukul dua gaks la aku shoping..
Sgt pelik ok..jalan jalan..buat apa yg kita suka sorang sorang..tp apa yg aku suka?..makan..erm makan sorang sorang..mane best..tp ok la..makan dgn tenang sebab jazelah tido..n kimi kat school..haha..
Ok ni x cantek x vogue mcm retis..so x de la menarik pon..x de org pandang pon kat mall..jadi aku la dok tgk org..haha...
Berbalik pada tajuk..hari happy sebab 2nd masalah selesai..dgn menyoping membeli botol susu kaca wide..ml lebih banyak..yg lebih best bila enchik somi x marah walaupon rege seketul rm81..kalo aku jadi laki..mungkin marah kot..boleh beli 10 kot kat longwan..yeke..haha..
Aku pilih pob sbb aku takut laki aku marah beli yg merapu..so aku pilih apa yg aku nak..aku rase laki aku mampu..hahaha..
Alah..kalo tgk..org yg mengadu susah dr aku pon pakai stroller lagi mahal dr aku kot..haha..bleh gitew..
Oh ya happy lagi..sbb berjaya gayut di tepon selama 21 min dgn ibu mertua siap bleh gelak gelaks..sejarah kot...rasa mcm di terima kan kan..hehe
Td aku ckp 2nd masalah kan..1st masalah aku dulu paip umah..rm190 gaks la panggil plumber dtng umah..maaf la kalau baca mcm riak ke menunjuk byr paip mahal...
Tp bagi aku penjimat dan kedekut ni..rase byk gaks duit nak allocate tu..tp lagi sekali..sbb citarasa enchik somk..kang aku beli cikai..x de warranty rosak..kena marah..so aku rasa itu pilihan bijak..dan x kena marah..
Aku penah buat pilihan x bijak..beli BUNGA...kononya mengias rumah..gile..laki aku marah..dekat rm200..kesimpulan nya..x yah le aku beli bunga lepas ni..pakai apa yg ade untuk hias..
Bukan citarasa aku pon bunga ni..buat habuk je..bunga telur org bagi pon aku buang..yg aku g beli bunga apahal..malas nak cerita kat sini kenapa..kang jadi lagi panjang.....hahaha..nite..

Thursday, 27 February 2014

Project homeschool dua..

Harini tajuk 5sen..5 deria..best sgt..g pasar mlm pon best..bubur jagung n laksa...

Wednesday, 19 February 2014

Happy besday jazelah

Alhamdulillah..harini jazelah dah setahun..dah sethn bf..even minggu lepas ade sket masalah..kena perah..then baru jazelah minum..sorry sayang..besday ni kita bertiga selsema..so kena g klinik nadhir n ke na tepuk..sr pon x leh lame..awak paham le kan abg awak tu..huhu
.n way..mama sayang sgt jazelah..love you forever..mama akan jaga n didik jazelah..terbaik termampu mama..semoga jazelah menjadi anak yg solehan..berjaya dunia dan akhiran..dan diberi limpah rahmat dan kesihatan..

Thursday, 13 February 2014

Project homeschool

Semlm is best ever day..mungkin murah rezki sebab x tido lepas subuh..byk nak cerita..pasal claim insuran..classhomeschool yg best..pasar malam..tudung dan mesti lah yg dirindui enchik suami..di pendekkan cerita alhamdulillah..semalam tido dgn bahagia..

Sunday, 9 February 2014

Kami

Harini nak bercerita pasal kami..mama kimi n jazelah...hehe..dah lama tak menulis rupanya..
X de la benda best pon..just semlm start bahagia sket bile ade org call amik berat iaitu kak na dgn ngah...then family mertua dtng..bapak mertua..mak mertua..kak ipar dan dua anak...
Seminggu yg lalu anak anak start x sihat..selsema batuk tu biasa la kan..tp bila baby demam..memang la tak best..bertambah x best bila dier meracau...tp bertahan gaks x g sepital..mase awal tu dier bangun meracau nangis bising..tp hari ketiga mungkin aku ade marah..so malam ke empat dier bangun duduk tp katil senyap senyap..takut aku..muka dier bila bangun siang pon..teruk sgt..mcm kena buatan org tu..tp aku positifkan diri..dier x cukup tido..malam yg seterus nye batuk dtng..dan seterusnye selsema dtng..sekarang pon masih selsema..
Tadi baca balik entry sblm ni..byk yg ditulis laju laju..mungkin org yg baca x paham..sebab bila aku baca balik pon ade sedikit terganggu..imaginasinye hehe...tp still x de mase lagi nak menulis...nak cerita balik pon bukan nye ade peminat pon..tak de org baca pon..
Ok nak sambung buat kije..doakan kami sihat sihat selalu ya...

Wednesday, 15 January 2014

ambil gambo

dulu mase kecik kecik..kengkawan pesan..jgn amik gambo banyak banyak...nanti mase nak kawen ilang seri..
lepas bersalin..anak sakit..bapak pesan jgn amik gambo anak masa sakit..nanti sakit tu lekat..x nak baik
tp tu la kan..tangan ni gatal je nak amik gambo..bukan untuk apa just sbg kenangan..