ladna
- udang
- isi ayam
- sotong
- kailan
- carrot
- putik jagung
- tomato
- brokoli/bunga kobis
- cili merah ~ dipotong serong
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- sedikit serbuk/kuib pati ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 ulas bawang putih ~ diketuk/cincang
- garam dan gula secukup rasa
- tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- air secukupnya
- Panaskan minyak
- tumiskan bawang putih hingga wangi
- masukkan isi ayam, goreng sekejap
- masukkan udang atau sotong jika suka.
- Masukkan air mengikut kehendak masing2 nak kuah banyak2 mana. Nak lagi cepat, guna air panas yg baru mendidih.
- Bila kuah dah mendidih, masukkan
- serbuk lada hitam,
- sos tiram,
- serbuk/kuib pati ayam,
- sayur2 mengikut kesukaan masing2 juga
- gula
- garam secukup rasa.
Masak lagi hingga mendidih baru la dimasukkan bancuhan tepung jagung. Kuah jgn terlalu pekat, nanti muak.
Comments
Post a Comment