ladna


  • udang
  • isi ayam
  • sotong
  • kailan
  • carrot
  • putik jagung
  • tomato
  • brokoli/bunga kobis
  • cili merah ~ dipotong serong
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • sedikit serbuk/kuib pati ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 ulas bawang putih ~ diketuk/cincang
  • garam dan gula secukup rasa
  • tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
  • air secukupnya

  1. Panaskan minyak 
  2. tumiskan bawang putih hingga wangi 
  3. masukkan isi ayam, goreng sekejap
  4. masukkan udang atau sotong jika suka. 
  5. Masukkan air mengikut kehendak masing2 nak kuah banyak2 mana. Nak lagi cepat, guna air panas yg baru mendidih. 
  6. Bila kuah dah mendidih, masukkan 
  • serbuk lada hitam, 
  • sos tiram, 
  • serbuk/kuib pati ayam, 
  • sayur2 mengikut kesukaan masing2 juga 
  • gula 
  • garam secukup rasa. 

Masak lagi hingga mendidih baru la dimasukkan bancuhan tepung jagung. Kuah jgn terlalu pekat, nanti muak.

Comments

Popular posts from this blog

Dec 2017